Associaties voor kopal

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een algemene benaming voor fossiele en andere harde harsen die in bijna alle tropische landen voorkomen en die worden gebruikt voor het maken van vernissen, lakken, plakmiddelen en deklagen. Tegenwoordig zijn ze grotendeels vervangen door kunstmatige harsen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een algemene benaming voor fossiele en andere harde hars die wordt gevonden in bijna alle tropische landen en wordt gebruikt voor het maken van vernis, lak, hechtmiddelen en deklagen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een hars die in alcohol oplosbaar is en op de Filipijnen wordt afgetapt van bomen van het genus Agathis.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Naar wordt aangenomen de voorloper van de levende Hymenaea-soorten. Kopal dat afkomstig is van deze uitgestorven bomen is een zeer waardevol bestanddeel van vernis. De soort was wijd verspreid, van het zuiden van Mexico en het noorden van Zuid-Amerika tot het Afrikaanse continent. Onderzoek naar de morfologie en het DNA wijst erop dat H. protera nauwer verwant was aan de enig overgebleven Hymenaea-soort in Oost Afrika dan aan de talrijke Amerikaanse soorten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boomsoort, inheems aan de oostkust van Afrika, die de harssoort kopal produceert. Sommige deskundigen brengen deze Afrikaanse soort onder in het afzonderlijke monotypische genus Trachylobium.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar laksoort die gedurende de 18de eeuw in Frankrijk werd geproduceerd, als imitatie van Japanse en Chinese laksoorten. Het basisbestanddeel is kopalvernis, vermengd met metaalpoeder, vaak goudpoeder. Vernis Martin werd ontwikkeld door de gebroeders Martin, ambachtslieden uit Parijs, aan wie de lak tevens zijn naam te danken heeft. De lak werd gebruikt voor het decoreren van meubilair, koetsen, snuifdozen en andere voorwerpen.