Associaties voor Slavisch

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de cultuur van de moderne natie Joegoslavië, of naar de cultuur van het gelijknamige land dat bestond van 1918 tot 1992 en een groter gebied omvatte. In het algemeen verwijst deze term naar de cultuur van verschillende Zuid-Slavische volken, waaronder Serviërs, Kroaten en Slovenen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de periode en cultuur verbonden met de Slaven, een aparte linguïstische en etnische groep, die tijdens het derde of tweede millennium v. Chr. uit Azië kwam en zich geleidelijk over Oost-Europa verspreidde. De Slaven speelde een belangrijke rol in de Middeleeuwse wereld, vooral tijdens de Slavische migratie naar Griekenland en Midden-Europa tijdens de 6de en 7de eeuw. De Slavische stijl kenmerkt zich door heldere kleuren en patronen, en invloeden uit diverse andere culturen, waaronder de Germaanse, Romeinse en Griekse.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Dualistische christelijke geloofsgemeenschap die in Bulgarije bloeide van de 10de tot de 17de eeuw en nog verder in het Byzantijnse Rijk in de 11de en 12de eeuw. De gemeenschap werd in het midden van de 10de eeuw in Bulgarije gesticht door een priester die de naam Bogomiel aannam. Deze gezindte kan worden omschreven als een samenvloeisel van dualistische, neomanicheïstische doctrines die werden geïmporteerd van de paulicianen en een lokale Slavische beweging gericht op hervorming van de kort daarvoor gestichte Bulgaars-orthodoxe kerk. Het centrale geloof was dat de mensheid en de zichtbare, materiële wereld waren geschapen door de duivel. Bogomielen stonden vijandig tegenover de meeste aspecten van de orthodoxe kerk maar ook tegenover het burgerlijk gezag. Zij bepleitten een rigoureus ascetisch leven en keurden seksuele omgang, huwelijk, bezit en het eten van vlees af. De bogomielen zijn van invloed geweest op de latere katharen in Europa.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Alfabet van geschreven Russisch, Slavisch en enkele niet-Slavische talen, oorspronkelijk gebaseerd op de 38 Griekse uncialen en inclusief latere toevoegingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de cultuur van het huidige Kroatië, of in het algemeen naar de culturen in Centraal-Europa waar tegenwoordig Kroatië ligt. In een ruimer verband kan de term verwijzen naar de cultuur van de Slavische Kroatische volkeren die uit de Oekraïne kwamen in de 7de eeuw n. Chr.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor degens met een opvallend korfgevest en gewoonlijk een tweesnijdende, scherp toelopende kling, genoemd naar de Slavische lijfwachten van de doge van Venetië die ze gebruikten; nog bestaande exemplaren dateren van eind 15de tot eind 18de eeuw

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de cultuur van het hedendaagse Slovenië, of in het algemeen naar de culturen die zich vestigden op het grondgebied in Midden-Europa overeenkomend met het huidige Slovenië. De term kan in een ruimere context verwijzen naar de cultuur van de zuidelijke Slavische volkeren, die zich vestigden in het zuiden van Oostenrijk en in Slovenië.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de cultuur van de Slavische bevolking die tegenwoordig leeft in Lusatia in het oosten van Saksen, maar die vroeger in bijna heel Noord-Duitsland leefde.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar het begrip dat Vincent J. Scully in 1949 introduceerde om de stijl aan te duiden van de Amerikaanse vakwerkarchitectuur van woningen in het midden van de 19de eeuw, en om aan te sluiten op de wens om structuren tot uitdrukking te brengen in organische houten geraamten die aan de buitenzijde overduidelijk zichtbaar zijn. De stijl weerspiegelt Europese tradities die zijn gebaseerd op laatgotische woningbouwarchitectuur in vakwerkstijl van Engeland, Frankrijk en Duitsland, op Zwitserse chaletstijlen en op Scandinavische en Slavische lokale bouwontwerpen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Beschrijft werk dat is vervaardigd door het gelijknamige Oost-Slavische volk, dat woont in de moderne Republiek Wit-Rusland, in het voormalige Oost-Europese land of gebied Wit-Rusland.