Van observator naar organisator
0 ontdekkers

2014-01-04 19:25:19 door (juanita.wesenhagen.1)

Kort: Bewondering en dromen tekenen het leven van kunstenaar Jeroen van der Steen.<br /> Ontdek zijn passie voor de kunst en al haar uitingen.

3 reacties

Wat betekent kunst voor jou?

Jeroen: Kunst is voor mij het leven zelf, dus zonder kunst is het voor mij moeilijk om te bestaan. Het is de manier waarop ik mij kan uiten. Alhoewel begrijpt men mij dan nog steeds niet.

Hoe lang ben je al met kunst bezig en in welke disciplines werk je?

Jeroen: Ik ben al heel mijn leven lang bezig met tekenen en schilderen. Vroeger maakte ik zelf stripfiguren en mijn eigen Pokémons. Toen ik 15 jaar was en ik Salvador Dali ontdekte begon ik pas echt serieus met schilderen. Ik zie mezelf als een beeldend kunstenaar, maar ook als vormgever en programmeur. Deze functies vind ik allemaal horen binnen de kunst.

Aan welke 'skill's' moet een kunstenaar volgens jou op zijn minst voldoen?

Jeroen: Een kunstenaar moet een grote fantasie hebben en deze nooit verliezen. Daarnaast is het associatief denken ook van groot belang. Een kunstenaar moet vragen blijven stellen, analytisch zijn en met elke uiting een bepaald doel voor ogen moeten hebben.

Wat voor thema's komen terug in jouw oeuvre?

Jeroen: Vrouwen, daar ontkom je niet aan. Ik heb eens al mijn werk terug bekeken om mijn thema's te ontdekken. Er zaten ook minder fraaie thema's tussen, die je eigenlijk van mij niet zo snel zou verwachten. Sommige mensen die dat voor het eerst zien, snappen niet dat ik zoiets zou maken.

Werk je liever met kleur of in zwart en waarom?

Jeroen: Het is beide leuk om te doen. Als je werkt met kleur, moeten de kleuren met elkaar in balans zijn. In het werken met zwart en wit hoeft dat niet, dan is de vorm belangrijker.

In welk formaat werk je het liefst?

Jeroen: Dat verschilt op zijn tijd. De laatste tijd werk ik graag op vierkante doeken, te grote als dat ik het net vast kan houden en in de lucht kan houden. Werken op A4/A3 of op het formaat ansichtkaart, of op 40 x 50 cm is ook wel fijn. Door het werken op zulke formaten heb je veel contact met het medium. Werken op groter formaat is meer bedoeld om van op een afstand van te genieten en te ervaren. Eigenlijk is dat het echte werk, maar dan besluit je er ook wat langer aan te werken. Dus dan moet het wel een meesterwerk worden.

Welke kunstenaars bewonder je?

Jeroen: Elke kunstenaar heeft wel iets bijzonders, het leuke is om alle diverse bijzonderheden binnen de kunst te ontdekken. Er zijn wel kunstenaars waar ik zeer veel bewondering voor heb. Die bewondering verschilt ook weer. Sommige kunstenaars bewonder ik omdat ze veel werk hebben gemaakt binnen een bepaalde stijl, zoals Salvador Dali, Frida Kahlo, Pieter Zandvliet, I. Smith, Joshua Davis. Andere kunstenaars bewonder ik, omdat ze zich begeven binnen diverse disciplines en steeds iets nieuws proberen, zoals M. Post. Er zijn ook kunstenaars die ik bewonder vanwege hun interactie op Facebook, zoals H. Scheurwater. Elke Krystufek vind ik ook een goede kunstenares.

Tegen welke obstakels kan een kunstenaar volgens jou oplopen?

Jeroen: Onbegrip en de verwachtingen van het publiek, of tentoonstellingen hebben waar niemand naar toe gaat, dat is ook wel vervelend.

Hoe kun je een kunstenaar worden?

Jeroen: Door omgevingsfactoren en de nieuwsgierigheid om te kijken wat je 's avonds laat nog kan maken met je creatieve geest. Ik dacht altijd dat daar een academie voor nodig was, maar de Art en Design lessen van de heer Wim van Broekhoven en het werk observeren van medestudenten waren voor mij van waarde. Alhoewel ik denk dat je eigenlijk geen studie nodig hebt. Het meest belangrijke is je omringen met mensen die je steunen in je werk.

Welk onderwerp zou jij nooit willen schilderen/tekenen?

Jeroen: Een onderwerp dat al te ver van me af staat en geen indruk meer op me maakt.

In welk museum zou jij graag willen exposeren?

Jeroen: Het lijkt me altijd leuk om in het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam een solo tentoonstelling te hebben of in de Rotterdamse Kunsthal. Het lijkt me helemaal geweldig om een eigen museum te hebben.

Heb je je werk al geëxposeerd en zo ja waar?

Jeroen: Ja, ik heb meerdere groepstentoonstellingen gehad. Deze waren allemaal via wedstrijden waar ik aan mee heb gedaan, of van projecten die ik heb georganiseerd. Daarnaast heb ik ook solo tentoonstellingen gehad in LCC het Klooster en in de Castagnet; dit zijn beide wijkgebouwen in Rotterdam.

Wat zijn jouw tips voor opkomende kunstenaars?

Jeroen: Wees puur als kunstenaar en in je eigen werk, maar observeer ook zo vaak mogelijk het werk van andere kunstenaars en geniet vooral van de kunst om je heen.

Heb je ook aan andere kunstprojecten deelgenomen?

Jeroen: Via het Grafisch Lyceum kwam ik in aanraking met Souw TikHien, die een project organiseerde genaamd "Natuur op Muur". Dit was mijn eerste kunstproject waar ik vanaf het begin aan mee mocht doen. Na mijn opleiding tot Media vormgever, werkte ik mee aan de uitvoering samen met andere kunstenaars. Mede door het observeren van hoe Souw aan het project leiding gaf, stimuleerde dit mij tot het organiseren van eigen projecten.

Waarom is het belangrijk om kunstprojecten op te zetten?

Jeroen: Wanneer je een eigen project opzet, kom je er achter wat daar allemaal bij komt kijken. Daardoor krijg je meer inzicht wat de mogelijkheden zijn voor hedendaagse kunstenaars om hun creatieve uitingen te tonen.

Doe je mee aan kunstwedstrijden?

Jeroen: Regelmatig ja, als ik een goed ontwerp denk te kunnen leveren. Ik ben wel vaak door de eerste rondes gekomen, maar ik heb tot nog toe niet kunnen winnen. Uiteraard gaat het daar niet in de eerste plaats om, maar wie weet win ik bij de volgende wedstrijd waar ik aan mee doe.

Denk je dat er meer mannelijke of vrouwelijke kunstenaars zijn?

Jeroen: Sommige denken dat het kunstenaarsschap een mannen beroep is, maar ik hoop niet dat er meer mannen zijn hoor. Vrouwen kijken soms wel anders naar kunst, daarom zijn ze bijzonder.

Wat zijn jouw kunstenaars dromen?

Jeroen: Ik droom dat ik meer surrealistisch werk ga maken, maar daarnaast hoop ik de project site Kunst Structuur verder te ontwikkelen. Op dit moment ben ik bezig met diverse kunst theorieën. Het zou daarbij helpen als ik iemand vindt die begrijpt waarnaar ik op zoek ben. Samen met zo'n creatieve filosoof zou ik willen werken aan het verder uitbouwen van de Kunst Structuur site.

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

J. Steen 8 jaar geleden

Hey Juanita, dat lijkt me een leuk idee Je mag ook meehelpen met het organiseren van tentoonstellingen

J. Wesenhagen 8 jaar geleden

Mooi jouw mening over een goed kunstwerk het gevoel van uitwisseling.

J. Wesenhagen 8 jaar geleden

Hoi Jeroen, als je een museum hebt, wil ik graag komen kijken.