Associaties voor boedelbeschrijving

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lijsten, catalogi, beschrijvingen of inventarislijsten, gemaakt door de executeur van een nalatenschap, van het materiële of immateriële vermogen van een nalatenschap, waarbij voorwerpen of categorieën van bezittingen worden beschreven zodat ze identificeerbaar zijn. Meestal wordt ook de waarde ervan vastgesteld.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Voornamelijk Spaanse afbeeldingen met voornamelijk stillevens, hoewel ze vaak een deel van de keuken of en een eettafereel uitbeelden. De term werd tot ongeveer 1650 vooral in Spanje gebruikt. Deze genrestukken waren soms gesitueerd in de ruwe openbare eetgelegenheden waarnaar ze zijn genoemd. Door deze associatie werd de term echter ook gebruikt voor een grote verscheidenheid aan genrestukken met afbeeldingen van personages van lage komaf, vaak met eten en drinken. Al in de jaren 90 van de 16de eeuw werden Vlaamse en Italiaanse keuken- en markttaferelen in Spaanse boedelbeschrijvingen 'bodegónes' genoemd. Deze schilderijen werden nagemaakt door Spaanse kunstenaars. Bodegónes, zoals die van Diego Velázquez, werden destijds gezien als onbelangrijk en zelfs onfatsoenlijk. Ze waren meestal monochromatisch om reliëf en volume te benadrukken. Als gevolg van de stillevenelementen van bodegónes werd de term later meer en meer gebruikt voor stillevens in het algemeen. Tot het midden van de 17de eeuw werden Spaanse stillevens, net als de Nederlandse tegenhangers, genoemd naar de specifieke afbeelding.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bepaald type kant uit de 17de eeuw, geklost in Vlaanderen voor de Nederlandse markt. Het betreft symmetrisch samengestelde, dikke en sterke kant met zeer dicht gewerkte motieven. In Nederlandse boedelbeschrijvingen soms aangeduid als Brabantse kant (Belgisch Brabant), maar niet te verwarren met de Brabantse kant die vanaf de 18de eeuw in Brussel werd vervaardigd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Documenten met bijzonderheden over de testamentaire procedure, met inbegrip van inventarislijsten, definitieve kosten en de verdeling van de eigendommen. In vroeger tijden werden boedelbeschrijvingen meestal ingediend door vrouwen, en ze geven dan ook unieke informatie over de ervaringen van vrouwen met het beheer van bezittingen, alsmede de geschiedenis van de relaties tussen mannen en vrouwen betreffende hun bezittingen.