Associaties voor keukenzout

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een kristallijnen verbinding, NaCl, die voorkomt als mineraal of als bestanddeel van zeezout, en die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en te conserveren. Gebruik 'zout' voor elke substantie die het resultaat is van de samenvoeging van negatieve ionen uit zuren en gewoonlijk metaalionen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Element met symbool Cl en atoomnummer 17, bij normale temperaturen een geelgroen gas dat toxisch is en de ogen en het ademhalingssysteem aantast. Bij -34 graden Celsius wordt chloor vloeibaar. De stof komt veel voor in natuurlijke verbindingen, bijvoorbeeld in keukenzout. Vrije chloor wordt gebruikt voor sterilisatiedoeleinden, bijvoorbeeld van water.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's vervaardigd door positieve afdrukken van een negatief te maken, waarbij de lichtgevoelige laag wordt gevormd door een zilververbinding van keukenzout en zilvernitraat. Gebruik 'zoutdrukken' voor dergelijke afdrukken na de verbetering van het procédé door de bedenker ervan, William Henry Fox Talbot, in 1840. Te onderscheiden van 'kalotypieën', negatieven vervaardigd met het kalotypieprocédé.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Elke stof die het resultaat is van de combinatie van negatieve ionen van zuren en meestal metaalionen. Gebruik 'keukenzout' voor natriumchloride of NaCl.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken vervaardigd door met keukenzout bestreken papier door middel van zilvernitraat lichtgevoelig te maken en in contact te belichten onder een negatief tot het beeld gevormd is. Gebruik 'kalotypieën' voor met zilverjodide of zilvernitraat lichtgevoelig gemaakte en daarna met was bewerkte papiernegatieven. Gebruik 'photogenic drawings' voor papiernegatieven vervaardigd door het afdrukken van een zilverafbeelding.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een transparant, glasachtig keramiekglazuur met een kenmerkend onregelmatig oppervlak dat wordt verkregen door keukenzout de hete bakoven in te gooien.