Associaties voor diepdruk

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor drukprocédés waarbij het beeld wordt gedrukt met inkt die in de uitsparingen is achtergebleven die in de plaat of het blok zijn gekerfd of geëtst.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Prenten waarbij de lijnen en vlakken die afgedrukt zijn verdiept in de drukvorm liggen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Prenten gemaakt van oppervlakken opgebouwd met vloeibaar kunststof op hout, metaal, karton, of kunststof ondergrond. Deze kunnen in diepdruk of hoogdruk worden gedrukt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diepdrukken, waarbij het beeld met een scherp voorwerp direct in de metalen plaat is ingekrast. Door het krassen wordt het metaal niet weggesneden, maar vormen zich bramen naast de groeven. Dit zorgt voor de kenmerkende, zachte en fluweelachtige lijnen in de uiteindelijke afdruk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor de handeling van het maken van afdrukken als kunst; gebruik termen als 'diepdruk' of 'mezzotint' voor de specifieke procédés die hiermee te maken hebben . Gebruik 'drukken' voor het produceren van andere soorten gedrukt materiaal.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diepdrukken, waarbij de in te inkten lijnen door zuur in de metalen plaat zijn gebeten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Divers gereedschap waarmee dunne, verfijnde gegraveerde lijnen worden gemaakt, zoals om een gekleurd gebied in een diepdruk of houtgravure te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanisch procédé waarbij een diepdrukplaat wordt geproduceerd doordat door de werking van elektriciteit metaalionen worden afgezet.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming gebruikt in het midden van de 19e eeuw voor fotomechanische afdrukken, die meestal zijn gecreëerd door middel van verschillende hoogdrukprocédés, en soms door middel van diepdrukprocédés. Gebruik een meer specifieke term waar dat mogelijk is.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een fotomechanisch procédé voor diepdruk waarbij de metalen drukplaat wordt geprepareerd met behulp van een bichromaat procédé, waardoor een gelatinebestendige laag ontstaat van variërende dikte. De plaat wordt geëtst om cellen te vormen van variërende diepte die verschillende hoeveelheden inkt kunnen vasthouden. Gebruik 'heliogravure (procédé)' wanneer dit wordt gedaan met natuurhars.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor het diepdrukproces waarbij het ontwerp in de drukplaat wordt gegroefd. Wordt onderscheiden van 'houtgraveren', want dat is een reliëfdrukprocédé. Is in het verleden soms gebruikt om te verwijzen naar drukprocédés in het algemeen, meestal die procédés waarbij gebruik werd gemaakt van drukplaten; gebruik de juiste voor- en achtervoegsels om de term te specificeren. Gebruik 'graveren (inkerven)' als het uitsluitend gaat om de handeling van het insnijden van het patroon.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het aanbrengen van tekens op het oppervlak van een hard materiaal, zoals metaal of glas, door er met een scherp stuk gereedschap in te krassen, met dien verstande dat de figuren of patronen zelf het eindproduct moeten zijn en niet een model moeten vormen voor naderhand te maken afdrukken. Gebruik 'graveren (drukprocédé)' voor de drukprocédés die met deze techniek gecombineerd met het diepdrukken van het oppervlak worden toegepast.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Prenten die van gipsafdrukken van diepdrukplaten zijn gemaakt of de gipsafdrukken zelf.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diepdrukken gemaakt door lijnen direct in een metalen plaat te steken met behulp van een burijn.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukprocédé waarmee een afbeelding wordt verkregen met geringe tonale kwaliteit; de plaat, meestal van koper, wordt ingekrast met behulp van een burijn, de ontstane geringe oneffenheden worden weggeschraapt, en de plaat wordt geïnkt voor diepdruk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lithografisch drukprocédé waarbij een ontwerp door een in water oplosbare ondergrond op de steen of plaat wordt gegraveerd, zodat de inkt in de gegraveerde lijnen achterblijft. Bij dit procédé worden aspecten van zowel vlak- als diepdrukprocédés gecombineerd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote blokken, meestal van metaal, met diepdrukontwerpen die worden gebruikt om boekomslagen te versieren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen die worden gebruikt bij diepdrukken en waarin de plaat, het papier en de beschermlagen tussen de druk uitoefenende cilinders worden gehaald waardoor het papier in de groeven met inkt wordt geduwd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Voorwerpen met een hard, glad, rond uiteinde of oppervlak die worden gebruikt om iets glad te maken of te polijsten. Bij het drukken worden ze gebruikt om ruwe delen van een diepdrukplaat glad te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Graveergereedschap met ronddraaiende koppen van gehard staal waarin een gestippeld, gestreept of onregelmatig patroon is gegraveerd. Wordt gebruikt in het diepdrukproces, met name mezzotint.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukprocédé waarbij de plaat is geëtst, maar anders dan bij gewoon etsen wordt het ontwerp gedrukt in reliëfdruk in plaats van in diepdruk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het licht wrijven van een diepdrukplaat met een zachte doek, nadat deze is geïnkt op de gebruikelijk wijze. De afdruk krijgt hierdoor een vaag, doezelig effect.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Procedure voor fotogravures waarbij de afdruk wordt geproduceerd door een rotatiepers met een diepdrukcilinder.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukprocédé voor het maken van reliëfgravures op metaal, schrootbladen genoemd, waarbij stippen worden gezet met gatenmakers van divers formaat, en soms ook burijnlijnen. Deze techniek was met name in de tweede helft van de 15e eeuw in zwang. Gebruik 'stippelgraveren' voor diepdrukprocédés van latere datum, waarbij gebruik wordt gemaakt van rechtstreeks gegraveerde krasjes of stippen om bepaalde delen uit te laten komen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanisch procédé voor het maken van afbeeldingen met regelmatige toon in licht reliëf. Er wordt een gelatinereliëf geprepareerd door middel van een bichromaat procédé dat wordt toegepast om een diepdrukplaat te maken. Deze plaat dient als mal en wordt gevuld met gepigmenteerde gelatine; vervolgens wordt de gelatinelaag op een papieren ondergrond geperst. Werd van ongeveer 1875 tot 1900 veel gebruikt voor kleine boekillustraties.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diepdrukprocédé waarbij het oppervlak van de plaat methodisch wordt opgeruwd met een wieg om een donkere achtergrond te creëren; daarna kunnen delen met verschillende soorten schrapers lichter worden gemaakt. Levert een gedrukte afbeelding op met gelijkmatige tonaliteit.