Zelf een boekenpers maken - Doe je zo
0 ontdekkers

2017-08-20 21:00:00 door (jeroen.steen.1)

Kort: DIY: Maak zelf je eigen boekenpers van hout.

0 reacties

Benodigdheden:

  • Figuurzaag of decoupeerzaag
  • Boormachine en boortje van 3 millimeter
  • Houten plank, minimaal 21 x 35 cm en 5 mm. dik (2 stuks)
  • Vleugelmoertjes (4 stuks)
  • Boutjes, minimaal 10 cm. (4 stuks)
  • Lijmtangen

Met een boekenpers pers je zelf mooie boekjes met een harde omslag, zonder bobbels en/of kreukels. De pers is eenmalig te bouwen en meerdere malen te gebruiken. Geschikt om zelf dagboeken, aantekeningen en portfolio’s zelf te binden. Beoefen nu ook dit eeuwenoude ambacht. Je toont daarmee eerbied voor wat jij langdurig wilt bewaren.

Voorbereiding

Voor grotere boeken is een groter formaat houten plank nodig. Zaag de houten plank(en) tweemaal op het formaat van de te persen boeken.

Bij dikkere boeken is een langere bout nodig. Zoek vleugelmoertjes en lange boutjes die in elkaar passen. Hierdoor zijn ze in elkaar te draaien.

Boorgaten

Bevestig de twee planken met lijmtangen tijdelijk aan elkaar. Doe eventueel karton tussen de planken en de tangen, ter voorkoming van deuken. Boor in alle vier de hoeken van de planken, telkens op 2 cm. vanaf de rand een gat. Het gat dient iets groter te zijn als de bout dikte. Verwijder de lijmtangen.

Bouten draaien

Doe de vier bouten in één van de planken vanaf onderaf door de gaten heen. De bouten wijzen hierbij naar boven. Leg een te persen boek neer op deze plank. Hierna is de tweede plank te plaatsen, waarbij de bouten ook door deze gaten gaan. Vervolgens draai je op elke bout een vleugelmoer vast om te persen. Na het persen zijn de vleugelmoertjes weer los te draaien.

Lees ook:

 

Dismaland is een "bemusment park" met hedendaagse maatschappelijke thema's. Het pop-up festival omart kunst, amusement met een knipoog naar Disney.

 

Maak nader kennis met de vele gezichten van autodidact beeldhouwster Antje uit Oudenhoorn.

 

Silhouetteren met vormrijke objecten? Stap de doka in voor creatieve silhouetkunst.

 

Helma Groenen maakt kunstzinnige natuurfoto's om van te genieten.

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

Momenteel zijn er nog geen reacties, wordt de eerste.