Interview
Cherry on top
0 ontdekkers

2013-12-18 18:23:22 door (jeroen.steen.1)

Kort: Spikkelspecialiste Laura Pijl vermengt vriendelijke eigenschappen met vrolijke kleuren.

0 reacties

Wat is jouw kracht als kunstenares?

Laura: Mijn kracht ligt in het zodanig in kleuren verwoorden van emoties/gevoelens op papier, board en doek dat "mijn publiek' wordt geraakt door de beelden, zichzelf of iets herkent waardoor er zich iets losmaakt.

Hoe kwam je op het idee voor het proces van het maken van een kunstwerk?

Laura: Er is niet één idee geweest voor het proces van het maken van een kunstwerk. Het is en blijft een groei- en ervaringsfase. Natuurlijk stond, op een natuurlijke manier, "het idee" oftewel "de behoefte" om mezelf te uiten wel aan de basis van mijn werk.

Welke materialen gebruik je tijdens je proces?

Laura: Ik gebruik voornamelijk acrylverf, oostindische inkt en zilver- en bladgoud voor mijn werken in deze fase.

Hoe word je een spikkel specialist in verf en inkt?

Laura: Je wordt een spikkel specialist door te blijven schilderen, te onderzoeken, durven proberen en te ervaren. Niet bang te zijn om "fouten" te maken.

Hoe geef je kunstwerken vriendelijke karakter eigenschappen?

Laura: Ik geef mijn kunstwerken vriendelijke karaktereigenschappen door met vrolijke kleuren te werken en de kleuren soms te verzachten en te vermengen met zilver en goud.

Waar is de grilligheid in je werken terug te vinden?

Laura: De grilligheid van mijn werken is terug te vinden in het kleurgebruik en schijnbaar willekeurige menging en soms in de penseelstreken.

Hoe is het vuur aangewakkerd om de raket te schilderen?

Laura: Het vuur ontstond door de behoefte om het gevoel van alles loslaten te uiten in een schilderij. Het loslaten of weg gaan hoeft niet iets donkers of negatiefs te zijn, niet iets volwassens. Het kan ook luchtig en hoopvol zijn met felle kleuren en bijna tastbaar. Het idee van een raket ontstond en ik creëerde de Raket.

Wat betekent de "B" in je schilderij "Rocket B"?

Laura: De "B" in het schilderij "Rocket B", dat is afgeleid van de Raket op de Kunstkalender 2014 en is de eerste letter van de naam van een goede vriendin. Speciaal voor haar heb ik Rocket B geschilderd om een persoonlijke mooie boodschap te communiceren.

Werk je bepaalde onderwerpen uit in meerdere edities of welk onderwerp wil je nog in serie maken?Laura: Ja, ik werk bepaalde onderwerpen uit in meerdere schilderijen. Onderwerpen zijn als verschillende (groei)fasen en indiceren de thema's in mijn leven of in het leven van mensen om me heen. Momenteel maak ik een serie met harten. Ik zou ook nog graag series met paarden, veren en kustlijnen maken, al dan niet abstraherend. Wanneer dat gebeurt is afhankelijk van de inspiratie die ik krijg :)

Op welke thema's richt Laura haar pijlen? Welke thema's wil je verder toepassen om je creatieve horizon te verbreden?

Laura: Ik richt me voornamelijk op het weergeven van emoties en gemoedstoestanden in de vorm van kleuren. Mijn voorkeur gaat uit naar de positieve emoties en belevingen, zoals: (veel) liefde, loyaliteit, compassie, verbondenheid, luchtigheid met een serieuze ondertoon, (innerlijke) rust. Ik krijg dagelijks zoveel inspiratie dat ik niet met zekerheid kan zeggen welke thema's ik niet nog meer toe zou willen passen. Het liefst zou ik alle thema's ooit toe willen passen.

Welke ontwikkeling die je hebt meegemaakt, geeft je het meeste voldoening?

Laura: Mijn ontwikkeling in technieken die ik leer van kunstschilder Ivan Mijatovich geven mij erg veel voldoening. Ivan leert mij op een andere manier te kijken, op een andere manier mijn penselen vast te houden, op een andere manier te schilderen en vooral naar mijn gevoel te luisteren. Zijn werken zijn ook een grote inspiratie voor mij al heb ik zelf een heel andere stijl.

Zijn je collages een aanloop naar een nieuwe schilderstijl?

Laura: Nee, mijn collages zijn af en toe een zijstapje, alhoewel ik aan veel schilderwerken toch ook vaak een stuk(je) papier/foto toevoeg. Soms bijna niet zichtbaar. Het werkt als een verrassing en soms als "the cherry on top".

Welke (strand)omgevingen zoek je op ter inspiratie? Hoe kom je op ideeën en vind je die ook op de meren (IJmeer en Gooimeren)?

Laura: Ik zoek alle soorten omgevingen op en krijg overal inspiratie. Omdat ik in Loosdrecht woon, geven de Loosdrechtse Plassen me veel inspiratie, maar ook de mooie weilanden en de bossen hier in de buurt. Soms lijkt het wel alsof ik overstroom van de ideeën, gevoelens en behoeften en zou dan het liefst meteen aan de slag gaan met een leeg wit doek. Er zijn zo veel mooie dingen te creëren.

Hoe wordt kunst beleefd in Oud-Loosdrecht en welke activiteiten worden er georganiseerd?

Laura: In Loosdrecht bestaan diverse kunstgaleries en expositieruimten. Regelmatig wordt er een kunstroute georganiseerd. Tevens zijn er verschillende kunstenaars gevestigd in Loosdrecht.

Welke kant ga je nog ontdekken in je verdere kunstenaarschap?

Laura: Ik zou heel graag de abstracte kunst verder willen ontdekken en sta verder open voor alles wat er op mijn pad komt en "goed" aan voelt.

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

Momenteel zijn er nog geen reacties, wordt de eerste.