Interview
Bartje comics
0 ontdekkers

2014-12-14 18:08:17 door (jeroen.steen.1)

Kort: Bart Janssen alias <a href="http://tapastic.com/series/bartjecomics" target="_blank" title="Bartje comics">whase</a> is de verzinner van Bartje.<br /> Bartje is vaak op zoek naar inspiratie, maar vindt altijd wel zijn beste humor.

0 reacties

Wie is Bartje comics?

Bartje: Bartje comics is de naam van mijn stripverhaaltjes over mijzelf. Bartje is een beetje een karikatuur van wie ik echt ben.

Wanneer ben je begonnen met het maken van strips?

Bartje: Toen ik 11 was besloot ik voor het eerst een stripverhaal te maken. Mijn allereerste stripverhaal ging over een groep superhelden. Niet veel later kwam ik met een vreemd blauw wezentje genaamd 'Jetzy'. Bartje kwam pas later, toen ik 15 was.

Welke stripmakers inspireren jou?

Bartje: Nu moet ik bekennen dat ik zelf niet heel veel stripseries heb gelezen. Wel lees ik al sinds ik jong ben de Suske en Wiske van Willy Vandersteen. De onschuld in deze strips spreekt mij wel aan. Een stripverhaal hoeft geen 16+ inhoud te hebben om interessant te zijn.

Tot hoever maakt Tapastic onderdeel uit van jouw strips?

Bartje: Tapastic is een makkelijke manier om mijn stripverhalen aan de wereld te laten zien. Voordat ik Tapastic kende, had ik al mijn strips in een boekje, gewoon een rode dummy van iets kleiner dan A5 formaat, die ik af en toe aan iemand liet zien.

Hoe lang zit je al op Tapastic, omschrijf de community.

Bartje: Ik zit nu bijna een jaar op Tapastic en ik ben er nog nooit een troll of ander kwaadwillend persoon tegen gekomen. Dit is vooral heel fijn als je net begint om je comics aan de wereld te laten zien.

Hoe vaak maak je een nieuwe strip?

Bartje: Ik maak mijn Bartje comics één keer in de week. Ik vond het voor mijzelf een uitdaging om dit wekelijks vol te houden, aangezien ik een chronische uitsteller ben. Ook wil het niet altijd lukken om genoeg inspiratie te krijgen. Tot nu toe heb ik nog geen week gemist en daar ben ik toch wel een beetje trots op.

Tot hoever zijn jouw strips autobiografisch?

Bartje: Mijn strips zijn gebaseerd op situaties die ik heb meegemaakt. Dit betekent natuurlijk niet dat alles wat in mijn comics gebeurt ook honderd procent waarheid is. Zo praat ik bijvoorbeeld niet echt tegen mijn spiegel. Of, nou ja, hij praat in ieder geval niet terug.

Hoe maak je jouw strips, met welke tools?

Bartje: Toen ik 15 was heb ik tijdens de Comix Battle Rijnmond met mijn Jetzy stripverhaaltjes een tekentablet gewonnen en een masterclass van striptekenaar Jan Vriends. Het is wel grappig hoe ik tijdens die masterclass mijn Bartje karakter heb bedacht en hoe ik hem na zeven jaar nog steeds met tekentablet op digitaal papier zet. Als software gebruik ik die goede oude Photoshop.

Wat is een typische strip van Bartje? Kies je bewust voor drie kaders om de grap beter over te laten komen?

Bartje: Dat ik gewoonlijk drie kaders gebruik, is vooral om mijzelf een limiet te geven. Ik heb in comics al snel dat ik te veel tekst erin wil zetten. En natuurlijk is het wel heel makkelijk om een standaard frame te hebben, zo lui ben ik nu ook wel. Ik ben hier echter wel een enkele keer van af geweken.

Wat is belangrijk voor een goede strip met humor?

Bartje: Haha, bedankt, dat zie ik als compliment. Het eerste wat je moet weten is dat iedereen een eigen vorm van humor heeft, dus als je een comic maakt, zal nooit iedereen het leuk vinden. Het is dus vooral belangrijk dat jij als maker van de comics ze leuk vindt. Wat de wereld daarvan vindt, mogen ze daarna zelf bepalen.

"My terrible kind of humor", vind je jouw humor echt terrible?

Bartje: Ik vind eerlijk gezegd mijn humor helemaal geweldig. Ik moet vaak hard lachen om mijn eigen grappen. Maar verder delen niet heel veel mensen in deze zelfde humor, dus voor veel mensen zullen mijn grappen vast heel slecht zijn.

Is een "lack of inspiration" niet juist ook inspiratie?

Bartje: Ha, vaak wel ja, dat is het voordeel van een comic over mijzelf. Geen inspiratie? Nou dan maak je daar toch een comic over? Al ben ik bang dat ik de inspiratieloze comics nu wel genoeg heb uitgemolken.

Kan je het proces van het verzinnen en maken van een nieuwe strip omschrijven?

Bartje: Soms vraag ik vaak nog op de avond voordat ik een comic moet uploaden aan alle mensen die ik tegenkom om iets grappigs te zeggen. Maar zodra ik een grap heb en deze in mijn hoofd in drie plaatjes heb verdeeld, dan ga ik aan de slag. Ik schrijf eerst de tekst op en ga daarna de karakters erbij tekenen. Als ik nog geen karakter heb bedacht voor de persoon in kwestie, dan denk ik even na hoe die persoon er in mijn hoofd uitziet. Ik kijk dan niet naar wat die persoon toevallig droeg die dag. Daarna kleur ik ze in, zet er tekstballonnetjes bij en upload het vlak voor mijn deadline.

Wat is moeilijker te verzinnen, een personage, de titel of de grap voor een nieuwe strip?

Bartje: De grap. Af en toe maak ik in een week zo weinig mee wat bruikbaar is voor een comic, dat ik terug moet duiken in mijn papieren archief om een oude unpublished comic te zoeken.

Welke strip episode van je vindt men het leukst?

Bartje: De allereerste strip die ik heb geupload op Tapastic, "Not ready yet", is toch echt mijn populairste en naar mijn mening ook mijn grappigste. Maar mijn persoonlijke favoriet is toch "Dry Rain", omdat het mijn type humor zo mooi samenvat.

Krijg je veel reacties op je strips?

Bartje: Technisch gezien, nee. Af en toe krijg ik op Tapastic of Facebook een comment en daar ben ik wel heel erg blij mee. Iedere keer dat ik een comment krijg op een comic is mijn hele dag gelijk goed. Ik hoop stiekem dat andere mensen toch even gniffelen voordat ze weer doorscrollen.

Hoe ga je om met eventuele kritiek op je werken?

Bartje: Ik krijg vrij weinig kritiek op mijn comics. Af en toe krijg ik wel van iemand te horen "tsja, ach, 't is niet voor iedereen, maar er zijn vast mensen die het leuk vinden". Daar hebben ze helemaal gelijk in. Ieder zijn eigen ding.

Waar gaat in de toekomst je voorkeur naar uit, meer followers of meer nieuwe grappen?

Bartje: Ik hoop vooral op nieuwe inspiratiebronnen. Uiteindelijk maak ik mijn comics voor mijzelf. Als mijn eigen grootste fan hoop ik hard te kunnen lachen om mijn komende comics. Desondanks is meer followers altijd fijn, maar zelfs al blijft het bij een glimlachje van een toevallige voorbijganger, dan ben ik blij dat ik mijn comics online heb gezet.

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

Momenteel zijn er nog geen reacties, wordt de eerste.