Associaties voor fotomechanische afdruk

Toegevoegd op: 16-8-2017

Afbeeldingen gemaakt via verschillende werkwijzen, waaronder een fotografisch procédé (dat wil zeggen, het gebruik van lichtgevoeligheid) om een afbeelding over te drukken, en een ander procédé voor de afdruk, die op zich zelf nooit lichtgevoelig is geweest.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken in kleur, meestal getinte halftonen in reliëf. Aan het eind van de 19de eeuw in gebruik in Frankrijk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleurendruk waarbij gebruik wordt gemaakt van drie achtereenvolgens, additief of subtractief opgebrachte kleuren. Gebruik 'driekleurenfotografie' voor procédés waarbij driekleuren achtereenvolgens worden opgebracht voor het maken van foto's in plaats van fotomechanische afdrukken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor fotomechanische afdrukken die gemaakt zijn met behulp van het dye-transferprocédé.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken gemaakt aan de hand van het fotogravure-procedé. Hierbij wordt de metalen drukplaat geprepareerd met behulp van een bichromaat procedé, waardoor een gelatinelaag ontstaat van variërende dikte. De plaat wordt geëtst om cellen te vormen van variërende diepte die verschillende hoeveelheden inkt kunnen vasthouden. Gebruik 'heliogravure (procedé)' wanneer dit wordt gedaan met aquatint.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming gebruikt in het midden van de 19e eeuw voor fotomechanische afdrukken, die meestal zijn gecreëerd door middel van verschillende hoogdrukprocédés, en soms door middel van diepdrukprocédés. Gebruik een meer specifieke term waar dat mogelijk is.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken die geproduceerd zijn door middel van fotolithografie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken uit het midden van de 19e eeuw, gemaakt met behulp van een geëtst daguerreotypie-procédé.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken geproduceerd met het heliotypie-procédé.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De hiërarchie Informatievormen bevat descriptoren voor tekstuele, grafische en fysieke objecten met als belangrijkste en oorspronkelijke doel het vastleggen of overbrengen van specifieke informatie. Buiten het bestek van de AAT vallen titels van bepaalde teksten, bijvoorbeeld de Koran, en namen van afzonderlijke lettertypen, bijvoorbeeld Bembo. Relatie met andere hiërarchieën: descriptoren voor twee- en driedimensionale werken die voornamelijk zijn bedoeld voor visuele communicatie, in het bijzonder de overdracht van een expressieve betekenis en dus niet van specifieke informatie, zijn opgenomen in de hiërarchie Beeldmateriaal (bijvoorbeeld 'stillevens'). Typen afdrukken die voornamelijk worden gebruikt voor het reproduceren van documenten en technische tekeningen (bijvoorbeeld 'blauwdrukken') worden niet beschouwd als foto's, hoewel ze met behulp van lichtgevoelige procedés tot stand zijn gekomen; om die reden zijn ze hier opgenomen, terwijl foto's en fotomechanische afdrukken zijn opgenomen onder Beeldmateriaal. Descriptoren voor allerlei soorten financiële documenten zijn hier ondergebracht, terwijl objecten die specifiek worden gebruikt bij de uitwisseling van goederen of diensten, of bij de vereffening van schulden, in de hiërarchie Ruilmiddelen te vinden zijn.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven die in monochroom de densiteiten van één kleurschakering per negatief vastleggen, gewoonlijk in setjes van drie negatieven. Elk wordt gebruikt voor het maken van een plaat of matrix voor het printen van één kleur, in register met de andere kleuren om een volledig gekleurde fotomechanische afdruk te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken die zijn geproduceerd door middel van lichtdruk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken waarbij slechts twee kleuren worden gebruikt, meestal zwart en wit, zonder geleidelijke overgangen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven die belicht worden door een gelinieerd raster met als resultaat dat de afbeelding verschijnt als een patroon van stippen of vierkanten van verschillende afmetingen. Wordt gebruikt om fotomechanische afdrukken te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Methoden voor het maken van fotomechanische afdrukken in alle mogelijke kleuren. Beelden worden gefotografeerd met halftintschermen als drie- of vierkleurige scheidingen; er worden afzonderlijke drukplaten gemaakt, waarop in register wordt gedrukt met doorzichtige inkt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotomechanische afdrukken die geproduceerd zijn met behulp van het proces dat Woodburytypie heet.