Prikkers

5 jaar geleden
Wereldbol

Een kunstwerk uit een automaat halen klinkt als iets voor in de toekomst, maar het kan nu al! Vanaf donderdag 7 juni kun je in de expo van de Kunstuitleen Rotterdam voor slechts 4 euro een kunstwerk uit de Pakje Kunst automaat halen. Hoe werkt het? De Pakje Kunst automaat ziet er uit als een ouderwetse sigaretten automaat. Je gooit er 4 euro in en ontvangt een pakketje. Wat er precies in zit is pas duidelijk nadat je het open hebt gemaakt. Het kan een klein schilderijtje, een minibeeldbouwwerk of een gedicht zijn. Alle kunstwerken zijn gemaakt door 55 jonge kunstenaars uit de regio Rotterdam. Lancering De Pakje Kunst automaat is een idee van de Tilburgse Ro-Nalt Schrauwen, zijn doel is om kunst net zo toegankelijk te maken als een pakje peuken. Donderdag 7 juni is de lancering in Kunstuitleen Rotterdam. Tijdens de opening doet woordkunstenaar Christopher Blok een performance over stoppen met roken en trekt hij symbolisch het eerste pakje uit de automaat.

Meer informatie
5 jaar geleden
Wereldbol

Barack Obama 2004; Donatella Versace 2010; Jack Nicholson 2002 © Martin Schoeller Tickets kopen 19 mei - 2 sep. 2018 Martin Schoeller | Big Heads Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de groten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg. Het werk van de in New York woonachtige fotograaf Martin Schoeller wordt gekenmerkt door de zogenaamde ‘big head’ portretten, oftewel frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wijze afgebeeld. De tentoonstelling is van 19 mei tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum. Tijdens de opening op 18 mei wordt, in aanwezigheid van Martin Schoeller, een nieuw ‘big head’ portret van een wereldster van Nederlandse komaf onthuld. Naast werk uit Close Up wordt er ook werk uit 3 andere portretseries van Schoeller getoond.

Meer informatie
5 jaar geleden
Wereldbol

Georg Stahl (1903- 1982) - The Language of Informal Art Vanaf 1 juli 2018 Overzichtstentoonstelling van schilderijen en werken op papier van de kunstenaar Georg August Stahl die als tijdgenoot van Chabot begin jaren ’30 het dreigende Naziregime in Kassel ontvluchtte naar Rotterdam. Hier sloot hij zich aan bij progressieve kringen als kunstenaarsvereniging R33 waarbij ook Chabot berokken was. In de jaren vijftig en zestig schildert hij in zijn atelier aan de Maaskade in Rotterdam monumentale abstracte doeken en verfijnde kalligrafische schetsen op Japans papier. Zijn oeuvre vertoont verwantschap met generatiegenoten als Willi Baumeister, Fritz Winter, Ernst Wilhelm Nay. De werken komen vooral uit de nalatenschap van de zoon van de kunstenaar, een architect die o.a. werkte voor Gerrit Rietveld.

Meer informatie
5 jaar geleden
Wereldbol

Everything that Creeps - tekeningen van Hellen Abma In de expositie ‘Everything that Creeps’ - met tekeningen Hellen Abma - staan insecten centraal. Vanuit een grote verwondering voor de kleine dingen om je heen, de wens om goed te kijken en te kunnen doorgronden en daarmee óók een goede weergave op papier te kunnen maken, zoomt Hellen Abma in op de kleine dieren die ons dagelijks omgeven maar die niet vaak onze aandacht vangen. ‘Everything that Creeps’ vertelt over samen kijken naar de natuur en het doorgeven van belangstelling voor hetgeen zich om je heen bevindt. Met haar voorliefde voor figuratie en dieren, heeft Hellen Abma al langere tijd een fascinatie voor natuurhistorische- en anatomische musea. Speciaal voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam maakte ze nieuwe werken, waarin ze haar tekeningen combineert met vergrootglazen en bolle lijsten die lijken te fungeren als kabinetjes. Grote tekeningen verwerkt ze tot schoolplaten. Door deze manier van presenteren past het werk naadloos in het museum. In de tekeningen worden onder andere inkt, stift en aquarelverf door elkaar gebruikt. Een afbeelding bestaat uit vele lagen zodat het soms net schilderijen lijken. In het handschrift van de kunstenaar is duidelijk haar achtergrond als beeldhouwer te herkennen, met een voorkeur voor sterke contouren en een scherp oog voor vorm en restvorm. ‘Everything that Creeps - tekeningen van Hellen Abma’ is te zien in de Haverhorst Vestibule van Het Natuurhistorisch van 20 april t/m 24 juni 2018.

Meer informatie
5 jaar geleden
Wereldbol

Ladilikan Kronos Sessions Hoogtepunt van een dag Kronos Quartet is het concert van Kronos met het Malinese Trio Da Kali. Dit trio bestaat uit muzikanten uit de West-Afrikaanse griottraditie. Samen met het Kronos Quartet spelen ze een selectie van nummers van hun bejubelde, gezamenlijke album Ladilikan, dat in 2017 verscheen en waarvoor ze zich lieten inspireren door de Malinese muziek, maar ook door gospelzangeres Mahalia Jackson. Een strijkkwartet vermengt zich met West-Afrikaanse instrumenten. Trio Da Kali bestaat uit Fodé Lassana Diabaté op balafon, Mamadou Kouyaté op de bas-ngoni en Hawa Kasse Mady Diabaté, een zangeres met de stem van een gospeldiva: warm, krachtig en overrompelend.

Meer informatie
6 jaar geleden
Wereldbol

Rondleiding: Fashion Cities Africa

Meer informatie
6 jaar geleden
Wereldbol

PAUL DELVAUX MEESTER VAN DE DROOM 1 NOVEMBER 2017 – 25 FEBRUARI 2018

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

DEZE TAART IS ÉÉN GROTE MINDFUCK Kijk nog eens even goed naar het plaatje hieronder en probeer je hersens ervan te overtuigen dat het géén tekening is. Het is een levensechte foto van de coolste taart ooit ever en de scheppers van dit kunstwerk hebben een fotoreportage gemaakt van hun culinaire Sixtijnse Kapel. Dát zijn nog eens kookskills.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

De kunst van het koken 200 Recepten Van De Toulouse Lautrec

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Kunst recepten

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Tussen kunst en kitsch expertspel

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Groeten uit... Suriname Eind november is Suriname 40 jaar onafhankelijk van Nederland. Surinaamse literatuur, kunst en muziek kan bogen op de rijke culturele verscheidenheid van het land. NPO Cultura verkent deze smeltkroes met documentaires over onder anderen Edgar Cairo en Nola Hatterman, maar ook met de driedelige serie 'Suri'jazz en Para'pop' over Surinaamse muziek en haar invloed in Nederland. Zaterdag 8 en zondag 9 augustus vanaf 20:30 uur.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Competitie kunstprojekt Jij bent aan de beurt! - Du bist dran! Aanbesteding 07.7. - 16.9.2015 Goethe-Institut Niederlande, Amsterdam en Rotterdam

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

We dagen grafisch ontwerpers, kunstenaars, muralists, tekenaars, graffiti- en street artists, designers en cartoonisten uit zich te laten inspireren door Keith Haring en de titel van de tentoonstelling 'The Political Line'. Wij zijn op zoek naar een ontwerp dat gebruikt kan worden als vertrekpunt van het community art project wat plaats gaat vinden op Lowlands, 24 uur Cultuur Rotterdam en het Keith Haring weekend in de Kunsthal. Het winnende ontwerp vormt het geraamte van een kunstwerk wat door de bezoekers van de festivals voltooid gaat worden. Tijdens het festival kan iedereen bijdragen aan het kunstwerk met kwasten en acrylverf. Jouw ontwerp wordt dus de drager van het grote, gezamenlijke geheel. Zend je ontwerp in als PDF én als vectorbestand (eps of ai), vóór zondag 12 juli op.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Festival ‘Kunst in het Witte de Withkwartier’ opent het culturele seizoen 2015-2016 met een ‘State of the Art’ van de Rotterdamse kunstsector, met pop-up presentaties, kunstexpedities en interventies in de openbare ruimte. Kunst in het Witte de Withkwartier presenteert het programma niet langer in één straat, de Witte de Withstraat, maar gaat als showcase-festival voor Rotterdamse kunst en -kunstenaars de wijken in, op expeditie. / Festival ‘Art in the Witte de With Quarter’ opens the cultural season 2015-2016 providing a ‘State of the Art’ of the Rotterdam art sector with pop-up presentations, art expeditions and interventions in the public space. Art in the Witte de With Quarter will no longer present its programme in just one street, but will go into the quarters, on an expedition as a showcase festival for Rotterdam art and artists.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Van Lanschot Kunstprijs Van Lanschot heeft in het voorjaar van 2015 een nieuwe Nederlandse kunstprijs geïntroduceerd. Deze prijs wordt uitgereikt aan een hedendaagse kunstenaar die in zijn of haar werk het beste de huidige tijdgeest weet vast te leggen voor latere generaties. De prijs geeft de winnende kunstenaar een uniek podium in de Nederlandse kunstmarkt. Onderdeel hiervan is een expositie van de winnende kunstenaar tijdens PAN Amsterdam in de stand van Van Lanschot. Wilt u uw eigen werk voordragen of (met instemming) een werk van een kunstenaar? Lees dan hieronder de voorwaarden voor inschrijving en de selectieprocedure.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Altijd een 4art-winkel in de buurt! plaats 4art-winkel Almelo » Breugel kunstbenodigdheden Alphen a/d Rijn » Barend van Zwieten Amersfoort » AVU Kunstkader Bussum » Top Kantoor en Creatief Den Haag » Artifac Deventer » Uit de Kunst Emmen » Total Artist Enschede » Bertus Workel Groningen » Bossina Heerlen » Victor Leiden » Terpen Tijn Lisse » Engel 4art Meppel » van Daalen Sittard » 't Verfhuis Tilburg » Antoon de Jong Zaandam » 't Kwassie

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Cursus Vedic Art Op woensdag 4 februari gaan wij van start met een cursus Vedic Art in ons atelier aan de Oranjestraat in Schiedam. Curt KällmannVedic-Art-2 Vedic Art is ontwikkeld door de Zweedse kunstenaar Curt Källmann. Tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie merkte hij dat de inspiratie en basis van zijn creativiteit eigenlijk niet aan bod kwamen. Hij combineerde vervolgens – in een proces van jaren – een aantal van de principes uit zijn traditionele kunstopleiding met Vedische kennis – de kennis die wordt gezien als de oorsprong van elke filosofie en geloofsovertuiging – en begon hier cursussen in te geven. In Zweden, maar ook in andere landen, zijn er inmiddels veel leraren die met deze principes werken. Het uitgangspunt van Vedic Art is dat iedereen eigenlijk alle werkelijk ‘weten’ in huis heeft – het gaat er alleen om je te herinneren hoe je dat naar buiten brengt. Tijdens de cursus “ont-wikkel” je jouw eigen wijze van creatieve expressie aan de hand van 17 principes, die zich een voor een ontrollen. Het is een ervaringsgerichte methode waarbij je tot heel persoonlijke ontdekkingen komt en waar het niet gaat om techniek of prestaties.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Kan jij in één dag de sfeer van Amsterdam vastleggen op een schilderij? Biedt niet elke straathoek van Amsterdam de nodige inspiratie voor schilders? De grachten, de drukke binnenstad, het Oostelijk Havengebied, de NSDM-werf, het Westerdok. De rijke historie en de moderne architectuur vormen de unieke stedelijke achtergrond van Amsterdam. Pintar Rapido daagt je uit in één dag een schilderij te maken. Je kunstwerk wordt de volgende dag tentoongesteld in de Posthoornkerk aan de drukke Haarlemmerstraat en maakt kans op de Pintar-prijs van 1.000€. Iedereeen is vrij om te schilderen wat hij wil. Figuratief, abstract of graffiti. Met olie- of waterverf, acryl, pastel: alles mag!

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Dagelijkse rituelen Hoe bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven werken Haruki Murakami, Andy Warhol, Annie M.G. Schmidt, Albert Einstein, Stephen King, Franz Kafka, Harry Mulisch, Jane Austen, Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven, Maya Angelou, Woody Allen en 141 andere creatieven over de rituelen, routines, gewoonten en obsessies waarmee ze hun dagelijkse inspiratie vinden. Want het geheime ingrediënt van bijna elk meesterwerk is routine. Soms is dit een kop koffie gemaakt van precies 60 bonen (Beethoven), soms de gewoonte om om de zoveel uur onder de douche te springen (Woody Allen). Deze routines zijn er niet voor niets: wie creatief wil zijn moet elke dag weer in ‘de flow’ zien te komen. In Dagelijkse rituelen zijn daarom alle routines, gewoonten en obsessies van bekende creatieven verzameld die hen door het scheppingsproces hebben geholpen. Ter troost én inspiratie voor alle mede-ploeteraars. Zo kun je de kunst afkijken bij onder anderen Maya Angelou (werk in een aftandse motelkamer want een mooie omgeving leidt alleen maar af), Freud (besteed mondaine dagelijkse taken zoals tandpasta op je tandenborstel doen uit aan je vrouw) of bij Annie M.G. Schmidt (stel het werken gewoon uit totdat de opdrachtgever verontrust belt waar het blijft). Zoals Eva Hoeke stelt, die de bijdragen over bekende Nederlanders schreef, is er in Dagelijkse rituelen sprake van ‘zowel ontluistering als mythologisering, maar in beide gevallen zult u zich net als ik getroost voelen: u bent niet alleen.’

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Juul Kraijer - beeldend kunstenaar maandag 15 juni 2015 In het Drents Museum is tot en met 20 september een overzicht van het werk van Juul Kraijer te zien. Kraijer beeldt voornamelijk vrouwfiguren af in combinatie met elementen uit de natuur en combineert zo schoonheid met vervreemding in haar tekeningen. Haar werk siert de omslag van de recente roman De Onderwaterzwemmer van P.F. Thomése. Presentatie: Jellie Brouwer

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

ESSENTIES 1: ZOMEREXPOSITIE MET ACTUELE OUTSIDERKUNST VAN 9 JUN TOT 13 SEP 2015 Voor de nieuwe zomerexpositie ‘Essenties 1’ heeft Het Dolhuys in samenwerking met Kwintes en Stichting Willem van Genk een selectie gemaakt van werken van zogenoemde ‘Outsiderkunstenaars’ uit heel Nederland. Deze kunstenaars hebben veelal een psychische aandoening of verstandelijke beperking en uitten op unieke wijze hun dromen, angsten en fascinaties. Daarnaast zijn er werken te zien van Willem van Genk: Nederlands bekendste Outsiderkunstenaar, en ontdekt u in de brieven van Van Gogh hoe hij het maken van kunst ervaarde. De werken schitteren in Het Dolhuys vanaf dinsdag 9 juni t/m zondag 13 september.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

DOLHUYS-DOODLE-WORKSHOP ZONDAG 28 JUNI, ZONDAG 12 JULI EN ZONDAG 16 AUGUSTUS VAN 14:00 TOT 16:00 Teken jij ook vaak tijdens een saaie vergadering of slaapverwekkende les? Deze zomer biedt Het Dolhuys een Doodle-workshop aan met Ans van Berkum, gastcurator van Essenties 1. ‘Doodles’ zijn tekeningen zonder duidelijk doel, krabbels gemaakt vanuit het onderbewuste. Ontdek je eigen verborgen boodschap en kom naar de Dolhuys-Doodle-workshop! Kosten: 15,00 euro (inclusief entree museum en tentoonstellingstoeslag) Reserveren is mogelijk via reserveringen@hetdolhuys.nl Voorafgaand aan de workshop neemt gastconservator van Essenties 1, Ans van Berkum, je mee door de tentoonstelling. Ze zal je meer vertellen over Outsider Kunst en wat het voor haar betekent. Vervolgens wordt een saaie vergadering nagebootst, een ideale omgeving om erop los te Doodlelen. De tekeningen hoeven niet goed of mooi te zijn, het gaat om de persoonlijke boodschappen die erin besloten liggen.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

DOCUMENTAIRE: HARRY, TINY EN SONJA 43E APRIL-AVOND 18 JUNI VAN 19.30 TOT 21.00 UUR Op 18 juni wordt de documentaire ‘Harry, Tiny en Sonja’ in Het Dolhuys vertoond, gevolgd door een nabespreking met regisseur Maartje Nevejan. Harry, Tiny en Sonja moeten na dertig jaar de instelling voor beschermd wonen verruilen voor een complex in een gewone woonwijk. In het kader van de participatiemaatschappij wordt er van hen verwacht op eigen benen te gaan staan. Maar kunnen ze dat? Is het verantwoord? En wat gebeurt er als het misgaat?

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

I Love HipHop nodigt Let The Rhythm Hit Em uit om weer een dope beatbattle te organiseren tijdens de I Love HipHop week. Geef je op voor de battle of kom checken, entree is gratis! Binnenkort volgt de line-up van juryleden, dj en host. Na de beatbattle is er een filmvertoning van “Steen de Vader” met aansluitend een Q&A en afterparty. Deze is uiteraard ook gratis toegankelijk!

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

De tentoonstelling verwijst naar de vogelvanger Papageno, een personage uit Mozart's opera Die Zauberflöte. Papageno staat op het punt een eind aan zijn leven maken. Van drie jongens krijgt hij alternatieven voor de dood aangereikt, waardoor hij kiest voor het leven.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

De woordkunst komt naar je toe deze zomer! Vijftig dichters, twaalf steden, acht dagen, twee landen en één bus. Van 19 tot en met 26 juli rijdt de Poëziebus door Nederland en België. We stoppen in Den Haag, Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Delft, Brussel, Tilburg, Eindhoven, Capelle a/d IJssel, Turnhout en Oostende. Daar treden we op in parken, musea, bibliotheken, kroegen en allerlei andere gelegenheden. N.B. Het complete programma is te vinden op onze website (poeziebus.nl)

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

TENTOONSTELLING Song Dong, Life is Art, Art is Life 13 JUNI 2015 T/M 01 NOVEMBER 2015 Een wereldkaart opgebouwd uit duizenden snoepjes, een met veldbloemen begroeide heuvel van afval en een grasmat gemaakt van groene slagroom. Het zijn voorbeelden van het werk van Song Dong (Beijing, 1966). In het Groninger Museum is vanaf 13 juni zijn eerste grote solotentoonstelling te zien, bestaande uit video"™s, installaties en fotografie. Song is een van de belangrijkste internationaal opererende Chinese kunstenaars van dit moment. Zijn werk wordt wereldwijd door toonaangevende instituten tentoongesteld.

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Stripes Clothing Steun Exodus en ontvang het "˜Conscience"™ t-shirt! Maak een gift over vanaf 30 euro en ontvang als dank het unieke "˜Conscience"™ t-shirt van Stripes Clothing. Dit t-shirt is geprint in een textielwerkplaats van één van de Nederlandse gevangenissen. De illustratie is gemaakt door een vrouw die tot voor kort in detentie zat. Zij won hiermee de prijsvraag voor de beste inzending, uitgeschreven door "˜Stripes Clothing – made in prison, inspired by freedom"™. Op deze manier beleeft u hoe het is om gevangen te zitten. Maar ontdekt u ook dat achter iedere gedetineerde een verhaal schuilt dat het waard is om te vertellen. De zwarte-rode opdruk staat op een grijs shirt (donkerder dan hier afgebeeld) http://www.exodus.nl/stripes,

Meer informatie
8 jaar geleden
Wereldbol

Keilefest KEILEFEST INSCHRIJVEN MAKERS CONTACT Van Keileweg naar KEILEFEST In het weekend van 30 en 31 mei staat de Keilewerf bol van pure ambacht, kunst&design, fijne muziek en heerlijk eten en drinken tijdens KEILEFEST. Ben jij de maker / designer / kunstenaar / koekenbakker die wij zoeken? Schrijf je dan nu in om mee te doen aan KEILEFEST!

Meer informatie