Associaties voor drukpers

Toegevoegd op: 16-8-2017

Machines die worden gebruikt om een afdruk te maken van gietvormen, blokken, platen of stenen, gewoonlijk op papier.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen die worden gebruikt bij diepdrukken en waarin de plaat, het papier en de beschermlagen tussen de druk uitoefenende cilinders worden gehaald waardoor het papier in de groeven met inkt wordt geduwd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine tot middelgrote drukpersen die men met de hand bedient of elektrisch zijn en waarmee men proefdrukken van zetsel of gegraveerde oppervlakken kan maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen voor lithografie die afdrukken maken door middel van een schraapijzer onder hoge druk.

Aquatinten waarbij een normaal gegronde plaat bedekt met fijn schuurpapier, met de ruwe zijde tegen de plaat, door de drukpers wordt gehaald.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een religieuze orde volgens de kloosterregel van de Heilige Augustinus die werd gesticht door de middeleeuwse mystica Sint Brigitta van Zweden (overleden in 1373). Na de dood van haar echtgenoot wijdde Brigitta haar leven aan het gebed en kreeg zij visioenen, in een waarvan zij opdracht kreeg de Orde van de Allerheiligste Verlosser te stichten. Kort na Brigitta’s dood werd haar dochter, Sint Catharina van Zweden, de eerste abdis van het oorspronkelijke klooster in Vadstena (Zweden). Andere kloosters volgden, elk met niet meer dan zestig nonnen. Aan elk klooster was een parallelle gemeenschap van monniken verbonden, die hetzelfde liturgische leven leidden onder het bestuur van de abdis. Tot de bijdragen van de brigittinessen aan de Scandinavische cultuur behoort een van de eerste drukpersen, gebouwd in de abdij van Vadstena. De orde, die de nadruk legde op nederigheid, eenvoud en contemplatie, bloeide tot de Reformatie en werd in Zweden verboden in 1595. Daarna waren er geen brigittenmonniken meer, al zijn er wel vier autonome nonnenkloosters blijven bestaan: één in Engeland, één in Beieren en twee in de Nederlanden. Elisabeth Hesselblad begon in 1911 een nieuwe tak van de oude orde, die zij vervolgens nieuw leven heeft ingeblazen door kloosters te stichten in Zweden, Italië, Engeland, India, Zwitserland en de Verenigde Staten. Hoewel de orde een lange geschiedenis heeft, is zij modern in haar pogingen tot vernieuwing van het kloosterleven en in oecumenische kwesties.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen waarin de drukplaten om een cilinder worden gebogen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen waarin de gietvormen of platen op een horizontaal of verticaal draagvlak worden gehouden, waarna er door middel van een cilinder beurtelings inktrollers en vellen papier overheen worden gehaald.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen waarin het papier en het drukvlak beide plat liggen en met elkaar in contact komen door als een oesterschelp te openen en sluiten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die een drukpers bedienen of beheren, in het bijzonder een handdrukpers.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen die met de hand moeten worden bediend.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen die worden gebruikt bij offsetdrukken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het deel van een drukpers waarop de plaat of het blok rust tijdens het drukken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Drukpersen waarin het papier in een doorlopende rol wordt aangevoerd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het markeren van een oppervlak van een voorwerp door er op te drukken met een machine zoals een drukpers, een blok, een plaat of een frame waarop de elementen staan die het drukoppervlak vormen, vaak met een ontwerp in reliëf. Bij boekbinden wordt dit onderscheiden van 'handpersen (techniek)', waarbij een handmatig bediend apparaat wordt gebruikt in plaats van een machine.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor het procédé waarbij met een drukpers gedrukt zetsel wordt bestoven met poeder en daarna wordt verhit, zodat de letters worden opgehoogd, wat een gegraveerd effect geeft. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast bij de vervaardiging van visitekaartjes en postpapier.