Associaties voor artikel

Toegevoegd op: 16-8-2017

Teksten die zijn gemaakt om gepubliceerd te worden als een onafhankelijk deel van een tijdschrift, krant, encyclopedie of ander werk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Koopwaar die wordt aangeboden als toevoeging op of in combinatie met een product om kopers te lokken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het gedeelte 'gebruiksartikelen en uitrusting' bevat descriptoren voor artefacten die primair en oorspronkelijk een gebruiksbestemming hebben (persoonlijke aankleding of inrichting van een ruimte) of die comfort, gemak of bescherming moeten bieden. Dergelijke artefacten zijn vaak verfraaid en worden in enkele gevallen zuiver als sierobject beschouwd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Accessoires voor de mannelijke clientèle die worden verkocht in een winkel of op een afdeling voor herenmodeartikelen, zoals handschoenen, stropdassen, sokken, hoeden, wandelstokken en ceinturen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor artikelen in kranten of tijdschriften waarin door redacteurs of uitgevers uitdrukking wordt gegeven aan hun opinies. Gebruik 'redactioneeltjes' voor korte verklaringen op radio en televisie waarin zendgemachtigden uitdrukking geven aan hun opinies.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Korte artikelen, gewoonlijk verband houdend met een lang artikel, maar daarvan op de pagina visueel gescheiden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verkopers van overhemden en andere herenkledingartikelen, en herenkledingaccessoires zoals handschoenen, stropdassen, sokken, hoeden, wandelstokken en ceinturen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de kunst en cultuur die zijn verbonden met de islamitische dynastie met deze naam die werd gesticht in 750, toen deze het Umayyad-kalifaat omverwierp. De Abbasids waren een Mexicaanse familie die afstamde van Abbas, de oom van Mohammed. Hun hoofdkwartier bevond zich in Mesopotamië en ze stichtten de stad Bagdad in 762. Perzische ideeën overheersten tijdens deze periode en de Abbasids regeerden in pracht en praal als oriëntaalse monarchen. Ze stimuleerden een intensieve intellectuele en artistieke activiteit. Er werden veel paleizen en moskeeën gebouwd en de productie van luxeartikelen werd een industrie. Er ontwikkelde zich een eenvormige kunststijl die was geïnspireerd op het oude Perzië in plaats van op het christelijke Syrië. De verwoeste stad Samarra, die in de 9de eeuw werd bezet door de Abbasids, is een uitstekend voorbeeld van deze invloed, vooral met betrekking tot de Sassaniaanse constructiemethoden. Samarra staat bekend om zijn ornamentaal stucwerk, vooral om de 'afgeschuinde' manier van decoreren die is afgeleid van Scythisch-Siberisch abstract ontwerp. Hoogwaardig Chinees porselein werd geïmiteerd door pottenbakkers uit deze periode; de resultaten waren echter duidelijk islamitisch, met Arabische inscripties en ontwerpen. Abbasid-weefsels kregen eveneens een herkenbaar islamitisch karakter. Het grote rijk werd onbeheersbaar en toen het centrale bestuur zwakker werd, werden er rivaliserende kalifaten gevestigd. De Abbasids bleven tot 1258 een gedeelte van de islamitische wereld regeren, maar hun dominantie duurde slechts tot het midden van de 10de eeuw.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de neolithische stijl en cultuur in het laagland rond Almeria in Spanje, genoemd naar de opgravingen bij Los Millares in Andalusië, die zich kenmerkt door nederzettingen binnen versterkte muren, vaak gebouwd op een klip die uitkijkt over een rivier, waar werd begraven in stenen graftomben die vaak waren voorzien van daken van draagstenen, en mogelijk artikelen zoals struisvogeleieren die werden ingevoerd uit Afrika.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het vervaardigen van handgemaakte artikelen en die artikelen zelf.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken om te verwijzen naar de anglicaanse kerk (Church of England); gebruik 'episcopaal' om te verwijzen naar de episcopale kerk in Amerika. De term verwijst naar een christelijke geloofsrichting met zowel protestantse als katholieke elementen die ontstond na de breuk tussen de Engelse koning Hendrik VIII en de rooms-katholieke kerk (circa 1532-34). Het anglicanisme is de officiële Britse staatsgodsdienst, en de Britse soevereine vorst is nog altijd het officiële hoofd van de anglicaanse kerk. Aanvankelijk droeg de kerk nog een overwegend katholiek karakter, maar onder Edward IV en Elizabeth I werden er hervormingen doorgevoerd en werd een meer protestants georiënteerde geloofsleer geïntroduceerd, met een nieuwe versie van het Book of Common Prayer en de Negenendertig Artikelen. Hoewel de huidige anglicaanse kerk in het algemeen wordt gekenmerkt door een tolerante houding, zijn de spanningen tussen protestants en katholiek gezinde stromingen binnen de kerk nooit verdwenen en heerst er weerstand tegen nieuwe vrijzinnige en evangelische invloeden. Het anglicanisme berust op episcopaal gezag en op een structuur van parochies, welke van fundamenteel belang is voor de kerkelijke organisatie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Algemeen te gebruiken om dingen te beschrijven, zoals papier of passe-partoutkarton, of verwerkingsprocessen waarvan wordt verwacht dat ze ervoor zorgen dat artikelen voor langere tijd kunnen worden bewaard zonder kwaliteitsverlies.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verschillende kasten, koffers en andere bedekte vergaarplaatsen die meestal sterk en duurzaam zijn gemaakt. Ze worden gebruikt om waardevolle artikelen in op te bergen, zoals de Thorarollen in synagoges.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die boeken, artikelen, gedichten, toneelstukken of andere werken schrijven of op andere wijze samenstellen, waarbij literaire compositie betrokken, met de bedoeling deze te publiceren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gebeeldhouwde stenen die worden aangetroffen op oude Noord-Amerikaanse vindplaatsen en waarschijnlijk onderdeel zijn geweest van een atlatl of speerwerper. Gedacht wordt dat een bannerstone aan het midden van dunne, wilgachtige schachten van de atlatl werd gebonden, waardoor de buigzaamheid van de speerwerper werd vergroot en een doelmatige, zwiepende beweging mogelijk werd. Bannerstones werden vaak zorgvuldig gehouwen uit decoratieve stenen en waarschijnlijk beschouwd als luxeartikelen en statussymbolen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Winkels voor allerlei (kleine) artikelen. VDE.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bewijs in de vorm van een stempel bevestigd aan een artikel waaruit blijkt dat BTW belasting is betaald.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor gelegenheden die vooral benzine, smeeroliën en andere artikelen verkopen voor motorvoertuigen, bijvoorbeeld banden en accu's, en die vaak ook kleinschalige reparaties uitvoeren. Gebruik 'garages' voor gebouwen of delen van gebouwen waar motorvoertuigen, meestal tijdelijk, worden geparkeerd of ondergebracht en 'garagebedrijven' voor die bedrijven die reparaties verrichten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Omvat het maken van of het werken op of met glas of glazen artikelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die lijsten van boeken, tijdschriftartikelen en audiovisueel materiaal over gespecialiseerde onderwerpen samenstellen, bibliografiën met fysieke descriptoren annoteren en het onderwerp van het materiaal analyseren. Ook zij die adviseren over de verwerving van materiaal over speciale onderwerpen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Open houders, gevariëerd van vorm, materiaal en decoratie, met platte onderkant, lage rand, bedoeld om er artikelen op te zetten, te dragen of te tonen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Leden van een familie van meer dan 700 soorten kevers, ondergebracht in 11 genera, die leven op wijnstokken en takken, op droog hout of onder boomschors. Sommige van deze soorten kunnen gebouwen of inrichtingsartikelen beschadigen of vernielen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Houders voor het veilig opbergen van artikelen. Wordt vooral gebruikt voor doosvormige containers, meestal gemaakt van staal of ijzer, die een of meer mogelijkheden ter beveiliging hebben, die vrijstaand kunnen zijn of ingebouwd in een muur of gewelf en die gebruikt worden om geld en andere kostbaarheden te beschermen tegen brand of diefstal. Gebruik `provisiekast' voor geventileerde kasten waarin voedsel wordt bewaard. Gebruik `geldkisten' voor afsluitbare kisten die vaak kleiner zijn en gemakkelijker te dragen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar handwerken of materialen die worden gemaakt door het verbinden van lussen in een lang of doorlopend eind garen of draad met behulp van twee naalden; met verschillende soorten lussen of steken worden patronen of ontwerpen gemaakt. Sommige breiwerkvormen worden gemaakt met ronde naalden of meer dan twee naalden. Lussen in de lengterichting worden ribbels genoemd; lussen overdwars worden #courses genoemd. Breiwerk wordt meestal verwerkt tot kleding, spreien, kleden of andere huishoudelijke artikelen. De term kan ook verwijzen naar gebreide stoffen die met de hand of machinaal zijn gemaakt van onderling verbonden reeksen lussen van een of meer garens, waarbij elke rij in de voorgaande rij haakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verzameling van bij elkaar passende artikelen zoals pennenhouders, stempeldozen, presse-papiers en dergelijke die zijn bedoeld voor gebruik op een bureau.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Waardebonnen, die meestal als geschenk worden gegeven, waarvoor de ontvanger naar eigen keuze tot een aangegeven bedrag artikelen uit een winkel kan kopen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor winkels waar artikelen worden verkocht die voornamelijk decoratief of amusant zijn en waarvan de aantrekkingskracht, meestal gebaseerd op de nieuwheid van het ontwerp, veelal van voorbijgaande aard is.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst in het algemeen naar artikelen van keramiek, dat wil zeggen van een hard, breekbaar, hittebestendig en corrosiebestendig materiaal zoals klei, dat eerst wordt gevormd en vervolgens bij hoge temperatuur wordt gebakken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Certificaten die dienen als bewijs dat een artikel in een bepaald land is geproduceerd en die in verschillende landen bij invoer door de douane wordt gevorderd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Cilindervormige, meestal bronzen dozen, versierd met gravures, die door de Etrusken vanaf de vijfde eeuw voor Christus gebruikt werden om toiletartikelen en juwelen in te bewaren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Geschreven artikelen die regelmatig in een serie in een krant verschijnen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Combinatiewapens die bestaan uit een klein geweer gecombineerd met een ander wapen of werktuig of een alledaags gebruiksartikel zoals een wandelstok.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor wapens die een combinatie zijn van twee of meerdere soorten wapens. Kan ook worden gebruikt voor wapens die zijn verborgen of eruitzien als onschuldige alledaagse gebruiksartikelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verzamelingen artikelen die worden gebruikt voor de eucharistie, inclusief een kelk (of communiebeker), een hostieschoteltje en een schenkkan.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Veelomvattend begrip dat verwijst naar een breed scala van kunstuitingen uit de jaren 60 en 70 van de 20ste eeuw. De stijl levert kritisch commentaar op de kunst als handelswaar. Daarbij staat niet het vervaardigde kunstwerk zelf centraal, maar het overbrengen van een idee en de intentie van de kunstenaar. Vaak gaat het werk vergezeld van documentatie die als toelichting dient bij het ontstaansproces, in de vorm van bijvoorbeeld kaarten, foto's en aantekeningen. Een kunstgenre waarbinnen de ideeën of concepten die een werk uitdrukt of waarnaar het verwijst als wezenlijk worden beschouwd, terwijl het tastbare eindproduct, als dat er al is, hoofdzakelijk wordt gezien als een vorm van documentatie, en dus niet als kunstwerk. Het genre kwam op aan het einde van de jaren 60 en de vroege jaren 70, een proces dat zich vrijwel gelijktijdig voltrok in Noord-Amerika, Europa en Latijns-Amerika. De conceptuele kunst heeft er mede toe bijgedragen dat niet-traditionele media als foto's, bouwtekeningen en performancekunst een gelijkwaardige status verwierven naast de traditionele schilder- en beeldhouwkunst. Mede dankzij de conceptuele kunst worden kunstenaarsboeken nu als volwaardige kunstvorm gezien. De term raakte in zwang na een artikel van Sol LeWitt in het blad Artforum, 'Paragraphs on Conceptual Art', gepubliceerd in 1967.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor voorlopers van kranten, die bestaan uit één blad. Voor gelijksoortige artikelen die uit meer dan één blad bestaan wordt 'newsbooks' gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming die meestal wordt gebruikt voor verschillende soorten kaptafels met een spiegel en lades voor toiletartikelen. Gebruik 'Rudd-tafels' voor dameskaptafels waarbij de laden aan de zijkant uitklappen met een driedelige toiletspiegel erop. Gebruik 'toilettafels' voor Franse kaptafels die voor vrouwen zijn ontworpen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor het creëren of transformeren van voorwerpen, systemen, plaatsen of cultuurelementen naar het voorbeeld van pretparken, artikelen, tekenstijl of imago van de Walt Disney Company. Onder meer gekarakteriseerd door de nadruk op escapisme, fantasie, consumptiegedrag, deugdzaamheid en een geïdealiseerde voorstelling van de maatschappij.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Artikelen, onderzoeksresultaten en andere documenten over het onderzoek dat door de promovendus is uitgevoerd, ter ondersteuning van de kandidatuur voor een doctorsgraad.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het produceren van verschillende soorten producten, het verkopen van een breed assortiment artikelen of het investeren in verschillende soorten effecten, zodat bijvoorbeeld een financieel nadeel of economische recessie waardoor een van deze zaken wordt getroffen, geen rampzalige gevolgen heeft.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken om artikelen te beschrijven die thuis of elders niet beroepsmatig worden gemaakt, bedacht of in elkaar gezet, soms duidend op een slechte uitvoering.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het maken van een exact facsimilé van een model. Soms gaat het om een wassen model, maar vaak betreft het ook bestaande artikelen waarvan men reproducties probeert te maken. Het electrovormen vindt plaats door, met behulp van elektrische stroom, een dun laagje metaal, bijvoorbeeld koper of zilver, aan te brengen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hout van de boom behorende tot het genus Fraxinus van de olijvenfamilie. Het wordt gebruikt voor het maken van decoratief fineer, handvatten en sportartikelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Doosjes, meestal ornamenteel, die zijn bedoeld om persoonlijke artikelen zoals haarspelden en tandenstokers op te bergen. Vroeger ook doosjes voor chirurgische instrumenten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boeken met wetenschappelijke artikelen of essays van collega's en bewonderaars, die dienen als eerbetoon of herinnering, vooral aan wetenschappers.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimten waar bagage, pakjes, kleding of andere persoonlijke artikelen tijdelijk in bewaring worden gegeven aan een toezichthouder. Gebruik voor ruimten in openbare gebouwen waar jassen en dergelijke kunnen worden opgehangen 'vestiaires', voor ruimten om kleding te bewaren in de huiselijke sfeer 'kleerkamers'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Artikelen die voor een specifiek, beperkt gebruiksdoel zijn vervaardigd en meestal zijn bedoeld om na gebruik te worden weggegooid.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Aanduiding voor gebouwen of gebouwcomplexen die groothandelaars een plaats bieden, met toonruimtes voor productverkopers uit verschillende bedrijfstakken zoals kleding, gebruiksartikelen of zakelijke benodigdheden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een koopman die schrijfgerei en aanverwante artikelen verkoopt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Onbuigzame, doosachtige houders, meestal groot en vaak versterkt, voor het inpakken van kleren en andere persoonlijke bezittingen of artikelen voor op reis of opslag.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor de toestand of eigenschap om weinig of geen affiniteit tot water te hebben, vooral op het moleculaire niveau. Gebruik 'waterafstotend' voor materialen of artikelen die oppervlakken hebben die wel bestand maar niet ondoordringbaar zijn voor water. Gebruik 'waterdicht' voor materialen of oppervlakken die ondoordringbaar zijn voor water.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor labels, meestal van onbuigzaam materiaal, die met één kant (of op andere wijze) aan een artikel zijn bevestigd, en waarop voor het artikel relevante informatie staat vermeld.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor gebouwen of andere bouwwerken die zijn opgebouwd voor de verspreiding van artikelen zoals toeristenbrochures, winkelgidsen, reiskaarten en andere documenten onder het publiek, of voor bouwwerken waar zulke informatie openbaar voorhanden is.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Iets beschermen of ergens iets om heen doen, bijvoorbeeld met behulp van een capsule. De term wordt onder andere gebruikt, in verband met papierconservering, voor de verzegeling van een artikel met een vlies bestaande uit twee laagjes polyester.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die aan de hand van aanwijzingen of werktekeningen ontwerpen op (ansicht)kaarten, kalenders, kaarten en soortgelijke artikelen met de hand kleuren of spuiten; daarbij wordt gebruik gemaakt van gekleurde inkt en pennen of airbrushes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De hiërarchie Interieurinrichting bevat descriptoren voor hoofdzakelijk verplaatsbare artikelen die comfort, gemak of bescherming bieden in woningen, zakelijke omgevingen of andere openbare ruimten of privéruimten. Interieurinrichting kan functioneel of ornamenteel van karakter zijn en binnenshuis of buitenshuis worden gebruikt. Ook handelsnamen en eigennamen van bepaalde typen interieurinrichting die (vrijwel) volledig zijn ingeburgerd in het algemene taalgebruik zijn in deze hiërarchie opgenomen. Relatie met andere hiërarchieën: objecten die primair fungeren als opslageenheid of andere vorm van houder (bijvoorbeeld 'kaarsenbakken' of 'footlockers') zijn opgenomen in de hiërarchie Houders. Permanente installaties die in gebouwen zijn geïntegreerd (bijvoorbeeld 'altaren' of 'koorschermen') zijn te vinden in de hiërarchie Componenten. Uurwerken en meteorologische instrumenten (bijvoorbeeld 'staande horloges' of 'barometers') zijn ondergebracht in de hiërarchie Meetinstrumenten. Descriptoren voor de diverse vormen van meubelstukken zijn opgenomen in de hiërarchie Kenmerken en Eigenschappen (bijvoorbeeld 'gerond'). Descriptoren voor samenstellende delen van interieurinrichting (bijvoorbeeld 'voetsteunen') zijn ondergebracht in de hiërarchie Componenten. Eveneens in deze hiërarchie vindt u descriptoren voor architecturale elementen die vaak deel uitmaken van een interieurinrichting (bijvoorbeeld 'bogen' of 'frontons'). Abstracte of gestileerde motieven en gestandaardiseerde patronen (bijvoorbeeld 'eierlijsten' of 'driepassen'), beeldbeschrijvende begrippen die telkens terugkeren in de kunstnijverheid, zijn opgenomen in de hiërarchie Ontwerpelementen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor locaties die in een sociale sfeer openbare toegang tot internet aanbieden. Vaak bieden ze ook gerelateerde hardware en software, cursussen, en audiovisuele artikelen aan, meestal ook eten en drinken en soms muziek of traditioneel papieren leesmateriaal.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ornamenten zoals armbanden, halskettingen en ringen van edele of halfedele materialen die voor de sier op het lichaam worden gedragen; ook soortgelijke artikelen die worden gedragen voor godsdienstige doeleinden of rouwbetuiging.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor kleine open boten die artikelen en levensmiddelen vervoeren om te verkopen aan schepen in de haven; nemen ook vuilnis mee aan land.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote kisten met scharnierende deksels die worden gebruikt om textiel, kleding en andere artikelen in op te bergen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Illustraties, pagina's, artikelen of kolommen tekst die uit boeken, kranten, dagbladen of andere gedrukte bronnen afkomstig zijn.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de cultuur en stijl van architectuur, meubels en huishoudelijke artikelen die in het gebied van de huidige Verenigde Staten werden vervaardigd in de periode dat dit land nog door Europeanen werd gekoloniseerd, in hoofdzaak gedurende de 17de en 18de eeuw. De term kan ook verwijzen naar de cultuur en stijlen die zich hebben gehandhaafd tot in de vroege 19de eeuw, toen de Verenigde Staten inmiddels hun onafhankelijke status hadden verworven. Doorgaans verwijst de term in specifieke zin naar de cultuur en stijlen van de Britse koloniën aan de oostkust van de huidige Verenigde Staten en worden de Franse of Spaanse koloniën buiten beschouwing gelaten. Er is sprake van overlapping van de betekenis met die van 'British Colonial', een term die meestal verwijst naar de cultuur en stijlen van Britse koloniën buiten het grondgebied dat nu tot de Verenigde Staten behoort.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hout van de boom behorende tot de soort Carya laciniosa, inheemse soort van Ontario tot Minnesota, Florida en Mexico. Het heeft wit spinthout en bruin kernhout. Het wordt gebruikt voor het maken van handvatten voor gereedschap, sportartikelen, draaiwerk en carrosserieën van voertuigen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Winkels voor levensmiddelen en huishoudelijke artikelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Riemachtige artikelen die vooral in de Middeleeuwen door vrouwen werden gedragen, bedoeld ter voorkoming van vleselijke gemeenschap.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Indexen waarin ieder hoofdwoord in het artikel naar voren wordt gehaald, op alfabetische volgorde, gevolgd door de resterende woorden die erna komen, en daarna gevolgd door dat deel van de originele titel dat voor het hoofdwoord kwam.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de periode en de cultuur in Indonesië die werden beïnvloed door de Chinese kunststijl die zijn bloeitijd beleefde tijdens de Zhou-dynastie (1050-256 v. Chr.). De stijl kenmerkt zich door diverse eenvoudige decoratieve stijlen voor keramiek, rituele voorwerpen, huishoudelijke artikelen en bronzen objecten. In deze periode werden ook objecten van jade met traditionele dessins gemaakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Sterk, onbuigzaam leer dat wordt gebruikt voor duurzame artikelen zoals kruithoorns, potten of wapenrusting. Het wordt gemaakt door de vellen te looien in een hete looistof en het in vorm te buigen of persen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die leer of lederen artikelen maken of personen die leer decoreren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor periodieken met artikelen, essays, gedichten of andere geschriften door verschillende auteurs, meestal over een grote verscheidenheid van onderwerpen en bedoeld voor een algemeen lezerspubliek of over één specifiek onderwerp van interesse voor een algemeen publiek.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Geïmproviseerde of provisorische objecten, met name objecten die zijn gemaakt om oude, kapotte of afgedankte voorwerpen een nieuwe functie te geven. Meestal gaat het om kleding, meubels of huishoudelijke artikelen, bijvoorbeeld een nieuw kledingstuk dat is gemaakt van oude kledingstukken of een kapot stuk spiegel dat in een nieuwe lijst wordt geplaatst. De term is te onderscheiden van 'spolia', wat verwijst naar oudere architectonische materialen (bijv. oude zuilen of gravures) die in een nieuwe constructie zijn ingebouwd (bijv. een middeleeuws gebouw).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het maken van goederen en artikelen, handmatig of met gebruik van hulpmiddelen. Sinds de Industriële Revolutie van de 19de eeuw wordt de term vooral gebruikt voor machinale industriële productie en minder voor handmatige productie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Met elkaar verbonden sierknopen of knoopachtige artikelen om de manchetten van een overhemd te sluiten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

In algemene zin, de grootte, massa of maataanduidingen van een gegeven object. Kan ook in specifieke zin verwijzen naar een specifieke grootte of een reeks maataanduidingen, in het bijzonder van een serie, bijvoorbeeld van productieartikelen zoals schoenen, damesjurken, handschoenen, enzovoort.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De studie van materiële objecten gemaakt door een volk om in hun behoeften te voorzien, in het bijzonder die artikelen die nodig zijn voor levensonderhoud en -bestendiging .

Toegevoegd op: 16-8-2017

De wijze van mode van persoonlijke kledij en dracht met inbegrip van de manier van het dragen van het haar, de stijl van kleding, sieraden, kronen, scepters, en andere accessoires van persoonlijke versiering, behorend tot een bepaalde natie, klasse, periode, of speciale gelegenheid, met inbegrip van alle artikelen gedragen of door mensen voor warmte, bescherming, verfraaiing, of symbolische doeleinden uitgevoerd. In het Engels, in het algemeen uitgedrukt in het enkelvoud.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor winkels die textiel en kleding verkochten, wijd verspreid in het begin van de 19e eeuw, en die in tegenstelling tot de in die tijd gangbare handelspraktijk grote voorraden ter plaatse hadden, waarbij verwante artikelen op afdelingen bij elkaar waren geplaatst.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar mensen, meestal vrouwen, die accessoires voor dameskleding maken, in het bijzonder hoeden of andere hoofdbedekkingen. In ouder woordgebruik kan de term verwijzen naar verkopers van accessoires en luxeartikelen, zoals hoeden, linten, handschoenen en couverts.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een weefsel met een open structuur gemaakt van garen, draad of touw, gewoonlijk van zijde, katoen, nylon of kunstzijde, met fijne tot grove mazen met vaste afmetingen. De mazen zijn met de hand of machinaal aan elkaar geknoopt. Het materiaal kan worden gebruikt om uiteenlopende artikelen te maken, van sluiers en afwerking van kleding tot tennis- of visnetten. Te onderscheiden van fijne netten die worden gebruikt in kant, hoofddeksels en andere kleding. Gebruik 'netten (objecten)' voor objecten die bestaan uit netvormige schikkingen van draden, knopen of touwen die met een zekere regelmaat zijn verdraaid, geknoopt of samengeweven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

U-vormige metalen voorwerpen met puntige uiteinden, die worden gebruikt om losse artikelen aan elkaar te bevestigen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bladen die regelmatig en met frequente tussenpozen, zoals dagelijks of wekelijks, worden gedrukt en verspreid, en die nieuws, redactioneel commentaar, hoofdartikelen, advertenties en ander actueel materiaal.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fysieke objecten zonder praktisch doeleinde die bedacht zijn om kinderen of huisdieren te vermaken of om als verzamelobject voor volwassenen te dienen. Speelgoed bestaat doorgaans uit miniatuurversies van werkelijke wezens of objecten die te gebruiken zijn in fantasie- of imitatiespelletjes. Ook artikelen die bij spelletjes worden gebruikt, kunnen speelgoed worden genoemd. Het allereerste speelgoed bestond onder andere uit poppen en ballen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de Chinese dynastieperiode en cultuur vanaf 386 tot 534 n. Chr. De hoofdstad bevond zich oorspronkelijk te Pingcheng, maar werd in de periode 493-494 door Keizer Xiaowendi (regeerde 471-499) in zuidelijke richting verplaatst naar Luoyang. Hier werd een nieuwe, prachtige stad gebouwd op de ruïnes van de oude Chinese hoofdstad; in het jaar 534 was de populatie meer dan een half miljoen. Boeddhistische kunst floreerde onder een staats- en een particulier patronaat gedurende het grootste gedeelte van deze periode. In circa 460 werd een begin gemaakt met de bouw van grottempels in Yungang; duizenden handwerkslieden werkten ongeveer 35 jaar aan het maken van de tempels en het versieren ervan met beeldhouwwerken en schilderingen. Op instigatie van Xiaowendi werden later andere grottempels gemaakt bij Longmen. Yungang wordt gekenmerkt door statische iconen in een Gandharan-stijl, terwijl de beeldhouwkunst in Longmen meer lineair is en de in opkomst zijnde Chinese stijl demonstreert. Grafaardewerk van Noordelijk Wei, dat tevens is beïnvloed door het boeddhisme, benadrukt frontaliteit en symmetrie. Het nomadische Touba-volk begon op Chinese instellingen te vertrouwen voor het organiseren en besturen van hun staat en raakte ook bekend met Chinese cultuur en luxeartikelen; onder Xiaowendi werd Chinees de officiële taal en werd het gebruik van Tuoba-taal verboden. Het onderscheid tussen het 'barbaarse' noorden en het 'geciviliseerde' zuiden werd minder duidelijk; niettemin begonnen noordelijke grensbewoners zich verwaarloosd te voelen en in opstand te komen, wat leidde tot de ineenstorting van de Noordelijke Wei-dynastie. Noordelijk China werd in 534 verdeeld in de Oosterse en Westerse Wei-dynastieën.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De hiërarchie Componenten bevat descriptoren voor de samenstellende delen van objecten, met inbegrip van structuren, beelden en teksten. In die gevallen waar een descriptor verwijst naar een element dat soms als component en soms zelfstandig voorkomt, wordt de descriptor ondergebracht in de meest geschikte hiërarchie. Voorbeeld: 'kapellen', altijd verwijzend naar kamers of ruimten maar soms ook naar zelfstandige gebouwen, verschijnt in de sectie "kamers en ruimten" van de hiërarchie Componenten; 'airconditioningsapparaten', altijd verwijzend naar uitrustingen maar soms ook naar onderdelen van W-systemen, verschijnt in de hiërarchie Gereedschap en Uitrusting. Relatie met andere hiërarchieën: descriptoren voor elementen die niet als afzonderlijke component voorkomen, bijvoorbeeld sierpatronen en fysieke effecten (zoals 'cannelures' of 'rimpels') zijn ondergebracht in de hiërarchieën van het facet Fysieke attributen. Descriptoren voor elementen die integraal deel uitmaken van de structuur van een cultuurlandschap (bijvoorbeeld 'altaren') verschijnen hier als componenten, terwijl verplaatsbare artikelen voor het inrichten van ruimten binnen of buitenshuis in de hiërarchie Interieurinrichting te vinden zijn.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor horizontale openingen, zoals tussen de dekken op een schip, en voor deuren die horizontaal gescheiden zijn, waarbij het bovenste deel open kan staan voor ventilatie of voor het doorgeven van artikelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken om artikelen te beschrijven die zijn gemaakt volgens een specifieke opdracht van een persoon, vooral kleding.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Afzonderlijk gedrukte delen van grotere werken, zoals artikelen uit periodieken of hoofdstukken van boeken, die gelijktijdig met het origineel worden gedrukt van hetzelfde zetwerk of dezelfde printplaten; vooral bedoeld voor gebruik door de auteur of voor promotionele doeleinden.Te onderscheiden van ‘herdrukken’, een term die met betrekking tot artikelen wordt gebruikt voor delen van grotere werken die na publicatie van het origineel worden gemaakt, gewoonlijk maar niet altijd van hetzelfde zetwerk of dezelfde printplaten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Soort snel groeiende, kortlevende sier-, schaduw- of productieboom, inheems in het noorden en midden van Noord-Amerika. De soort is meestal zo'n 18 meter hoog, heeft een bruine schors die na verloop van tijd wit wordt en produceert flinterdunne lagen met smalle horizontale poriën of lenticellen. Op de koperkleurige binnenste schors zijn de poriën fel oranje. De korte hangende takken en de talloze buigzame takjes geven de boom in de winter een kantachtige aanblik. Het bijna witte hout met de dichte nerfstructuur wordt gebruikt voor houtgedraaide artikelen, vloeren, meubels, houtwaren, pulp en brandstof. Native Americans gebruikten de dunne waterdichte schors voor dakbedekking, kano's en schrijfmateriaal (vandaar de naam 'papierberk'). Het is een van de eerste soorten die weer groeien na brand. Het sap wordt gekookt voor de productie van berkensiroop. De boom komt voor in verschillende variëteiten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Spoortreinen die bestaan uit passagiersrijtuigen die in de eerste plaats passagiers vervoeren, maar eventueel ook wagons hebben voor aanverwante artikelen zoals bagage, post of spoedberichten, zolang het maar geen vracht is.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Poppen in de vorm van verkoopsters die vanuit hun schorten of van tafels venten met huishoudelijke artikelen en die gekleed zijn in traditionele arbeidersklederdracht; ze waren vooral in Engeland populair in de 18e en het begin van de 19e eeuw.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de stijl en de cultuur van de 17de- en de 18de-eeuwse Duitse kolonisten in Pennsylvania en hun afstammelingen. Hun cultuur wordt gekenmerkt door het bewaren van traditionele Duitse stijlen van voedselbereiding en vakmanschap, en is vaak te herkennen aan specifieke decoratieve motieven, zoals geometrische hextekens die zijn geschilderd op schuren en bloem- en overige patronen die zijn gestempeld op meubels en huishoudelijke artikelen. Sommige afstammelingen rijden in door paarden getrokken karren, dragen eenvoudige kleren en leven volgens strikt religieuze principes. De grote stroom immigranten vanuit het Rijngebied in Duitsland werd aangemoedigd door de religieuze tolerantie van de koloniale regering van William Penn. Immigranten waren leden van verschillende groepen, zoals mennonieten, quakers, amish, Moraviërs, Schwenckfelders en Dunkers (of Duitse baptisten); tot latere immigranten behoorden lutheranen en leden van de Gereformeerde Kerken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor persoonlijke artikelen zoals gebruiksartikelen, uitrusting of tenue, vooral die van een soldaat maar met uitzondering van wapens.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Oud-Griekse, relatief kleine, doosachtige bakjes met zware deksels om cosmetica en toiletartikelen in te bewaren. Deze vaak cilindervormige bakjes werden doorgaans aangetroffen in de graven van vrouwen en krijgers.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tassen die met de hand gedragen worden en zijn ontworpen om de kleding van de reiziger en andere persoonlijke artikelen in te vervoeren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De zeer kleine damestassen voor het dragen van persoonlijke artikelen, vaak gemaakt van zachte materialen of kralen, oorspronkelijk met een trekkoord sluiting en rond de pols of in de hand.gedragen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tijdschriften of boeken die op goedkoop houtpulppapier zijn gedrukt en die meestal sensationeel materiaal bevatten in de vorm van verhalen en artikelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Zand dat wordt gebruikt in een luchtstraal voor het schoonmaken van gegoten voorwerpen en metalen artikelen, de verwijdering van verf en voor het geven van een doffe, ruwe afwerking aan glazen of metalen goederen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het maken van ornamenten zoals armbanden, halskettingen en ringen, die door een persoon worden gedragen of meegevoerd als versiering. Hierbij wordt gebruikgemaakt van edele of halfedele materialen. Omvat ook het maken van vergelijkbare artikelen die worden gedragen of meegevoerd voor godsdienstige doeleinden of om te rouwen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote manden met meestal een deksel of klep, voor het verpakken, opslaan of vervoeren van voedsel, linnengoed of andere artikelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar kleine ornamenten, meestal opzichtige goedkope sieraden of andere artikelen die zijn bedoeld om zichzelf mee te verfraaien of op kleding te bevestigen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een historische term voor een soort lepel met een lang handvat en een ronde schep. Dit was een gepatenteerd artikel aan het eind van de 19e eeuw.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Flessen waarbij in de hals een vernauwing is aangebracht die lijkt op een sluitring. Deze vernauwing beperkt de uitstroom van de inhoud tot druppels voor het schenken van producten die spaarzaam moeten worden toegediend. De zorg die aan de versiering van sprenkelflessen is besteed wekt de indruk dat de inhoud bestond uit luxeartikelen zoals dure parfums. Ze werden gemaakt en op grote schaal gebruikt in de midden- en laat-Romeinse keizertijd, vooral in Syrië, oostelijk Palestina en Mesopotamië. De vroegste bewaard gebleven sprenkelflessen zijn die uit Dura Europos in het noorden van Syrië, daterend van voor 256. De meest voorkomende decoratiepatronen zijn ribben met arcering en een honingraatpatroon. Vele zijn iriserend. Sprenkelflessen werden vrijwel zonder uitzondering geblazen in een mal, in twee delen die werden samengevoegd bij de hals.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Doosjes voornamelijk door zeelui gebruikt om draad, naalden, band of andere kleine artikelen van de uitrusting in te bewaren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Serviezen om te gebruiken tijdens een diner met meerdere dinergasten. Meestal bestaand uit borden, schalen en koppen van verschillende afmetingen, soms ook andere voorwerpen zoals terrines, strooiers of decoratieve artikelen zoals vazen en pièces de milieus.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Zachte of onbuigzame accessoires voor het dragen van persoonlijke artikelen, vaak met een trekkoordsluiting. Gebruik 'handtassen' voor tassen met een vast frame en knipsluiting.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het vaststellen van de marktwaarde van een artikel, zoals dat wordt gedaan door schatting door een bevoegd persoon.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Omvat termen voor materialen die tot stand zijn gekomen door middel van weven, vervilten, knopen, twijnen of andersoortige bewerking van natuurlijke of synthetische vezels zodanig dat zij bijeenblijven in een vorm of eenheid. Van oudsher worden (hout)vezelplaat, papier, papier-maché en papyrus niet tot de textielmaterialen gerekend. Hoewel dit ook vezelproducten zijn, worden ze beschouwd als een apart type materiaal. Voor artikelen gemaakt van textielmaterialen zie de descriptoren gegroepeerd onder 'textiel'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verzamelnaam voor artikelen gemaakt van textielmaterialen. Zie de NT's van 'textielmaterialen' voor de materiaaltermen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Dozen die uitgerust zijn met laden, opbergbakjes of van elkaar afgescheiden gedeelten en meestal een spiegel; bedoeld voor toiletartikelen en soms schrijfmaterialen, met name voor op reis.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming die van toepassing is op verschillende tafels waaraan toilet kan worden gemaakt, meestal met een spiegel en laden waarin toiletartikelen liggen zoals borstels en kammen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar lage ladekasten met daarop een spiegel die doorgaans in slaap- of kleedkamers worden gebruikt voor de uiterlijke verzorging en om kledingstukken en toiletartikelen in op te bergen. In deze context wordt de term vooral gebruikt in de Verenigde Staten, en de Engelse term 'dresser' is afgeleid van het Europese begrip 'keukenkast (wandkast)', dat bestaat uit laden met planken daarop, maar wordt gebruikt om keukengerei in op te bergen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor bouwsystemen die zijn ontworpen om mensen, apparatuur of goederen door een gebouw of complex te vervoeren. Gebruik 'vervoerssystemen' voor netwerken van apparatuur ontworpen om dezelfde soort artikelen te vervoeren door en tussen vestigingen; gebruik 'lopende banden' voor mechanismen die zijn ontworpen voor het voortdurende transport van materiaal.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor de persoonlijke artikelen van een bruid en omvat meestal kleding, accessoires en linnengoed.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar kragen en fraises van Venetiaans kant of een vergelijkbare soort kant; ze waren in de 18de eeuw een modeartikel in Europa en de Europese koloniën. Ze worden gekenmerkt door kantwerk met diep ingesneden, scherpe punten. De term verwijst naar het uiterlijk van dergelijke kragen in portretten van de beroemde schilder Antoon van Dyck (soms gespeld 'Van Dycke').

Toegevoegd op: 16-8-2017

Documentatie van onderzoeken of inspecties die zijn uitgevoerd om een uitvoerig beeld te krijgen, bijvoorbeeld van een plaats, een groep aanverwante artikelen of om de staat of waarde vast te stellen. Voor gedetailleerde lijsten van aanwezige voorwerpen of van voorwerpen in een bepaalde categorie, wordt 'inventarissen' gebruikt. Voor reeksen vragen die aan een aantal mensen worden voorgelegd om informatie te verkrijgen wordt 'enquêteformulieren' gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor juridische beslissingen die worden genomen door gerechtshoven, bijvoorbeeld door het hof voor de verificatie van testamenten. Gebruik 'ordinanties' voor leerstellige of disciplinaire religieuze verordeningen waarbij artikelen uit het canoniek recht worden toegepast of geïnterpreteerd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die gevormde artikelen produceren of die gietvormen maken, zoals voor het vormen van keramiek of glas of voor het gieten van gesmolten metaal.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor stroken of stukjes papier die inwisselbaar zijn voor met name artikelen, diensten of fondsen en die vaak ook als één geheel in boekvorm zijn bijeengebracht of zijn samengevoegd binnen een groter vel drukwerk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor een bepaald soort vervaardigde artikelen, doorgaans gebruiksvoorwerpen, die meestal worden vernoemd naar het materiaal, gebruik, de stijlnaam of een andere eigenschap, zoals aardewerk of keukengerei.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor periodieken die wetenschappelijke artikelen bevatten of die op andere wijze informatie verspreiden over ontwikkelingen op wetenschappelijke gebieden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Stoffen of andere materialen die gebruikt worden als verpakkingsmaterialen voor pakjes, of artikelen die opgeborgen moeten worden of van de ene plaats naar de andere gebracht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hout van de boom behorende tot de soort Carya tomentosa, inheems in de Verenigde Staten. Het wordt gebruikt voo handvatten voor gereedschap, sportartikelen, draaiwerk en carrosserieën van voertuigen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het raadplegen van een bestand of een collectie op zoek naar artikelen die bepaalde onderwerpen, mensen of dingen beschrijven of afbeelden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hout van de boom behorende tot het genus Betula nigra. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van kleine gedraaide artikelen, zoals wasknijpers en speelgoed.