Associaties voor couvert

Toegevoegd op: 16-8-2017

Groepen van bij elkaar passend serviesgoed en bestek voor elk van de aan tafel aanzittenden. Meestal twee of drie borden, kop en schotel, soms een kom en bestek bestaande uit minimaal een mes, vork en lepel, maar kan uit meer onderdelen bestaan.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Messen die een persoon tijdens het eten gebruikt om te snijden en te smeren; wordt soms als synoniem gebruikt voor dessertmessen. De term kan ook verwijzen naar alle messen die deel uitmaken van een couvert, of eigenlijk naar alle messen die bedoeld zijn om mee te eten, en dus niet om eten mee op te dienen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vorken die meestal kleiner zijn dan eetvorken. De term kan ook verwijzen naar alle vorken die deel uitmaken van een couvert, of eigenlijk naar alle vorken die bedoeld zijn om mee te eten, en dus niet om eten mee op te dienen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine messen in een couvert die een breed maar bot lemmet hebben en bij een diner worden gebruikt voor het smeren van boter op brood, broodjes of soortgelijk voedsel. Gebruik 'botermessen' voor soortgelijke messen die worden gebruikt als serveermessen voor het snijden of opdienen van boter van een botervloot.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Cassettes met couverts. Doosachtige houders met vakjes, bestemd voor reizigers en militairen om borden, bestek en ander eet- en drinkgerei in te vervoeren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels ter grootte van koffielepels die een ronde kom hebben. Werden in de 19e eeuw geïntroduceerd als een apart deel van het couvert. Werden soms in sets en samen met een roerstaafje gemaakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vorken die worden gebruikt voor het doorklieven van een citroenschijfje. Worden vaak beschouwd als diengerei maar is soms bij elk couvert inbegrepen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Zij die postzegels, belastingzegels, gefrankeerde enveloppen, poststempels, briefkaarten, couverts en soortgelijke materialen met betrekking tot de postale of fiscale geschiedenis verzamelen of bestuderen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ondiepe borden voor graten en andere voedselresten die naast de eetborden worden gezet; behoorden in de 19e eeuw vaak tot het couvert.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een snijkant, vooral messen van allerlei vorm voor het snijden, hakken, verdelen en opdienen van voedsel. gebruik 'schepwerk' wanneer het vorken, lepels en soortgelijk keukengerei zonder snijkant betreft. Voor bestek inclusief tafelmessen, gebruik 'couvert'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar mensen, meestal vrouwen, die accessoires voor dameskleding maken, in het bijzonder hoeden of andere hoofdbedekkingen. In ouder woordgebruik kan de term verwijzen naar verkopers van accessoires en luxeartikelen, zoals hoeden, linten, handschoenen en couverts.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ringen of banden waardoor een gevouwen servet wordt gestoken, vaak als onderdeel van een couvert.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een algemeen type standaardlepel waarmee wordt gegeten, evenals naar alle lepels die deel uitmaken van een couvert, of eigenlijk naar alle lepels die bedoeld zijn om mee te eten, en dus niet om eten mee op te dienen. Tafellepels zijn iets groter dan theelepels.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote messen van een couvert die worden gebruikt voor het nuttigen van het hoofdgerecht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote vorken in een couvert die worden gebruikt voor het nuttigen van het hoofdgerecht van een maaltijd.