Associaties voor bibliothecaris

Toegevoegd op: 16-8-2017

Beheerders van audiovisuele materialen in bibliotheken, archieven of andere instellingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die het beheer voeren over bibliotheken en daarmee verbonden bibliotheekdiensten verrichten, inclusief het verwerven en verwerken van bibliotheekmaterialen, en het verschaffen van aanwijzingen en andere diensten aan bezoekers.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bibliothecarissen die informatiediensten verzorgen in overheidsorganisaties en takken van de overheid.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bibliothecarissen die werken in omgevingen buiten de normale context van traditionele openbare, privé-, universiteits- en schoolbibliotheken, waaronder bedrijven, non-profitorganisaties en overheidsorganisaties.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bibliothecarissen die het beheer voeren over en werken met de circulatieprocedures en het uitleenbeleid van een bibliotheek.

Toegevoegd op: 16-8-2017

In algemene zin is kwarto het boekformaat dat resulteert nadat een vel papier twee keer is gevouwen. Meestal is de vorm vierkanter dan bij folio en de afmetingen kunnen variëren. In specifieke zin kan ermee worden verwezen naar een boek met een formaat tussen octavo en folio (circa 280 x 330 mm). Een kwartoformaat wordt bereikt door een vel papier twee keer te vouwen, waardoor vier bladen of acht pagina's ontstaan. Daarnaast kan kwarto verwijzen naar een krant van middelgroot formaat, circa 230 x 305 mm, die eveneens wordt gemaakt door een vel papier twee keer te vouwen. Bij boeken van vergépapier lopen de kettinglijnen horizontaal. Begin 18de eeuw werd kwarto in Engeland als het meest elegante formaat voor boekpublicaties beschouwd. In de 19de eeuw, toen de mechanisatie zijn intrede deed in de boekdrukkunst, gingen bibliothecarissen de term gebruiken om te verwijzen naar het formaat van het boek in plaats van naar de vervaardigingsmethode.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bibliothecarissen die het beheer voeren over de naslagcollectie van een bibliotheek en bezoekers van de bibliotheek helpen de gewenste informatie te vinden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor lijsten van zaken die men nodig heeft of nog niet bezit, zoals een lijst met boeken die door een bibliothecaris wordt uitgebracht of een lijst van voorwerpen die nog ontbreken in een museumcollectie.