Associaties voor bleekmiddel

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vaste of vloeibare stof die wordt gebruikt om andere stoffen te bleken of de kleur eruit te verwijderen. Wordt vervaardigd uit diverse mengsels van chemische stoffen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een pigmentsoort die blauw, lichtblauw, blauwachtig groen of groen is, meestal gemaakt door kalk of een bleekmiddel toe te voegen aan een oplossing van kopernitraat of aan gemalen azuriet (blauw) of malachiet (groen). Hoofdzakelijk gebruikt bij de productie van potloden en waterverf.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een caustische, vervloeiende vaste stof met de formule KOH, gebruikt als bleekmiddel en bij de productie van vloeibare zepen en wasmiddelen, oxaalzuur, lucifers en veel kaliumverbindingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een witte tot gele massa van vormloze kristallen met de chemische structuur K202; wordt gebruikt als oxideer- en bleekmiddel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een reeks groenachtige blauwe of groene kleuren die lijken op het pigment kopergroen, dat wordt gemaakt door kalk of een bleekmiddel toe te voegen aan een oplossing van kopernitraat. Vaak gebruikt bij de productie van potloden en waterkleuren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een vochtvrij grijswit, geurloos, in water oplosbaar poeder (NA2CO3), meestal verkregen via het solvayprocédé en met ongeveer 1% aan onzuiverheden die bestaan uit sulfaten, chloriden (zouten) en bicarbonaten. Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van glas, keramische objecten, zeep, papier en petroleumproducten, en als schoonmaakmiddel, bleekmiddel en opgelost in water voor medische behandelingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De verandering van de lichttransmissie-eigenschappen van glas als gevolg van langdurige blootstelling aan zichtbaar of ultraviolet licht. Aantasting kan blijken uit een verandering van de kleur van het glas, doordat licht een reactie veroorzaakt tussen ijzer en mangaanoxiden in het glas. Deze onomkeerbare verandering kan een diepe paarse kleur zijn, maar is vaker een subtiele kleurverandering in roze, violet of geel. Gesolariseerd glas heeft meestal een kleur variërend van roze tot violet, omdat het mangaan bevat. In elk geval sinds de 2de eeuw voor Christus is mangaan gebruikt als een ontkleuringsmiddel voor glas, om de groenachtige tint als gevolg van ijzersporen te verminderen. Als mangaan echter wordt blootgesteld aan ultraviolet licht kan foto-oxidatie ontstaan, waardoor mangaandioxide wordt gevormd die violet van kleur is. Sinds de 20ste eeuw worden selenium en cerium ook gebruikt als bleekmiddelen, die bij foto-oxidatie een gele tot gouden tint afgeven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een kleurloos gas dat voornamelijk wordt gebruikt als koelmiddel en conserveringsmiddel, in bleekmiddelen en voor het maken van andere chemicaliën; het is ook een bestanddeel van zure regen.