Associaties voor keuken

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimten naast keukens die worden gebruikt voor het afwassen en opbergen van serviesgoed en voor het wassen van etenswaren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimten voor centrale verwarmingsinstallaties, soms ook om te wassen en was te drogen en voor materiaal voor algemeen onderhoud.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Dienstvertrekken tussen keukens en eetkamers, die zijn uitgerust met toonbanken, wasbakken en bergruimte voor porselein en zilver.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor gebouwen waar soep, brood en andere basisvoeding wordt verstrekt aan behoeftigen, gratis of tegen een kleine vergoeding.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimten bestemd voor de bereiding van voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Dierlijk of plantaardig afval ontstaan als gevolg van het vervoeren, verwerken of bereiden van voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een dressoir of buffet voor het bereiden van voedsel en het uitstallen van borden, fijn tafelgerei en eet- en drinkgerei. In Engeland was de keukenkast in gebruik sinds de Tudorperiode, waar hij zich ontwikkelde uit een zijtafel met een rij laden. Aan het einde van de 17de eeuw omvatte de keukenkast meestal ook een lage achterplank en smalle schappen of laden, welke soms dienden voor het uitstallen van waardevolle borden. Keukenkasten van dit type waren in de 19de eeuw zeer geliefd. Franse en Engelse keukenkasten waren rijker bewerkt, en bestonden vaak uit een wandkast (met of zonder deuren) met daaronder een pottenkast.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diverse keukenapparaten die worden gebruikt voor het verpulveren of vermalen van graan, koffie, beenderen, gedroogde bonen en erwten of kruiden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Schilderij dat een keuken voorstelt. Oorspronkelijk als stilleven waarop keukengerei, groenten en fruit, stukken vlees en vis zijn afgebeeld. Later ook met meiden, kooksters en knechten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming die meestal van toepassing is op tafels die in de keuken worden gebruikt, met name de tafels met ruim werkoppervlak en laden of bakken als opslagruimte.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Krukken met een of twee treden die vaak onder de zitting zijn opgeklapt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gebruiksvoorwerpen voor de keuken, zoals bestek of kookgerei.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Huishoudelijke voorwerpen, meestal draagbaar, waar mensen op kunnen gaan staan om hun gewicht vast te stellen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een kristallijnen verbinding, NaCl, die voorkomt als mineraal of als bestanddeel van zeezout, en die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en te conserveren. Gebruik 'zout' voor elke substantie die het resultaat is van de samenvoeging van negatieve ionen uit zuren en gewoonlijk metaalionen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimten bedoeld voor het wassen, drogen en strijken van wasgoed.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Platte werkoppervlakken ter hoogte van het middel boven op kastjes en naast gootstenen in keukens en badkamers.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een lang handvat en een gebogen blad dat wordt gebruikt om aardappels uit de kolen te halen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt voor het fijnstampen van gekookte aardappels.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keramische of metalen potten of keukengerei die worden gebruikt om voedsel, zoals bonen, zachtjes te laten koken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hout van de boom behorende tot het genus Populus. Het is wit van kleur met een roze of bruin accent, en heeft doorgaans een rechte nerf en fijne textuur. Het is commercieel een belangrijke houtsoort en wordt gebruikt voor het maken van schrijnwerk, vloeren, keukengerei en fineer.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Culinaire uitrusting met een min of meer platte vorm, zoals vorken en lepels, en zonder snijrand. Te onderscheiden van 'culinaire houders' en 'vaatwerk', zoals drinkglazen en schalen. gebruik de term 'meswerk' bij het verwijzen naar keukengereedschap met snijrand, in het bijzonder diverse soorten messen die bij het eten worden gebruikt. Schepwerk wordt tegenwoordig meestal in sets vervaardigd, met soortgelijke of verwante decoratieve patronen op het handvat. (Engelse term: de term kan ook verwijzen naar min of meer platte of ondiepe voorwerpen van aardewerk, zoals borden en kopjes).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Apparaten die worden gebruikt voor het mengen van voedsel, met name keukenapparaten die bestaan uit een container met op de bodem een ronddraaiend blad dat op verschillende snelheden voedsel hakt, mengt, pureert of klopt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Voornamelijk Spaanse afbeeldingen met voornamelijk stillevens, hoewel ze vaak een deel van de keuken of en een eettafereel uitbeelden. De term werd tot ongeveer 1650 vooral in Spanje gebruikt. Deze genrestukken waren soms gesitueerd in de ruwe openbare eetgelegenheden waarnaar ze zijn genoemd. Door deze associatie werd de term echter ook gebruikt voor een grote verscheidenheid aan genrestukken met afbeeldingen van personages van lage komaf, vaak met eten en drinken. Al in de jaren 90 van de 16de eeuw werden Vlaamse en Italiaanse keuken- en markttaferelen in Spaanse boedelbeschrijvingen 'bodegónes' genoemd. Deze schilderijen werden nagemaakt door Spaanse kunstenaars. Bodegónes, zoals die van Diego Velázquez, werden destijds gezien als onbelangrijk en zelfs onfatsoenlijk. Ze waren meestal monochromatisch om reliëf en volume te benadrukken. Als gevolg van de stillevenelementen van bodegónes werd de term later meer en meer gebruikt voor stillevens in het algemeen. Tot het midden van de 17de eeuw werden Spaanse stillevens, net als de Nederlandse tegenhangers, genoemd naar de specifieke afbeelding.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt voor het snijden van boter.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt om ontwerpen in boter te drukken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt om van boter geplooide krullen te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt om boter decoratief te vormen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De hiërarchie Bouwwerken bevat descriptoren voor vrijstaande gebouwen en andere structuren die meestal worden beschouwd als afzonderlijke bouwwerken of architectuurtypen (bijvoorbeeld 'musea', 'basilica's', 'paleizen'). Descriptoren voor bouwwerken omvatten een groep elementen uiteenlopend van complexe gebouwen tot basale hulpstructuren. Waar mogelijk worden gebouwen onderscheiden van andere structuren. Gebouwen worden gedefinieerd als ommuurde of overdekte constructies die fungeren als bewoning of schuilplaats of daarvoor bestemd zijn (bijvoorbeeld 'flatgebouwen' of 'restaurants') en die meestal omvangrijker zijn dan andere structuren die alleen een beperkte vorm van onderdak of beschutting bieden (bijvoorbeeld 'tenten' of 'schutstallen'). Onder 'Overige structuren' worden die constructies verstaan die deels of virtueel zijn omsloten of overdekt (bijvoorbeeld 'cromlechs' of 'priëlen') of vrijstaande constructies die geen beschutting of onderdak bieden (bijvoorbeeld 'aardhopen' of 'seintorens'). Sommige structuren kunnen betrekkelijk klein zijn en als toegevoegde structuur bij andere bouwwerken fungeren (bijvoorbeeld 'fonteinen' of 'graftomben'). Relatie met andere hiërarchieën: sommige descriptoren in de hiërarchie Bouwwerken (bijvoorbeeld 'scholen' of 'bibliotheken (gebouwen)') kunnen verwijzen naar de bouwwerken, de organisaties of de instellingen. Descriptoren voor de structurele geraamten en afzonderlijke bouwelementen (bijvoorbeeld 'balloon frames' of 'garagedeuren') die samen één bouwwerk vormen, zijn ondergebracht in de hiërarchie Componenten. Kamers, ruimten en andere grote samenstellende delen van gebouwen (bijvoorbeeld 'keukens' of 'ells') zijn eveneens in de hiërarchie Componenten te vinden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar meubelstukken voor een eetkamer met vakken of schappen voor het uitstallen van tafelservies alsmede een oppervlak voor het opdienen of bereiden van voedsel. De term is reeds sinds de 16de eeuw in gebruik, en er is sprake van overlap met de betekenis van 'dressoirs (meubilair)' en 'keukenkasten (wandkasten)'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor functionarissen in kloosters en andere religieuze gemeenschappen die verantwoordelijk zijn voor de bevoorrading, met name van levensmiddelen, en voor de bedrijfsvoering van de keukens, voor het werk en het gedrag van bedienden en lekenbewoners, voor de inkoop en levering van goederen en voor alle aspecten met betrekking tot het beheer van het gebouw die niet specifiek aan anderen zijn toegewezen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Element met symbool Cl en atoomnummer 17, bij normale temperaturen een geelgroen gas dat toxisch is en de ogen en het ademhalingssysteem aantast. Bij -34 graden Celsius wordt chloor vloeibaar. De stof komt veel voor in natuurlijke verbindingen, bijvoorbeeld in keukenzout. Vrije chloor wordt gebruikt voor sterilisatiedoeleinden, bijvoorbeeld van water.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hulpstukken voor een keukenmachine of elektrische mixer, gebruikt voor het kneden van deeg

Toegevoegd op: 16-8-2017

Afneembare handvatten die worden gebruikt voor het optillen van deksels op een keukenfornuis of in een oven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hieronder zijn termen geplaatst die in principe delen van gebouwen aanduiden, maar die ook betrekking kunnen hebben op delen van andere objecten, wanneer die dezelfde functie hebben (bijvoorbeeld een 'keuken' in een voertuig) of wanneer die hetzelfde uiterlijk hebben (bijvoorbeeld een 'toren' op een wierookvat).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor kamers of ruimten in grote huizen, die meestal in verbinding staan met de keuken en waarin drank, confituren en taarten worden bewaard.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Brede, meestal lage ladekasten of kastmeubilair op poten, met kastruimte. De kasten worden langs de muur van een eetkamer geplaatst en gebruikt als bewaarplaats en voor het opdienen van voedsel, alsmede voor het uitstallen van borden en ander kostbaar tafelgerei. Vroege exemplaren bestonden vaak slechts uit een plank die bij de eettafel werd geplaatst, en kwamen uitsluitend voor in ruimten waar werd gegeten. Gedurende de middeleeuwen vervulde de kast dezelfde functie. Vroege Europese dressoirs waren vaak etagegewijs opgebouwd, met schappen waarop koppen en schotels konden worden uitgestald. In de 17de eeuw werden de dressoirs ontworpen met een kast of een aantal laden onder een vlak tafelblad. De bovenzijde was hoger dan bij een gewone tafel, waardoor de borden beter zichtbaar waren en het voedsel eenvoudiger bereikbaar was voor een staand persoon. Soms gebruikte men ook dressoirtafels of zijtafels waarop al het voedsel werd uitgestald, en dienden de kostbaarder uitgevoerde dressoirs uitsluitend voor het uitstallen van servieswaar. 'Keukenkasten (wandkasten)' kunnen ongeveer dezelfde vorm en functie hebben, maar kwamen meestal in keukens voor en niet in eetkamers. Gebruik 'dressoirtafels' voor wandtafels die langs de wand van eetkamers worden gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Houten keukengootstenen, met name uit de 19e eeuw, die niet met een externe wateraanvoer zijn verbonden. Ze hebben boven een ondiepe zinken of tinnen bak waarin een afwasteil kan worden geplaatst en eronder meestal een kastje.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eetruimten die onderdeel vormen van andere ruimten, zoals keukens en woonkamers.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukenapparaten met een elektrisch verwarmingselement die wordt gebruikt voor het roosteren van brood en ander voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Liften met kooi, ook platform, inz. openbare gebouwen, uitsluitend voor vervoer van keukenprodukten van keuken naar gebruiker, en retour.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukenapparaten die op verschillende snelheden werken, met verwisselbare bladen of ander roterend gerei in een gesloten bak waarin voedsel wordt gedaan om het temixen, snijden, versnipperen, fijnhakken of het op een andere manier te verwerken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Klein, vaak van draad gemaakt keukengerei dat wordt gebruikt voor het handmatig kloppen van voedsel, zoals eieren, room of aardappelen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt voor het klutsen, roeren en kloppen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt in het algemeen gebruikt voor voorwerpen die nuttig of noodzakelijk zijn in een huishouden, voornamelijk die voorwerpen die in de keuken worden gebruikt voor koken of eten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt voor het versieren van cakes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De term is in het algemeen van toepassing op het keukengerei dat wordt gebruikt voor het snijden van groenten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt voor het snijden, fijnhakken of versnipperen van voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Algemene benaming voor grote keukenkabinetten die tijdens het begin van de 20e eeuw in massa werden geproduceerd met een geëmailleerd werkblad, opslagruimte en een bloemzeef.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De hiërarchie Houders bevat descriptoren voor artefacten die zijn bedoeld als houder voor stoffen of objecten. Hieronder vallen descriptoren voor houders bedoeld voor gebruik in de keuken, voor de tuinbouw, voor persoonlijke verzorging, hygiëne en soortgelijke persoonlijke behoeften, evenals descriptoren voor houders die worden geassocieerd met liturgische handelingen, begrafenissen en andere ceremoniële activiteiten. Een descriptor voor een houder wordt opgenomen met betrekking tot het vroegste historische gebruik van het object, of daar waar de descriptor de breedste betekenis heeft. Oude vaasvormen zijn evenwel ondergebracht op basis van hun klassieke functie of context, hoewel de descriptor in sommige gevallen ook op pre- of postklassiek vaatwerk kan worden toegepast. Relatie met andere hiërarchieën: descriptoren voor apparaten die worden gebruikt voor metingen in descriptoren van standaardeenheden of vaste eenheden (bijvoorbeeld 'maatlepels') zijn opgenomen in de hiërarchie Meetinstrumenten. Grote en kleine keukenbenodigdheden en andere keukenapparatuur (bijvoorbeeld 'ijskasten', 'koffiezetapparaten') verschijnen in de hiërarchie Gereedschap en Uitrusting. Descriptoren voor artefacten die in sommige gevallen als houder kunnen worden beschouwd (bijvoorbeeld 'ladekasten') maar die binnen het kader van andere hiërarchieën vallen, bijvoorbeeld Interieurinrichting of Gereedschap en Uitrusting, zijn hier buiten beschouwing gelaten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kamers in woonhuizen, vaak naast de keuken gelegen, die gebruikt worden om te eten en te drinken, te verpozen en voor andere dagelijkse bezigheden. Doorgaans in combinatie met een 'nette kamer'. Zie voor soortgelijke vertrekken in woonhuizen na 1945 'woonkamers'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor Turkse hospitia die zijn opgericht voor pelgrims en andere reizigers; kan in sommige verbanden ook worden gebruikt als aanduiding voor Turkse gaarkeukens.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Term die wordt gebruikt voor verschillende soorten keukengerei dat voornamelijk wordt gebruikt voor het serveren van kaas.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een gespannen metaaldraad die als snijblad wordt gebruikt of een troffelachtig voorwerp met een blad met een gleuf, dat wordt gebruikt voor het schaven van kaas.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bergmeubilair dat uit een aantal planken, kleine laadjes of vakjes bestaat waar één of meer deuren voor zitten. Ze zijn bestemd als opslagruimte en soms voor het vertonen van kleine voorwerpen. Er bestaan ook soortgelijke, vaste of ingebouwde kasten die vaak voor bepaalde doeleinden worden ontworpen zoals in een keuken of badkamer.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Artefacten van uiteenlopende aard gemaakt van de gedroogde, uitgeholde bast van diverse soorten pompoenen. Het betreft bijvoorbeeld houders zoals flessen en drinkkalebassen, keukengerei zoals kommen en soeplepels, en muziekinstrumenten of componenten daarvan, zoals trommels en ratels. Kalebassen worden overal ter wereld gemaakt en gebruikt, met name in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kamers (vaak rechthoekig) die zich aan de achterkant bevinden van koloniale huizen in New England en die dienden als een combinatie van keuken, woonkamer, en werkkamer.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukenkasten waarin voedsel wordt bewaard, met ventilatieopeningen aan de voorkant die meestal uit geperforeerd tin en soms metaalgaas of stof bestaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine ruimten of gedeelten van grotere ruimten met de meest essentiële keukenuitrusting.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Mesachtig keukengerei met één lange, rechte kant die is gevormd als een scherpgekante halve buis of is uitgerust met een door wrijving aangedreven ronddraaiende borstel die in een omhulsel zit. Wordt gebruikt voor het verwijderen van kruimels van een tafelkleed of soortgelijke oppervlakken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Soort geurige groenblijvende boom, inheems in het Middellandse Zeegebied, die ook elders op grote schaal wordt geteeld. De soort wordt 6-18 meter hoog en heeft stugge, alternerende ovale bladeren die dof en leerachtig zijn, met een lengte van ongeveer 8 centimeter. De bladranden zijn glad en vaak golvend, en worden als keukenkruid gebruikt. In het oude Griekenland was de erekrans die op de hoofden van helden en winnaars van sportwedstrijden werd geplaatst gemaakt van de bladeren en takken van deze soort. De kleine en onopvallende bloemen zijn geelachtig of groenachtig wit. De vrucht is een groene, paarse of zwartachtige bes met één zaadje, die een geurige olie produceert als men erin knijpt. Het hout is sterk en elastisch, en wordt gebruikt voor snijwerk en marqueterie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Term die wordt gebruikt voor verschillende soorten keukengerei dat voornamelijk wordt gebruikt voor het opdienen van citroenschijfjes, met name het serveergerei met een versierd oppervlak.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diverse keukenapparaten die worden gebruikt voor het vermalen van voedsel, zoals graan, groenten of vlees.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lang, dun keukengerei waarvan één kant is gevormd als een lange, smalle, gegroefde lepel en dat wordt gebruikt voor het verkrijgen van het merg uit het mergbeen. Soms zijn beide kanten gegroefd en van twee verschillende breedtes zodat het kan worden toegepast op botten van verschillende afmetingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Metalen, bij voorkeur scherp geslepen, keukengerei voor het bereiden of nuttigen van voedsel; bestaat uit een lemmet en een handvat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een snijkant, vooral messen van allerlei vorm voor het snijden, hakken, verdelen en opdienen van voedsel. gebruik 'schepwerk' wanneer het vorken, lepels en soortgelijk keukengerei zonder snijkant betreft. Voor bestek inclusief tafelmessen, gebruik 'couvert'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei of apparaten met één of meerdere kloppers die worden gebruikt voor het mengen, kloppen of pureren van voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de stijl en periode die samenvielen met de heerschappij van Moerad I, zoon van Orhan, van 1362 tot 1389. Gedurende deze periode werd een aantal nieuwe moskeeën gebouwd bij Bursa, waarbij de sultan naar verluidt christelijke arbeiders zou hebben ingezet. In 1366 begon Moerad I aan de bouw van een kulliye, een gebouwencomplex met een moskee, Byzantijnse thermen, een grote soepkeuken en een school. De moskee werd voltooid in 1385 en had een kruisvorm met vier ruimten, met in twee daarvan een grote haard voor het comfort van de bezoekende derwisjen. Onder de centrale koepel bevond zich een fontein voor het wasritueel, vóór het verhoogde moskeegedeelte. Een uniek kenmerk van dit gebouw is de achthoekige koepel boven de mihrab, de nis in de muur van de moskee die de richting van Mekka aangeeft.

De hiërarchie Open ruimten en landschappelijke elementen bevat beschrijvingselementen voor open ruimten met relatief samenhangende gebieden die zijn ingericht en aangepast volgens een groot aantal concepten en processen die ook worden gebruikt voor de vorming van gebouwen en andere bouwconstructies (zoals 'tuinen' en 'plaza's'), en beschrijvingselementen voor afzonderlijk gefabriceerde of gemanipuleerde onderdelen in en rond open ruimten, andere cultuurlandschappen of natuurlandschappen (zoals 'vlaggenmasten' en 'windschermen'). Relatie met andere hiërarchieën: de hiërarchie Onderdelen bevat beschrijvingselementen voor de skeletbouwsystemen en losse bouwonderdelen (zoals 'balloon frames' en 'garagedeuren') die onderdeel zijn van afzonderlijk bouwwerken, beschrijvingselementen voor kamers, ruimten en andere grote onderdelen van een gebouw (zoals 'keukens') en beschrijvingselementen voor de infrastructurele systeemonderdelen van een landschap (zoals 'hoofdwaterleidingen' en 'fly-overs'). Beschrijvingselementen voor kunstmatige onderdelen van open ruimten en cultuurlandschappen (zoals 'gazons' en 'bermen' vallen hier ook onder, terwijl beschrijvingselementen voor soorten kenmerken van natuurlandschappen en hun onderdelen (zoals 'steile rotsen' en 'rivieren') vallen onder de hiërarchie Nederzettingen en landschappen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat bestaat uit een hol lepelgedeelte met daaraan een lang handvat en voornamelijk wordt gebruikt voor het overbrengen van vloeistoffen, zoals drinkwater.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een breed, plat, vaak flexibel blad dat wordt gebruikt voor het mengen of verdelen van zacht voedsel of het verwijderen van voedsel uit kommen of andere hulpmiddelen. Gebruik 'turners (culinary utensils)' voor gerei met een eenvoudig, geperforeerd, doorboord of gegroefd blad en dat lange handvatten, dat wordt gebruikt voor het optillen en omdraaien van voedsel zoals pannekoeken of gebakken eieren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Schepachtig keukengerei dat wordt gebruikt voor het in stukken snijden en verwijderen van samengeperste brij en stro dat ontstaat tijdens ciderpersen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt voor het ontvliezen van graan, het doppen van noten en het schillen van fruit.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's vervaardigd door positieve afdrukken van een negatief te maken, waarbij de lichtgevoelige laag wordt gevormd door een zilververbinding van keukenzout en zilvernitraat. Gebruik 'zoutdrukken' voor dergelijke afdrukken na de verbetering van het procédé door de bedenker ervan, William Henry Fox Talbot, in 1840. Te onderscheiden van 'kalotypieën', negatieven vervaardigd met het kalotypieprocédé.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei, vaak keramisch, dat wordt gebruikt voor het warmhouden van de inhoud van een schaal, theepot of mok die op een holle standaard met een warmtebron staat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een lang handvat en soms met een lepel aan het uiteinde voor het roeren van voedsel en dranken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Oude Romeinse gaarkeukens of kroegen die vooral warme maaltijden aanboden, meestal eenvoudige, goedkope en vaak onhygiënische gelegenheden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei, voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel, met twee of meer tanden aan een steel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Variabele term die verwijst naar de groenachtige kleuren die lijken op de kleuren van prasinekleurig steen of pigment, of de kleur van de groene stengels van prei, een keukenkruid dat verwant is aan de ui.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming uit de middeleeuwen die meestal van toepassing is op grote wandkasten met deuren en planken om linnengoed, kleding en keukengerei in op te bergen. Gebruik 'clothes presses' voor presses met schuivende planken en dichte deuren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat is ontworpen voor het persen van voedsel, voornamelijk gekookte aardappels, door een geperforeerde bak zodat het uiteindelijke product bestaat uit draden met de diameter van een rijstkorrel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de cultuur die is verbonden met een stad-koninkrijk in antiek Birma en die floreerde van circa 1 n. Chr. tot 9 n. Chr. en die de zuidelijke regio's Binnaka, Mongamo, Sri Ksetra en Halingyi omvat. Architectuur in de regio wordt gekenmerkt door gewelfde tempels, huizen, paleizen en kloosters gebouwd van hout en voorzien van daken die zijn bedekt met tegels van lood en tin, en die muren bevatten die zijn samengesteld uit geglazuurd steen. Decoratieve kunstnijverheid binnen huishoudens betrof keukengerei van goud en beeldjes van goud, groen glas, jade en kristal. Cilindrische stoepa's of grote grafurnen van diverse afmetingen versierden de periferie van de stadsmuren en tempels van het koninkrijk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat meestal is gevormd als stampers en die voornamelijk worden gebruikt voor het samenpersen of omroeren bij het mixen van drankjes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei, vaak met een gedraaid, beschermd lemmet dat wordt gebruikt voor het schillen van groente of fruit.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimten tussen de kamerschermen (die als visuele obstakels dienen) en de deuren naar de dienstvertrekken (provisiekamer, keuken, voorraadkamer) in Middeleeuwse zalen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een spatelvormig blad zonder snijkant dat wordt gebruikt voor het opdienen van vlees van een bord.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor hotelachtige verblijven die aparte, individueel gemeubileerde kamers bieden voor lange of korte huurperiodes tegen zeer lage prijzen; meestal met gedeelde badkamer- en keukenvoorzieningen, en met of zonder schoonmakers, beddegoed of receptiediensten. Geen Nederlands equivalent. Zie 'hotel-pensions'. Gebruik 'appartenmentenhotels' voor soortgelijk onderdak maar met grotere kamers of een aantal kamers, meestal voor langdurige huur en met meer soorten dienstverlening.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Relatief kleine olielamp, die veel werd gebruikt in keukens, met een ronde metalen bak of een bak in de vorm van een spade waarin men dierlijk vet deed. Men plaatste een pit van touw of doekjes ��� die ���sluts' (���slonzen') werden genoemd, omdat ze er slonzig en vies uitzagen ��� in een of twee tuiten aan de zijkant. De lamp was vaak bevestigd op een grote schotel om overstromend of druipend vet op te vangen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Onderdelen of panelen in een keuken of badkamer die zijn bedoeld om muren en apparaten te beschermen tegen vloeistofspetters of voedselresten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat wordt gebruikt voor fijnstampen van voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eenkamerflats met keukentje en sanitaire voorzieningen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat de functies van een vork en lepel combineert; heeft aan één kant tanden en aan de andere kant een kleine, ondiepe kom. Dit soort vorken werd gebruikt in de 16e tot de 18e eeuw voor het eten van gekonfijt fruit en bonbons.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat vaak een plat, driehoekig blad heeft en wordt gebruikt voor het snijden en opdienen van taarten en gebak.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een geperforeerde bak met daarin theeblaadjes of soms ook gemalen koffie die in een kop of pot met water worden geplaatst zodat het kan trekken. Gebruik 'thee-eieren' voor kleine geperforeerde balletjes waarin theeblaadjes worden gedaan en die in heet water worden ondergedompeld om thee te maken. Gebruik 'theezeefjes' voor hulpmiddelen waarmee de losse blaadjes of het bezinksel wordt opvangen als de drank wordt uitgeschonken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Filters waardoor thee of soms ook koffie wordt geschonken met de bedoeling dat het de losse blaadjes of het bezinksel opvangt. Gebruik 'thee-eieren' voor keukengerei dat theeblaadjes of soms gemalen koffie bevat en in een kop of pot met water wordt gedaan zodat het kan trekken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Romeins commercieel etablissement waar men kant-en-klare maaltijden, vergelijkbaar met hedendaagse fastfood, kon kopen. Werd vooral bezocht door de armere klassen, die zich geen eigen keuken konden veroorloven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Apparaten of toestellen bedoeld om broodjes of tosti's te roosteren. Tosti's zijn twee stukken brood met vulling ertussen, meestal kaas. Tosti-ijzers hebben twee grills of verwarmde elementen die de sandwich of tosti omsluiten of samendrukken. Moderne apparaten kunnen elektrisch zijn. Ontwerpen voor handmatig gebruik lijken op tangen; de vroegste voorbeelden waren gietijzeren klemmen met lange handvaten die in een open keukenhaard of kampvuur buiten kunnen worden gelegd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine keukentafeltjes voor het zouten van varkensvlees en het maken van worstjes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar lage ladekasten met daarop een spiegel die doorgaans in slaap- of kleedkamers worden gebruikt voor de uiterlijke verzorging en om kledingstukken en toiletartikelen in op te bergen. In deze context wordt de term vooral gebruikt in de Verenigde Staten, en de Engelse term 'dresser' is afgeleid van het Europese begrip 'keukenkast (wandkast)', dat bestaat uit laden met planken daarop, maar wordt gebruikt om keukengerei in op te bergen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Term die wordt gebruikt voor verschillende soorten keukengerei dat voornamelijk wordt gebruikt voor het opdienen van tomaten, met name het gerei dat een plat of rond oppervlak heeft dat soms is doorboord.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming die oorspronkelijk werd gebruikt voor kleine tafels en kisten met een bovenkant die is bedoeld om geld te tellen, soms met een kastje eronder. De benaming werd later gebruikt voor kasten of plankachtige oppervlakken die meestal op een zodanige hoogte zitten dat de persoon die ervoor staat, zoals in een keuken of winkel, of op een kruk ervoor zit, zoals in een restaurant of bar, er gemakkelijk bij kan.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Schaal- of kegelvormige gereedschappen om voedsel te laten uitdruipen of afgieten; met geperforeerde wand, op voetstuk of poten. Gebruik 'filters (keukengerei)' voor keukengerei om voedsel te filteren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met lange handvatten en brede bladen die vaak zijn doorboord of gegraveerd met decoratieve patronen, dat wordt gebruikt om vis te serveren. Gaan soms samen met 'visvorken (serveermateriaal)'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat bestaat uit een platte, verticale rechthoek die aan een handvat vastzit en door kinderen wordt gebruikt om voedsel op hun vork of lepel te duwen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Handbediende keukenapparaten die voedingswaren door een geperforeerd rooster of grill duwen. Wordt gebruikt voor het pureren van fruit en groenten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor de ruimten aan de buitenkant van boerderijen gelegen aan het hoofdhuis, de keuken en de hoofdschuurdeur.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor een bepaald soort vervaardigde artikelen, doorgaans gebruiksvoorwerpen, die meestal worden vernoemd naar het materiaal, gebruik, de stijlnaam of een andere eigenschap, zoals aardewerk of keukengerei.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Benaming die oorspronkelijk werd gebruikt voor planken of openplank-systemen waarop - met name zilveren - kopjes konden worden geplaatst of vertoond. De benaming werd in de Middeleeuwen vaak onderling verwisseld met buffetten en keukenkasten. In het begin van de 15e eeuw werden deuren toegevoegd.Tegenwoordig is het een algemene benaming voor alle vergaarplaatsen die met deuren worden afgesloten en soms zijn ingebouwd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een project met kleine gemeenschapshuizen die worden ontworpen en beheerd door de bewoners, waarbij iedere inwonende familie een eigen woning heeft en gebruikt maakt van de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals keukens, kinderopvang en wasmachines en iedereen een deel van de bijbehorende taken verricht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Apparaat of keukengerei van fijngemaasd netwerk dat wordt gebruikt voor het wannen van poederachtig of gekorreld materiaal en vaak is voorzien van een mechaniek, zoals een rotor, om bij het zeven te helpen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Open houders voor zeep, vast bevestigd in badkamer, keuken of toilet. Gebruik 'zeepdozen' voor transportabele doosjes of geperforeerde houders waar een stuk zeep in kan.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Houders voor een stuk zeep; in verschillende vormen, maar rond en geperforeerd voor een bal geparfumeerde zeep. Kunnen deel uitmaken van een toiletstel. Gebruik 'zeepbakjes' voor open houders waar een stuk zeep in kan, vast bevestigd in keuken, toilet of badkamer. Gebruik 'zeepdozen' ook voor elke doos waar zeep in bewaard of verplaatst wordt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Netachtige of geperforeerde apparaten of keukengerei waardoor droog, los materiaal zoals bloem wordt gewannen of verfijnd. Wordt ook gebruikt voor stoffen die vloeistof bevatten en in dit gerei kunnen uitdruipen of waarin zachte, vaste stoffen, zoals hardgekookte eieren, door een stamper worden fijngemalen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Elke stof die het resultaat is van de combinatie van negatieve ionen van zuren en meestal metaalionen. Gebruik 'keukenzout' voor natriumchloride of NaCl.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken vervaardigd door met keukenzout bestreken papier door middel van zilvernitraat lichtgevoelig te maken en in contact te belichten onder een negatief tot het beeld gevormd is. Gebruik 'kalotypieën' voor met zilverjodide of zilvernitraat lichtgevoelig gemaakte en daarna met was bewerkte papiernegatieven. Gebruik 'photogenic drawings' voor papiernegatieven vervaardigd door het afdrukken van een zilverafbeelding.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een transparant, glasachtig keramiekglazuur met een kenmerkend onregelmatig oppervlak dat wordt verkregen door keukenzout de hete bakoven in te gooien.