Vele gezichten van Antje
0 ontdekkers

2013-07-22 17:55:38 door (jeroen.steen.1)

Kort: Maak nader kennis met de vele gezichten van autodidact beeldhouwster Antje uit Oudenhoorn.

0 reacties

Wat voor soort creaties maak je?

Antje den Os: Ik maak voornamelijk fantasy beelden waarbij gezichten mijn sterke voorkeur hebben.

Was er een idee achter de gezichten?

Antje den Os: Nee, er was geen idee achter de gezichten. Ik werk niet met een voor opgezet plan, maar puur instinctief.

Zijn de gezichten gemaakt vanuit de fantasie of uit de werkelijkheid? Wat heeft je voorkeur?

Antje den Os: De gezichten zijn gemaakt uit de "fantasy", waarbij de steen de leidende rol heeft. De voorkeur is dus ook de fantasy, gewoon omdat ik daar mijn creativiteit in kwijt kan en waarbij ik me enorm goed voel.

Heb je bepaalde eisen gesteld aan de gezichten die je maakt?

Antje den Os: Ik stel geen eisen aan de gezichten die ik maak, zoals ik al zei werk ik zonder voor opgesteld plan en pel ik de steen als het ware en is de steen de leidende rol.

Wat voor karakter trekken komen in de diverse gezichten voor?

Antje den Os: De voornaamste karaktertrek is toch wel eigenwijsheid, en soort van brutaliteit.

Hoe lang ben je bezig met het proces van zo'n gezicht?

Antje den Os: Dat is heel wisselend, soms zie ik in eerste instantie niks in een steen en ligt de steen soms maanden lang in mijn beeldhouwkamer om er dan vervolgens in 1 keer wat in te zien, en dan is het meestal binnen 1 week af. "Fransoos" was zo'n steen waar ik niks in zag, die steen heeft ruim een half jaar onaangeroerd in mijn beeldhouwkamer gelegen.

Kan je meer vertellen over het proces? Waar begint en eindigt een gezicht?

Antje den Os: Het begin is lastig te stellen, soms begint het met wat gevijl en geschuur zonder precies helder te hebben wat het wordt, en soms zie ik direct het figuur in de steen en ga ik doelgericht te werk. Het hele proces is een proces van willekeur van de steen, soms heb ik ongemerkte breukvlakken waardoor er een stuk van de steen afbreekt en zal ik de creatie aan moeten passen naar de nieuw gevormde steen. Het eindigt pas op het moment dat mijn partner hem goed gelukt vindt. Hij is daar een hele steun in voor mij, omdat hij anders naar de steen kijkt als dat ik er naar kijk.

Op welke manieren kan het publiek kennismaken met de creaties van Antje den Os?

Antje den Os: Ik heb een eigen website Speksteen-Creaties.nl waar al mijn creaties op staan. Voor al mijn tot nu toe gemaakte gezichten heb ik een geheel aparte pagina aangemaakt: Vele gezichten van Antje

Wat voegt de kunstenaars vereniging Voorne toe aan je kunstenaarschap? Wilde je al lang lid worden van die vereniging of sinds kort?

Antje den Os: De reden voor mijn aanmelding bij de kunstenaars vereniging Voorne, is voornamelijk contacten leggen met gelijk gestemden en de mogelijkheid van exposeren. De vereniging heeft een eigen expositieruimte en daarnaast zijn ze erg actief in het zoeken naar andere expositiemogelijkheden in openbare ruimtes. Ik wilde er al een geruime tijd lid van worden, maar door nare ervaringen elders durfde ik mezelf niet aan te melden uit een bepaalde angst. Uiteindelijk had ik mij dus toch mezelf aangemeld en was mijn angst onterecht.

Welke werken heb je geselecteerd voor de winkeliersexpositie in oktober in Brielle?

Antje den Os: Ik wil voornamelijk met mijn gezichten exposeren, maar het is aan de winkelier welke gezichten hij in zijn etalage wil hebben.

Ben je op dit moment bezig met nieuw werk en zo ja, met welke werken?

Antje den Os: Momenteel niet, recentelijk ben ik geopereerd aan mijn onderarm. Er was een flink stuk huid verwijderd en de wond daarvan mag niet teveel belast worden dus moet ik het even rustig aan doen.

Hoe geef je je werk een originele titel?

Antje den Os: Internet is de beste vriend van een mens, als ik een gezicht af heb dan kijk ik eerst wat voor naam ik hem wil geven. Dit kan een bestaande naam of fantasy naam zijn en dan als ik hem een fantasy naam wil geven, heb ik daar een leuke website voor gevonden die fantasy namen genereert.

Hoe is de belangstelling van het publiek voor je werk?

Antje den Os: De belangstelling voor mijn werk is denk ik wel goed te noemen gezien het aantal bezoekers die ik maandelijks op mijn website krijg. Er is 25% terugkerend verkeer en als ik dan kijk naar wat de bezoekers voornamelijk bekijken op mijn website dan is er ruimschoots belangstelling voor mijn werk.

Kan een leven zonder kunst? Hoezo is kunst belangrijk in jouw leven?

Antje den Os: Ik denk dat ik dan gek zou worden, want ik heb een enorme drang mijn creatieve geest te moeten voeden en uiten en word enorm onrustig als me dat niet lukt. Die onrust neemt dan zulke grote vormen aan dat ik zelfs in mijn slaap lig te brainstormen over wat ik zou kunnen doen op creatief gebied. Dus nee, een leven zonder kunst is voor mij ondenkbaar.

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

Momenteel zijn er nog geen reacties, wordt de eerste.