Associaties voor pagina's

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bladzijden die het begin van afzonderlijke grote onderdelen van boeken aanduiden en waarop de titel en/of het nummer van het onderdeel wordt vermeld.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De afzonderlijke zijden van bladen die ontstaan bij het vouwen van een blad, van bijvoorbeeld papier of perkament, dat leeg kan zijn, beschreven, bedrukt of op een andere manier gevuld. Een pagina verschilt daarin van een 'folio', dat een folio alleen aan de voorzijde is genummerd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hypertekstdocumenten met tekst of afbeeldingen die toegankelijk zijn via het World Wide Web, waarbij een website als host fungeert.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekformaat waarbij een vel papier in 48 bladen of 96 pagina's wordt gevouwen. Dit gebeurt door een vel vijf keer te vouwen, waardoor 32 bladen ontstaan, en vervolgens een half vel te vouwen tot 16 bladen en dit in het eerste vel te schuiven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een procédé van reliëfdruk, meestal op zinkplaten, toegepast in de 19e eeuw om bestaand gedrukt materiaal te reproduceren, waaronder tekeningen en modelpagina's.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boeken die bestaan uit geheel of voor een groot deel blanco bladen, gelinieerde pagina's of gedrukte formulieren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekjes met blanco pagina's, meestal gelinieerd, voor het maken van aantekeningen, met name door leerlingen en studenten tijdens de les, of voor schrijf- of tekenopgaven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Afkorting van 'weblogs': een website die fungeert als online-dagboek en die meestal door één persoon wordt onderhouden, maar soms ook door een groep personen met dezelfde interesse. Er worden regelmatig bijdragen geleverd in de vorm van commentaar, afbeeldingen en geluids- of beeldbestanden, waarbij de meest recente bijdrage als eerste verschijnt. Blogs kunnen gericht zijn op een specifieke interessesfeer en bevatten ook koppelingen naar content op externe webpagina's. Blogs bevatten meestal een archief van alle ooit geleverde bijdragen, met koppelingen tussen soortgelijke elementen. Oorspronkelijk verschenen ze in de Verenigde Staten als een beperkt aantal online-dagboeken, maar pas rond 2002 werden ze echt populair, dankzij de ontwikkeling van specifieke software voor het creëren en bijhouden van blogs. Gebruik 'weblogs' voor bestanden waarin gedetailleerde gegevens over verzoeken van webservers zijn opgeslagen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het schrijven, verzamelen en ontwerpen van publicaties met gebruik van microcomputer en tekstverwerking, grafische ontwerpen en software voor het opmaken van pagina's.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekbanden met zachte randen, die over de hoeken van de pagina's gevouwen kunnen worden om ze te beschermen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gedrukte cijfers, letters of symbolen die af en toe onder aan de pagina's van sommige, met de hand gedrukte boeken zijn aangebracht met het doel de druktechniek of de drukker en uitgever vast te leggen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekformaat dat ontstaat na het vouwen van een vel papier tot 12 bladen of 24 pagina's. Wordt meestal vervaardigd door een kleiner vel papier in een groter vel te vouwen, in tegenstelling tot de methode waarbij één vel papier twee keer parallel wordt gevouwen en vervolgens twee keer overdwars.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Term die van de 17de tot de 19de eeuw in Engeland werd gebruikt voor volksboeken, meestal bestaande uit acht pagina's en soms voorzien van een met een houtgravure vervaardigde titelpagina, met daarin liederen, gedichten, kinderliedjes en verhalen. De boektitels bevatten vaak het Engelse woord 'garland' ('festoen').

Toegevoegd op: 16-8-2017

Meestal voor kinderen bestemde boeken waarin delen van een illustratie naar voren komen wanneer de pagina's worden opengeslagen of er aan een lusje wordt getrokken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

In het algemeen, het boekformaat dat resulteert na het één keer vouwen van een vel papier, waardoor twee bladen of vier pagina's ontstaan. In specifieke zin wordt bedoeld een papierformaat van 432 x 559 mm of groter. Vaak wordt de term gebruikt om te verwijzen naar een boek van het grootste formaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Informatieverzamelmethodieken op internetbasis, bestaande uit gezamenlijk gegenereerde labels voor het categoriseren van webcontent, met inbegrip van webpagina's, weblinks en online-foto's. Het verschil met een taxonomie is dat de schrijvers van een folksonomie meestal incidentele contentgebruikers zijn en geen professionele indexontwikkelaars die standaardprotocollen en gestandaardiseerde gereguleerde terminologie hanteren; folksonomieën maken geen deel uit van onderliggende World Wide Web-protocollen. Aangezien het binnen een grote gevarieerde gemeenschap van internetbouwers en -gebruikers onmogelijk is om op consequente en onafhankelijke wijze metadata toe te voegen, worden folksonomieën meestal gekenmerkt door een individueel bepaalde, niet standaardconforme wijze van tagging, hetgeen afbreuk doet aan de efficiëntie en nauwkeurigheid bij het ophalen van informatie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekformaat dat is afgeleid van het vouwen van een vel papier in 128 bladen, waardoor 256 pagina's ontstaan. Vaak aangeduid als 128mo.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De taal die wordt gebruikt voor het structureren van informatie, in het bijzonder bij het maken van internetpagina's. HTML werkt op basis van een systeem van 'tags' met behulp waarvan de webbrowser tekst en afbeeldingen combineert en opmaakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eenvoudige boekjes met stevige kartonnen pagina's en een gelamineerde beschermlaag, bestemd voor hele jonge kinderen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Illustraties, pagina's, artikelen of kolommen tekst die uit boeken, kranten, dagbladen of andere gedrukte bronnen afkomstig zijn.

Toegevoegd op: 16-8-2017

In algemene zin is kwarto het boekformaat dat resulteert nadat een vel papier twee keer is gevouwen. Meestal is de vorm vierkanter dan bij folio en de afmetingen kunnen variëren. In specifieke zin kan ermee worden verwezen naar een boek met een formaat tussen octavo en folio (circa 280 x 330 mm). Een kwartoformaat wordt bereikt door een vel papier twee keer te vouwen, waardoor vier bladen of acht pagina's ontstaan. Daarnaast kan kwarto verwijzen naar een krant van middelgroot formaat, circa 230 x 305 mm, die eveneens wordt gemaakt door een vel papier twee keer te vouwen. Bij boeken van vergépapier lopen de kettinglijnen horizontaal. Begin 18de eeuw werd kwarto in Engeland als het meest elegante formaat voor boekpublicaties beschouwd. In de 19de eeuw, toen de mechanisatie zijn intrede deed in de boekdrukkunst, gingen bibliothecarissen de term gebruiken om te verwijzen naar het formaat van het boek in plaats van naar de vervaardigingsmethode.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst in het algemeen naar Japanse stripverhalen. Men gebruikt de term ook voor Japanse animatiefilms, die ook wel animes worden genoemd. Veel animes zijn gebaseerd op manga's, maar het is een aparte kunstvorm. Manga's gaan onder meer over sport, liefde, seksualiteit en historische gebeurtenissen. Doorgaans zijn het een soort komedies, soapopera's of fantasy-, mystery- of horrorverhalen. Vaak zijn ze zwart-wit, met alleen de voorpagina of de eerste paar pagina's in kleur. Vaak worden de gezichtsuitdrukkingen van de personages overdreven weergegeven en de ogen relatief groot getekend.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gebieden op gedrukte of beschreven pagina's of op andere vellen met tekst of afbeeldingen, tussen het informatiegebied en de randen van de pagina of het vel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bindingen die pagina's bijeenhouden door middel van bijvoorbeeld spiraaldraad, plastic kammen of metalen staafjes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekformaat dat resulteert nadat een vel papier drie keer is gevouwen. Er ontstaat dan een blad dat een achtste van het formaat van het oorspronkelijke vel heeft, met 16 pagina's. De resulterende paginagrootte (zonder bijsnijden) wordt dan 318 x 241 mm. De term zelf wordt vaak gebruikt in verband met een papierformaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ongebruikelijk boekformaat met 18 vellen en 36 pagina's. Werd gebruikt voor boeken tussen 1770 en 1840, maar wordt tegenwoordig nog zelden toegepast. De gebruikelijkste methode voor het maken van een octodecimo is door een vel papier als een accordeon te vouwen, gevolgd door een enveloppevouw en overdwars vouwen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het proces van het verdelen van zetsel over pagina's, inclusief het plaatsen van zaken als kopregels, voetnoten en paginanummers.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De ordening van letterpagina's of beeldpagina's zodat ze in de juiste volgorde staan als het vel wordt gedrukt en gevouwen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

In boekontwerpen: rechte hoeken op de hoeken van titelpagina's en boekomslagen die worden gevormd door het kruisen van één of meer randlijnen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kopiisten die rubrics aanbrengen. Rubrics zijn kopteksten, trefwoorden, rood gedrukte of geschreven indexwoorden in de marge (als de rest van de tekst in zwart is), of teksten die zich op een andere manier onderscheiden door het lettertype. Ze dienen als leidraad bij de inhoud van de pagina's.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kopteksten, trefwoorden, rood gedrukte of geschreven (als de rest van de tekst in zwart is) indexwoorden in de marge, of teksten die zich op een andere manier onderscheiden door het lettertype, en dienen als leidraad bij de inhoud van de pagina's.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor de aan elkaar grenzende binnenkantlijnen van twee tegenover elkaar liggende pagina's met tekst.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boeken waarbij ontbrekende pagina's of andere onvolkomenheden zijn hersteld door het invoegen van delen uit exemplaren van soortgelijke uitgaven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Schriften, meestal met gelinieerde pagina's, die door schoolkinderen worden gebruikt voor geschreven of getekende oefeningen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekformaat dat ontstaat door een vel papier vier keer te vouwen. Er ontstaat dan een blad dat een zestiende van het formaat van het oorspronkelijke vel heeft, met 32 pagina's. De resulterende paginagrootte (zonder bijsnijden) wordt dan 165 x 241 mm. De term zelf wordt vaak gebruikt in verband met een papierformaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekformaat met 6 vellen of 12 pagina's.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een groep internetpagina's die gewoonlijk verband houden met een specifiek onderwerp en aan elkaar zijn verbonden door middel van hyperlinks, en online beschikbaar zijn gemaakt door een instelling, bedrijf, overheidsorganisatie of een willekeurige andere organisatie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Documenten met een vooraf bepaalde standaardopmaak (ontwerp, lay-out, format en soms stijl), waarbij de inhoud ten dele of grotendeels ontbreekt. Sjablonen gebruikt men om elektronische of papieren documenten aan te maken met een voorgeschreven en vaste structuur, bijvoorbeeld standaardbrieven, pagina's in gedrukte media en HTML-pagina's van een website.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote of dikke lettertypen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld krantekoppen, titelpagina's of advertenties, vaak gedefinieerd als getypte tekst van 24 punten of groter.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boeken, meestal voor kinderen bedoeld, waarin de pagina's zijn gevuld met illustraties en lege plekken waarop stickers kunnen worden geplakt; de stickers worden samen met het boek geleverd of bevinden zich op de bladzijden zelf.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Stripboekjes die vanaf de jaren 30 tot de jaren 50 van de 20ste eeuw werden geproduceerd, met parodieën op populaire stripfiguren in expliciete seksuele situaties. Werden meestal uitgegeven met een formaat van circa 7,5x10 cm en bevatten acht pagina's.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ongebruikelijk boekformaat met 64 pagina's of 32 bladen. Het kan worden gevormd door het oorspronkelijke vel papier vijf keer te vouwen, maar vastzittende lucht en opbollen gaan daarbij wel een probleem vormen. Daarom wordt het boekformaat geproduceerd door parallelle vouwen aan te brengen in een volledig vel, een half vel twee keer parallel en twee keer overdwars te vouwen, en vervolgens het gevouwen halve vel in het eerste vel te schuiven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Brochures, online pagina's of andere documenten met daarin een beschrijving van de faciliteiten of activiteiten van een universiteit.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boekformaat met 24 vellen of 48 pagina's. De gebruikelijkste methode voor het creëren van een vierentwintiger formaat is door twee afzonderlijke vellen papier met twee parallelle vouwen in drieën te vouwen. Vervolgens wordt het geheel eerst overdwars en daarna parallel gevouwen, waarna het tweede vel papier in het eerste wordt geschoven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor volledige, niet-periodieke gedrukte geschriften met meestal minder dan 80 pagina's en vaak met een papieren kaft. Soms zijn het korte verhandelingen over actuele thema's of onderwerpen. Voor kleinere gedrukte geschriften bestaand uit één gevouwen en niet ingenaaide of gebonden blad wordt 'vouwbladen' gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine gedrukte geschriften die bestaan uit een gevouwen blad dat niet is genaaid of ingebonden. Voor grotere gedrukte geschriften, die minder dan 80 pagina's en vaak papieren kaften hebben, wordt 'pamfletten' gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor die eindpagina's van een boek die niet vastgeplakt worden aan de band.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Webpagina's die door meerdere gebruikers kunnen worden aangemaakt en bewerkt. Gewoonlijk worden wiki's niet door één redacteur gecontroleerd, maar bepaalt de gebruikersgemeenschap zelf of de informatie op de pagina's juist en betrouwbaar is. Men gebruikt deze term sinds 1995.