All rounder Joris creatief in 2D en 3D
0 ontdekkers

2017-09-26 17:41:00 door (jeroen.steen.1)

Kort: Veelzijdig maker Joris Koster werkt in 'tekenachtige' digitale stijl. Hij combineert 2D- en 3D technieken voor onder andere video creaties.

0 reacties

Video still: Promo video JorisKosterWerk.nl
Thumbnail: Avatar Youtube kanaal Joris Koster

Hoe heb je je ontwikkeld tot 'all-round' creatieveling?

Joris: Als kind zat ik altijd te tekenen en op de basisschool en VO was dat niet anders. Als afgestudeerd grafisch ontwerper heb ik altijd een voorliefde voor animatie gehad. Tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie in Amsterdam heb ik als afstudeerproject dan ook een korte animatie gemaakt. Na mijn studie ben ik in het onderwijs beland, naast mijn werk deed ik regelmatig freelance opdrachten. Als docent heb ik mij altijd ingezet voor VMBO, een breder kunstonderwijs en onder andere media- en entertainment-klassen opgericht.

Welke talenten zijn kenmerkend voor Joris Koster werk?

Joris: Mijn werk wordt gekenmerkt door een hoog 'tekenachtige' digitale stijl. Creatief maar breed inzetbaar en het liefst maak ik gebruik van verschillende technieken. Zo combineer ik 2D en 3D animaties, maar ook film en verschillende tekentechnieken.

Wat heb je minimaal nodig om met een video-opdracht te kunnen starten?

Joris: Wat ik minimaal nodig heb om te kunnen starten zijn deze punten: Wat is het doel van de animatie en waar wordt het vertoond, bijvoorbeeld online. Welke stijl de klant mooi vindt, een script met voice-over en een goedgekeurde offerte natuurlijk.

Hoe verloopt het proces bij het maken van video's tot aan de afronding?

Joris: Meestal begin ik met het maken van een script en de voice-over tekst. Als de tekst goed is, ga ik een heleboel schetsen en visuele voorbeelden maken. Daarna maak ik de beelden bewegend en voeg ik de tekst, muziek, voice-over bij elkaar in een video-edit programma.

In welke opdrachten kun je het beste je specialismen laten zien?

Joris: In opdrachten waar klanten de ruimte geven om creatief te zijn, mee te denken vanaf het begin van de opdracht en wanneer ik veel technieken kan combineren.

Op welke manieren combineer je bepaalde skills in je werk?

Joris: Bij animatie komen altijd verschillende skills kijken. Je hebt te maken met, een verhaal vertellen, voice-over en script, de uitwerking en digitale vaardigheden.

Wat zijn explainanimations en waarin verschillen zij van je andere video's?

Joris: Explainanimations zijn uitlegfilmpjes. Kortom een video die uitleg geeft en een dienst, product of concept visualiseert.

Welke tactieken hanteer je online en offline om je werk verder op te laten vallen?

Joris: Zowel on- als offline netwerken. Zorg ervoor dat je voldoende contacten hebt.

Welke keuzes heb je afgewogen bij het tot stand brengen van je showreel 2017?

Joris: Niet zoveel eigenlijk. Gewoon alles wat ik heb gemaakt achter elkaar gezet met muziek er onder.

Welke manieren wil je nog uitproberen om een video te maken?

Joris: Momenteel werk ik aan een animatie waar ik stop-motion combineer met 3D animatie en ik wil meer met character-design doen. Dus bewegende figuurtjes.

Waarin wil Joris zich in de komende jaren verder ontwikkelen?

Joris: Vooral in de bovenstaande technieken en het ondernemerschap natuurlijk.

Wat is er aan inspiratie bijgebleven van anderen videomakers, muziekmakers en vormgevers?

Joris: Vooral de films van Tim Burton en Michel Dudok de Wit zijn grote inspiratiebronnen, naast alles wat het Amerikaanse computer animatie film bedrijf Pixar Animation Studios maakt natuurlijk.

Welke invloed hebben de 'uitlaatkleppen' van anderen creatievelingen met name jongeren, op je werk?

Joris: Samenwerken met jongeren houdt je blik fris en daardoor blijf je zelf ook jonger. Je weet wat er nu hip is en als je jongeren kan enthousiasmeren en boven zichzelf uit kan laten stijgen, inspireert dat je weer voor je eigen werk.

Op welke dagen 'werkt Joris Koster niet'?

Joris: Op maandag is mijn 'pappadag', maar verder kan ik mijn uren zelf indelen.

Op welke punten vult je netwerk Joris Koster Werk aan?

Joris: Wanneer ik bijvoorbeeld een stem-acteur nodig heb of een regisseur kan ik altijd iemand bellen. Zo kan je van kleine tot grote klussen in de hand houden en werk je weer samen met mensen uit je netwerk.

Lees ook:

 

Typehulp Wim Steen groeide uit naar heuse ondernemer. Van wilde tikheld werd hij tekstverwerker met een doel.

 

Een computer en de creatieve mens zijn samen een geschikt kunstenaarsduo bij het maken van de kunstvorm "Generative Art".

 

Friese Connie Harkema benoemt haar stijl als "kunst in beweging".
Haar groei als kunstenares en schrijfster is te ervaren in atelier "Harkalerie".

 

Er zijn drie materialen die men vaak door elkaar haalt. Wetlook, pvc/lak stof en latex. Van alle worden allerlei kleding stukken gemaakt in diverse kleuren, maar wat zijn de verschillen?

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

Momenteel zijn er nog geen reacties, wordt de eerste.