Sasha Herman en MADLAB's spirit
0 ontdekkers

2018-07-27 10:04:58 door (jeroen.steen.1)

Kort: Sasha Herman brengt ons naar een veilige kunst thuishaven. Hij lichtte de happenings van de MADLAB kunstgroep toe.

0 reacties

Thumbnail: MADLAB
Foto: Jeroen van der Steen
Redigatie: Juanita Wesenhagen

Rotterdam - Vlakbij het Rotterdam Trammuseum is MADLAB studio gevestigd te Kootsekade. Op 2 juni 2018 mochten we één van de MADLAB leden –Sasha Herman- interviewen over zijn kunstacademie verleden, oprichting kunstgroep en studio MADLAB, voorbijgane evenementen en plannen.

Ontmoeting

Sasha komt oorspronkelijk uit Engeland en was actief zoekende naar kunstscholen. Hij werd aangespoord door zijn moeder om naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te gaan. De voormalig student vond dat het 1e jaar moeilijk was voor hem, maar daarna werd het al snel interessant vanwege de vele onderzoeken die hij heeft uitgevoerd. Na het basisjaar stoomde hij namelijk door naar de glasafdeling opleiding. Tijdens deze periode ontmoette hij kunststudenten, die werkzaam zijn in andere disciplines, waarmee zij de kunstgroep MADLAB vormden.

De kunstgroepleden die zich in Rotterdam vestigden bestaan naast Sasha uit: vriendin Laura Grimm, de Franse Nathan Favot en Anton Lyngdal. De leden "in-spirit" zijn Robert Riphagen, Patrick Himilton en een Amerikaanse resident. Robert is nog in Amsterdam en weet heel sterk wat hij wil op kunstgebied. Sasha zegt over hem: "Hij is fotograaf en maakt super goede werken en ik vind hem de talentvolste persoon die ik ken." De Amerikaan besloot om na één jaar te stoppen op de academie. Sasha rondde zijn kunstacademie tijd succesvol af met een animatie project.

Community ervaring

Na afronding van zijn studie deed hij een artist in residence in Boekarest te Roemenië. In het begin bracht hij zijn tijd door, door de stad te verkennen. Al snel kwam hij tot het concept om tekstborden op locaties te positioneren van waar hij geweest was. Hij verzorgde een rondleiding rondom die borden. Hierdoor ervaarde hij hoe met een community om te gaan. Dit was zijn eerste ervaring na zijn kunstacademie met een community om daar mee om te leren gaan.

Werk- en exporuimte

Sasha vond het waardevol om andere plekken, ervaringen en mensen te ontmoeten buiten de academie om. Mede hierdoor besloten de leden om in Rotterdam een studio op te zetten als werkatelier en tentoonstellingsruimte. Hierdoor zijn de kunstdisciplines van de leden samen te brengen en verschaft dat kansen. In de groep is sprake van de disciplines: graffiti, performance, rap en textiel. Sasha: "Ik werk met de magic van animatie, onder andere stopmotion".

De leden hadden in een aantal maanden de ruimte ontruimd en gerenoveerd aan de Kootsekade. Restmateriaal aan de renovatie had soms het geluk hergebruikt te worden tot kunstwerk. Zo zijn een aantal buizen aan de muur goud geverfd en zorgde restmaterialen voor het tot leven roepen van figuurcreatie Wally de robot. De werkruimte is een gedroomde plek voor elke creatieveling. Het kleingereedschap aan onder andere handzagen, hamers, strijkplank in de werkkast nodigt de leden uit tot creativiteit. Overig materiaal, zoals spiegels, roept nieuwsgierigheid op wat ermee gecreëerd wordt.

"I only read when I'm on holiday" expo

MADLAB had eerder twee tentoonstellingen achter de boeg, waar persona mr Awkward collega leden interviewde in een opgezette set. Deze interviews werden live gestreamd op videoplatform Youtube. De interview stream diende als eerste kennismaking met de leden voor nieuwsgierige internetters. MADLAB vond het tijd voor een nieuwe tentoonstelling waarin beleving centraal stond.

Vlak voor de zomervakantie gaf MADLAB hiervoor een expositie met "I only read when I'm on holiday" als toegankelijk thema. Ter opstart gaven de groepsleden een pitch voor een impuls, waarmee ze het project initiëren samen met Showroom MAMA Rotterdam. De titel van de expositie werd "I only read when I am on holiday", vanwege het plan om live een boek voor te lezen aan bezoekers. Het boek was voor de opening op 29 juni 2018 nog een mysterie, omdat het een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling was.

In samenspraak met MAMA is gekozen voor een Engelstalig boek. Het verhaal gaat over "alles wat mis kan gaan" tijdens een vliegreis. Bezoekers mochten chillend toe luisteren in kleurrijke strandstoelen. De verhaallijn is fictief, komisch van strekking en onderstreept een associatie met "I only read when I'm on holiday". Tevens werd in de MADLAB studio een fysieke strand setting gecreëerd. Een vrachtwagen met zand werd gebracht en leeg gestort in de ruimte. Zandkasteeltjes werden gezamenlijk uit het zand opgetrokken wat zorgde voor een onvergetelijke strand happening.

Sasha's golven

Om een esthetisch deel toe te voegen heeft Sasha een videoprojectie opgezet. Hiervoor heeft hij een aantal tests opgezet, waar een primeur op gegeven werd. Hiervoor maakte Sasha meerdere foto's en bracht ze tot elkaar tot stopmotion film. De korte shots tonen golven die in elkaar over gaan. Hiervoor maakte Sasha gebruik van een camera, krijt en kwast. Sasha: "Ik maakte de eerste lijn met krijt, en maakte hiervan een foto. Hierna haalde ik met een kwast een beetje weg voor het wazig effect. De volgende lijnen zet ik een beetje verder ervan af. Je doet het steeds een beetje anders en zo creëerde ik verschillende golven". De golven reiken symbolisch verder dan waar ze vandaan komen. Ter ondersteuning van de animatie wilde Sasha geluid opnemen van het strand.

"I only read when I'm on holiday" promotie en beeldverslag

Op Instagram zijn diverse instructie video's gepost ter promotie en als beeldverslag van het evenement. De instructies bestonden uit tips hoe een vliegtuig ongeval te overleven en slaat terug op het voorgelezen boek. Instagrammers werden verder opgeroepen om een bestemming te kiezen uit diverse vakantieoorden, waarvan sfeerbeelden waren gepost. Tijdens het event waren twee MADLAB members omgedoopt tot lifeguard, om de bezoeker een veilige kunst thuishaven te bieden. Alles omtrent de gebouwde sfeer heeft als doel om de betrokkenheid te vergroten, maar waarbij alsnog ruimte is voor eigen interpretatie van de onderwerpen. Sasha: "Meer betrokkenheid van buurtbewoners blijven wij zoeken om hun steeds meer te enthousiasmeren voor MADLAB".

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

Momenteel zijn er nog geen reacties, wordt de eerste.