Digitale expressie
0 ontdekkers

2013-09-09 13:23:04 door (jeroen.steen.1)

Kort: Maak kennis met de digitale expressie's van Huub Simons uit Venlo

1 reacties

Waar en van wie heb je het kunstenaarschap geleerd? Wat hebben je leermeesters voor je betekend als kunstenaar?

Huub: Voor een groot deel ben ik autodidact, zeker voor wat betreft het digitale aspect van mijn kunst. Voor wat betreft het reguliere gedeelte zijn mijn leraren Nol van Mullekom, die mij behalve de basisvaardigheden, vooral leerde er plezier in te hebben en Toon van de Ven belangrijk geweest. Toon heeft me geleerd met een pen te tekenen. Daarin had hij een heel eigen stijl ontwikkeld die, in de geest van de tijd, nogal psychedelisch was. Het was niet mijn stijl. Dat leerde me dat je je eigen weg moet zoeken. Een zoektocht die nog altijd gaande is.

Op welke manier probeerde je op het zelfde niveau te komen als je leermeesters?

Huub: Luisteren, kijken, tekenen, niet eigenwijs zijn, veel tekenen en tóch eigenwijs zijn.

Teken je meer uit het dagelijkse leven of vanuit de fantasie? In welke omgevingen kom jij tot je inspiratie voor je werken?

Huub: Ik ben begonnen met het tekenen en schilderen van Fantasy. Frank Frazetta en Berni Wrightson waren mijn voorbeelden. Tegenwoordig teken en schilder ik ook tafereeltjes uit mijn dagelijkse leven. Op Ameland kom ik tot rust en ben ik het meest productief.

Wanneer ben je tevreden met een werk?

Huub: Nooit.

Wat vind je dat je kunstwerken uitstralen bij de toeschouwers?

Huub: Geen idee. Het is eigenlijk pas sinds kort dat ik de publiciteit zoek. Dat is dus heel spannend.

Hoe heb je de stap ervaren om ook digitaal te gaan schilderen?

Huub: Een verademing. Je hebt dezelfde mogelijkheden als bij reguliere kunst, maar daarnaast nog een heel scala andere.

Gebruik je weleens een combinatie van digitale en traditionele technieken?

Huub: Eigenlijk nooit. Heel zelden teken ik een schets met pen en papier en scan hem dan in om er verder mee te gaan. Maar eigenlijk zijn al mijn werken van begin tot einde digitaal.

Hoe werkt de Intuos tekentablet (in combinatie met een tekenprogramma)? Wat is je favoriete tekenprogramma en waarom?



Huub: Het tekentablet ligt voor je en je tekent erop met een stylus. Deze is drukgevoelig. Op het tablet gebeurt niets, dat gebeurt voor je ogen op het scherm. Mijn favoriete programma is ArtRage. Het is niet te duur en heeft voor mij voldoende mogelijkheden. In het programma kies je je gereedschap (pen, olieverf, aquarel, viltstift, potlood, krijt, etc.). Voor elk gereedschap zijn nog talloze instellingen (breedte van de pen/potlood/penseel, hoeveel verf het penseel opneemt, hoeveel verdunner er is toegevoegd, hoe nat je penseel en/of je papier is, etc). Met de stylus teken je. De druk is gekoppeld aan een of meer eigenschappen: meer druk is een bredere of dikkere lijn. Het bootst de werkelijkheid erg goed na. De "verf" vloeit uit en heeft interactie met het papier of met eerder opgebrachte verf.

Welke personen heb je wel eens geportretteerd?

Huub: Voornamelijk familieleden en ook eens een collega.

Wat vinden je dochters ervan om geportretteerd te worden door hun vader?

Huub: Vroeger vonden ze het verschrikkelijk. Nu ze wat ouder zijn vinden ze het niet erg. Ze zijn wel niet tevreden over het oudere werk, maar ik ook niet.

In je digitale strandtafrelen gebruik je zachte lieve pantoon kleuren. Zie je de wereld soms door een bril met je eigen kleurenpalet?

Huub: Als ik zelf kijk naar mijn (recente) werken dan lijkt het erop dat ik een palet kies dat past bij wat ik wil overbrengen. De meer illustratieve werken hebben inderdaad deze zachtere kleuren. Ik gebruik daarin ook meer aquarelleertechnieken, terwijl de wat fellere werken meer als olieverfschilderijen zijn opgebouwd.

Hoe ontdekte je de digitale technieken en denk je dat ze de traditionele manier van werken gaan vervangen?

Huub: Ik heb de ontwikkeling van de PC op de voet gevolgd en altijd gezocht naar digitale tekentechnieken. In de wereld van boekillustraties, de omslagen van boeken en games e.d. is de digitale kunst in Amerika en de rest van de wereld gemeengoed geworden. Het grote voordeel is dat kunstenaars veel gemakkelijker in opdracht kunnen werken, omdat het gemakkelijker is om het werk aan te passen aan de wensen van de opdrachtgever. Nederland lijkt hierin behoorlijk achter te lopen.

Je maakt boekomslagen voor niet bestaande boeken. Wil je op deze manier nog ontdekt worden als boekomslagen vervaardiger?

Huub: Eigenlijk wel. Boekomslagen en het illustreren van verhalen trekt me wel. Meer digitale expressie's zien van Huub Simons? Zie www.hsimons.exto.nl

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

H. Simons 10 jaar geleden

Leuke vragen Jeroen!!!