Associaties voor negatief

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven vervaardigd met het droge collodiumprocédé, een procédé waarbij het bindmiddel is gedroogd vóór de belichting, of een hygroscopische agens bevat om voldoende vocht vast te houden, zodat het na lange tijd kan worden verwerkt. In Nederland niet tot nauwelijks gekend.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven met gelatine als bindmiddel, met zilver als het materiaal waaruit het beeld uiteindelijk vervaardigd is; kunnen als drager glas hebben ('gelatineplaatnegatieven') of film.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven die gelatine als bindmiddel hebben op een drager van glas.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische negatieven die op enkelvoudige basis de kleurschakeringen en de lichtheid van een afbeelding in complementaire relatie tot de waargenomen waarden van de afbeelding vastleggen; bijvoorbeeld lichtblauw wordt vastgelegd als donkergeel. Gebruik 'kleurscheidingsnegatieven' voor afbeeldingen waar de kleur is vastgelegd op een apart fysiek negatief.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven die in monochroom de densiteiten van één kleurschakering per negatief vastleggen, gewoonlijk in setjes van drie negatieven. Elk wordt gebruikt voor het maken van een plaat of matrix voor het printen van één kleur, in register met de andere kleuren om een volledig gekleurde fotomechanische afdruk te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven op glas gemaakt volgens het natte collodiumprocédé. Het collodium diende als bindmiddel van de lichtgevoelige laag op het glas. Het collodium werd opgelost in een mengsel van ether en alcohol en vervolgens op de plaat uitgevloeid. Door onderdompeling van de plaat in een oplossing van zilvernitraat werd het lichtgevoelige zilverjodide gevormd. De plaat moest daarna, in natte toestand, meteen worden belicht in de camera, aangezien de lichtgevoeligheid tijdens het drogen van het collodium afnam. Het negatief moest direct in de belichting ontwikkeld worden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een perspectiefsysteem dat is bedoeld om het effect dat objecten op grotere afstand kleiner lijken dan dichterbij gelegen objecten, te neutraliseren. Het maakt gebruik van zichtlijnen om de proporties, vaak van grootschalige letters en versieringen, aan te passen, met als gevolg dat alle letters of versieringen vanuit de kijker gezien op dezelfde schaal lijken afgebeeld. Het systeem werd in de oudheid al door Plato en anderen beschreven, en werd besproken door Dürer en andere kunstenaars uit de renaissance.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Techniek voor het schilderen op aardewerk en andere dragers, waarbij het ontwerp wordt beperkt tot ongeverfde delen tegen een gekleurde achtergrond.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die vloeistof op fotografische negatieven aanbrengen om onvolkomenheden af te bedekken, wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van drukplaten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken waarin de tonen of kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven die belicht worden door een gelinieerd raster met als resultaat dat de afbeelding verschijnt als een patroon van stippen of vierkanten van verschillende afmetingen. Wordt gebruikt om fotomechanische afdrukken te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven vervaardigd van positieve transparanten of afdrukken (of door de omkering van originele negatieven). Te gebruiken voor het afdrukken van kopieën.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven waarbij de afbeeldingen bestaan uit grijstinten, zwart en wit of open plekken; kunnen één kleurschakering bevatten als resultaat van ontwikkelen, toneren of verkleuren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Natte collodiumprocédé, waarbij de opname op een natte collodiumplaat gemaakt wordt en het negatief na ontwikkeling wordt gebleekt en tegen een zwarte achtergrond geplaatst, waardoor de indruk van een positief ontstaat. Soms werd het beeld gemaakt op robijnglas.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's vervaardigd door een gebleekt glasnegatief tegen een donkere achtergrond te plaatsen, waardoor de afbeelding als een positief verschijnt; meestal in een passe-partout gemonteerd en vervolgens ingelijst of in een etui gezet.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die zich specialiseren in de vervaardiging van ambrotypieën. Dit zijn foto’s die zijn gemaakt door een negatief aan te brengen op glas met een donkere achtergrond waardoor het beeld er als een positief uit komt te zien.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdruktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen die een positief beeld opleveren als ze eerst worden blootgesteld aan een positief en dan worden ontwikkeld en afgedrukt, of een negatief beeld wanneer blootgesteld aan een negatief en dan worden ontwikkeld en afgedrukt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Onderdeel van een klapcamera dat tussen de lens en gevoelige plaat zit. De balg kan in en uit elkaar geschoven worden, waardoor men de lens kan scherpstellen. Tevens een onderdeel van een vergrotingsapparaat dat zich tussen de lens en de negatiefhouder bevindt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fysieke aantasting van iets, zodanig dat de waarde of bruikbaarheid negatief wordt beïnvloed.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Oliedruk waarbij wordt uitgegaan van een vergroting op bromidepapier, zodat een contactnegatief niet nodig is. Het fotopapier wordt na de normale afwerking gebleekt, waarbij het zilverbeeld verdwijnt en een in verschillende mate gelooid gelatinereliëf overblijft. De eerste afdruk kan het eindprodukt zijn, maar ook een model voor het overbrengen van de afbeelding op een andere ondergrond.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Oliedrukken, waarbij wordt uitgegaan van een vergroting op bromidepapier, zodat een contactnegatief niet nodig is. Het fotopapier wordt na de normale afwerking gebleekt, waarbij het zilverbeeld verdwijnt en een in verschillende mate gelooid gelatinereliëf overblijft. Hiervan worden afdrukken gemaakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar kleine foto's, bevestigd op een kartonnen ondergrond, in het bijzonder de fotografische kaarten die de Parijse fotograaf André-Adolphe-Eugène Disdéri in 1854 patenteerde en soortgelijke kaarten gemaakt door Mathew B. Brady en andere fotografen. In de jaren 70 van de 19de eeuw raakten de kaarten, doorgaans portretten, uit de mode. De afbeelding was standaard 8,2 bij 5,7 cm. Vaak werd een camera met meerdere lenzen gebruikt om de foto's te maken, zodat op één negatiefplaat van normale grootte meerdere beelden werden vastgelegd. Door de volledige afdruk van de plaat vervolgens in stukken van 10,2 bij 6,4 cm te snijden en op opzetkarton te bevestigen, ontstonden de kaarten die aanvankelijk als visitekaartjes dienst deden. Later werd het gebruikelijk de foto's uit te wisselen op verjaardagen en tijdens vakanties, en deze visitekaartjes van vrienden, familieleden en beroemdheden te verzamelen in albums.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografisch procedé waarbij licht wordt gebruikt om een tekening op een glasplaat (of een ander doorschijnend oppervlak) af te drukken op fotogevoelig papier. Het resultaat bevat elementen uit zowel de boekdrukkunst als de fotografie. Met de term wordt vaak verwezen naar het procedé, het negatief en de resulterende afdruk. De techniek is in de jaren 30 van de 19de eeuw ontwikkeld.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken, zoutdrukken of albuminedrukken, gemaakt door lichtgevoelig papier in contact te brengen met een cliché-verre-negatief.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdruktechniek waarbij meer dan één negatief wordt gebruikt. Gebruik 'meervoudige belichting' voor de techniek waarbij meer dan één beeld wordt vastgelegd binnen één kader.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken vervaardigd door een negatief en een vel fotopapier op elkaar te leggen en het papier aan ongefilterd licht bloot te stellen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdruktechniek waarbij een negatief in contact wordt gebracht met papier met een lichtgevoelige laag en dit vervolgens wordt belicht, zodat de afdruk hetzelfde formaat krijgt als het negatief. Bij veel 19e-eeuwse afdrukprocédés werd gebruik gemaakt van contactdrukken, omdat daarvoor belichting met sterk licht nodig was.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotopapier gecoat met zilverchloride emulsies, doorgaans gemaakt van gelatine maar soms van collodium. Het werd ontworpen om een fotografische afdruk van een negatief te maken, niet door chemicaliën te gebruiken, maar alleen door licht te laten vallen op lichtgevoelig materiaal. Het was zeer in trek, vooral voor portretfotografie, vanaf de jaren 80 van de 19de eeuw tot de late jaren 20 van de 20ste eeuw toen ontwikkelpapier aan populariteit won. Omdat het papier in contact moest staan met het negatief totdat de afbeelding volledig zichtbaar was, kon pas met een tweede afdruk worden begonnen als de eerst was voltooid. Op daglichtpapier gemaakte foto's kunnen glanzend of mat zijn, en zijn doorgaans warm van toon.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische procédés vooral gebruikt voor instantfoto's of zelfontwikkelende foto's, waarbij het positief beeld wordt gevormd door onderontwikkelde zilverhaliden in het negatief. Het negatief wordt in contact gesteld met een ondergrond en met een ontwikkelingsagens, en het onbelichte zilver verstrooit zich op de ondergrond om het positief beeld te vormen. Bij het maken van kleurenfoto's met een instant-camera zitten er kleurkoppelaars in het negatief. Gebruik in dat geval 'dye diffusion transfer procédés' of 'internal dye diffusion transfer procédés'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eénmalige positieve beelden verkregen zonder negatief.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatief geladen elementaire deeltjes die een bouwsteen vormen van alle atomen, en die zich in een baan rond de kern bewegen. Ze zijn in 1897 ontdekt door J. J. Thomson.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Niet-transparante foto's, meestal positieven (d.w.z. weergaven zonder toonomkering, gebruik anders 'negatiefdrukken', meestal op papier, en doorgaans afgedrukt van een negatief.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Elektrische stroom door een electrolyt laten geleiden waarna positief en negatief geladen ionen naar de negatieve en positieve elektroden worden getrokken. De term wordt in de milieubescherming gebruikt voor het afbijten van aanslag op een oppervlak.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het procédé waarbij elektronen aan neutrale moleculen of atomen worden onttrokken of waarbij deze juist naar neutrale moleculen of atomen worden overgebracht naar neutrale moleculen of atomen. De bedoeling hiervan is positief of negatief geladen deeltjes te doen ontstaan..

Toegevoegd op: 16-8-2017

De techniek van het combineren van aanvullende transparanten met originele negatieven of diapositieven om contrast, toon of kleur in de belichting bij te stellen; ook de techniek van het afdekken van delen van een negatief tijdens de belichting.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het opnieuw bewerken van kleine delen van een schilderij of fotonegatief meestal om beschadigingen te herstellen of om ongewenste kenmerken te camoufleren. Gebruik 'bijschilderen' of 'overschilderen' voor soortgelijke bewerkingen van schilderijen uitgevoerd door conservators.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Procedé waarbij tekenpapier wordt bestreken met een lichtgevoelig mengsel bestaande uit arabische gom, een pigment en kaliumdichromaat. Na droging wordt het negatief in contact bij daglicht belicht. De onbelichte delen worden met water weggespoeld, terwijl het beeld gevormd wordt door de resterende gelooide gom met het pigment.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Pigmentdrukken waarbij gebruik is gemaakt van een lichtgevoelig mengsel bestaande uit arabische gom, een pigment en kaliumdichromaat. Na droging wordt het negatief in contact bij daglicht belicht. De onbelichte delen worden met water weggespoeld, terwijl het beeld gevormd wordt door de resterende gelooide gom met het pigment.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een stijl in de Romeinse beeldhouwkunst, die in de 2de eeuw tot ontwikkeling kwam in afwijking van eerdere boetseertechnieken waarbij het oppervlak in positief werd bewerkt door vervorming van het materiaal. In plaats daarvan begon men in negatief te boetseren met gebruikmaking van gutsen, zwengelboren en andere technieken om scherpe contrasten tussen licht en donker te scheppen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het maken van secundaire afdrukken met commerciële fotografische kleurenafdrukken zoals Polaroid afdrukfilm. Het originele negatief drukt men op een nat vel, bijvoorbeeld aquarelpapier, waardoor de kleurstoffen uit de fotografische reagens vrijkomen en er een tweede afdruk ontstaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor munten die door middel van een fout tijdens de productie hetzelfde beeld op de voor- en keerzijde krijgen, één in reliëf en het andere hol en in negatief. Dit gebeurt wanneer de afgewerkte munt in de keerzijde van het stempel is blijven hangen en als gevolg daarvan zijn afdruk achterlaat op de volgende munt.

Diffusion transferprocédés waarbij kleurpigment verschuift van het negatief naar een afgesloten film en het residumateriaal dat wordt gebruikt bij het intern ontwikkelen zonder aantasting en onzichtbaar wordt overgebracht wanneer het proces is doorlopen. Dit is de officiële benaming voor het Polaroid SX-70 (TM) procédé.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Positief geladen ionen, die zo heten omdat ze tijdens elektrolyse worden aangetrokken door de kathode, de negatief geladen elektrode.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken vervaardigd volgens de kooldruktechniek. Hierbij wordt gelatine, dat door middel van een dichromaat lichtgevoelig is gemaakt, samen met een pigment, b.v. koolstof, op pigmentpapier aangebracht. Tijdens de belichting wordt de gelatine in meerdere of mindere mate gelooid, afhankelijk van de zwarting in het negatief. Deze gelooide gelatine is onoplosbaar in water. Om het beeld te kunnen ontwikkelen (waarbij de niet-gelooide gelatine, die zich onder het gelooide laagje bevindt, verwijderd moet worden) moet het belichte pigmentpapier overgedragen worden op een tijdelijke drager. Na de ontwikkeling (in warm water) wordt het beeld, dat spiegelbeeldig op deze tijdelijke drager is aangebracht, nogmaals overgedragen op het uiteindelijke papier. Veel toegepast voor kunstreprodukties.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische procédés waarbij gelatine, dat door middel van dichromaat lichtgevoelig is gemaakt, samen met een pigment, b.v. koolstof, op pigmentpapier wordt aangebracht. Tijdens de belichting wordt de gelatine in meerdere of mindere mate gelooid, afhankelijk van de zwarting in het negatief. Deze gelooide gelatine is niet oplosbaar in water. Om het beeld te kunnen ontwikkelen (waarbij de niet-gelooide gelatine, die zich onder het gelooide laagje bevindt, verwijderd moet worden) moet het belichte pigmentpapier overgedragen worden op een tijdelijke drager. Na de ontwikkeling in warm water, wordt het beeld, dat spiegelbeeldig op deze tijdelijke drager is aangebracht, nogmaals overgedragen op het uiteindelijke papier. Veel toegepast voor kunstreproducties.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gemaakt door submicroscopische metalen deeltjes te vermengen met het glas. Wanneer ultraviolet licht door een negatief op het glas valt, slaan de deeltjes uit de oplossing neer en aangezien in de schaduwgebieden van het negatief het licht verder in het glas doordringt dan in de sterk verlichte gebieden, wordt een driedimensionaal, gekleurd beeld verkregen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's waarbij het onderwerp vrijwel 1:1 of nog groter in beeld is gebracht, gemaakt met een macrolens of -ring. Te onderscheiden van de term 'vergrotingen', die aangeeft dat een foto van een kleiner negatief is gemaakt. Gebruik 'micro-opnamen' voor foto's die zijn gemaakt met behulp van een microscoop.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diapositieven gebruikt in combinatie met een negatief of een ander diapositief om kleur of contrasten te veranderen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische techniek die wordt toegepast om meer dan één beeld vast te leggen in een apart stukje film of in een beeldraam. Gebruik 'combinatiedrukken' voor de druktechniek waarbij beelden worden opgebouwd uit meer dan één negatief.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken die veel later zijn gemaakt dan het negatief en gewoonlijk niet door de fotograaf zelf. Gebruik 'vintage prints' voor afdrukken die wel gemaakt zijn door de fotograaf zelf, relatief snel na het maken van het negatief.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Stalen stempels met een positieve afdruk van ontwerpen die negatief worden gereproduceerd op matrijzen om munten of medailles te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Papier met een gelatinelaagje wordt lichtgevoelig gemaakt met kaliumdichromaat. Na droging wordt het papier in contact met een negatief belicht. Wanneer men het papier daarna in koud water legt, zwellen de onbelichte delen op; de belichte (gelooide) gedeelten nemen minder of helemaal geen water op. Het vochtige gelatinereliëf neemt daardoor meer vette inkt aan in de gelooide gedeelten, waar het water de inkt afstoot. De olieverf wordt meestal tamponerend met een kwast aangebracht. Bij de oliedruk laat men de inkt indrogen op het gelatinereliëf.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische beelden die men maakt door een negatief af te drukken op een glazen plaat met een laagje zilveremulsie. De achterkant van de glasplaat werd beschilderd met bananenolie gemengd met goud of bronspoeder om de afdruk een gouden tint te geven. Edward Sheriff Curtis (1868-1952) maakte deze techniek populair.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vouwcamera's van middelgroot of groot formaat die gewoonlijk dezelfde kenmerken hebben als een statiefcamera, zoals verschuifbare en verdraaibare staanders en een houder voor groothoeklenzen. Dit soort camera's wordt zo genoemd omdat de eerste modellen (circa 1910) bedoeld waren voor persfotografen, die een stevig apparaat nodig hadden met een groot negatief dat in de hand kon worden gehouden. Veel perscamera's zijn voorzien van spleetsluiters en draadframekijkers. Men kon er relatief snel foto's mee maken. Deze kenmerken en de stevige constructie waren een voordeel ten opzichte van statiefcamera's. Perscamera's werden tussen ongeveer 1910 en 1960 gebruikt. Daarna werden 35mm-camera's de norm in de persfotografie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's vervaardigd door positieve afdrukken van een negatief te maken, waarbij de lichtgevoelige laag wordt gevormd door een zilververbinding van keukenzout en zilvernitraat. Gebruik 'zoutdrukken' voor dergelijke afdrukken na de verbetering van het procédé door de bedenker ervan, William Henry Fox Talbot, in 1840. Te onderscheiden van 'kalotypieën', negatieven vervaardigd met het kalotypieprocédé.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische procédés waarbij een positief wordt gevormd in de camera zonder tussenkomst van een negatief; ook positief-naar-positiefprocédés.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatiefprocédés waarbij een stuk papier lichtgevoelig gemaakt wordt met zilverjodide of zilvernitraat en tussen de 10 en 60 seconden wordt belicht. Na afwerking werd het verkregen negatief met was behandeld om het transparant te maken. Door belichting (in contact) van een op dezelfde wijze lichtgevoelig gemaakt papier met dit negatief verkreeg men een positief. Te onderscheiden van 'photogenic drawings', waarbij de afbeelding niet wordt afgedrukt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatieven op papier vervaardigd door dit papier lichtgevoelig te maken met zilverjodide of zilvernitraat en tussen de 10 en 60 seconden te belichten. Na afwerking werd het verkregen negatief met was behandeld om het transparant te maken.Te onderscheiden van 'photogenic drawings' waarbij het beeld bij daglicht wordt ontwikkeld. Gebruik 'zoutdrukken' voor de meeste afdrukken die gemaakt zijn van deze negatieven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diverse lenzen waarvan de brandpuntsafstand aanzienlijk groter is dan de diagonaal van het negatief in de samenstelling waarin het wordt gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een vroeg procedé voor de reproductie van foto's op basis van een negatief, dat rond de jaren negentig van de 19e eeuw in Frankrijk werd ontwikkeld. Het raakte in onbruik toen eenvoudigere technieken met autotypierasters beschikbaar kwamen. Voor de typogravure werd de drukplaat gegoten uit een lichtgevoelig gelatinereliëf, gevormd door het bloot te stellen aan zonlicht door een negatief en vervolgens uitgewassen. Het afgietsel bevatte veel verhoogde pieken van verschillende grootten, waarvan de gelatine werd weggespoeld in verhouding tot de mate van belichting. Deze pieken konden als bij de boekdruk worden gerold met inkt, waardoor een reeks punten ontstonden die zorgden voor de illusie van tintverloop.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Apparaten die worden gebruikt om afdrukken te maken door een negatief of dia op lichtgevoelig papier te projecteren. Ze zijn vaak in staat de afdrukken zowel groter als kleiner dan het origineel te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische techniek die de densiteit van een negatief of afdruk doet verminderen door iets van het zilver waarmee het beeld gevormd wordt op te lossen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische techniek die de densiteit van een ontwikkeld negatief of een afdruk vergroot, zodat de totale densiteit of het contrast wordt verhoogd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken gemaakt door de fotograaf zelf, kort nadat het negatief was gemaakt, uit dezelfde periode als het origineel. Gebruik 'late drukken' voor afdrukken die van hetzelfde negatief veel later, door de fotograaf zelf of door een ander zijn afgedrukt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een aantal nauw verwante varianten van het zoutpapierprocédé waarbij het papier lichtdoorlatend wordt gemaakt door het met was te bestrijken alvorens het lichtgelig te maken. Niet te gebruiken wanneer een papiernegatief met was wordt behandeld na belichting.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdrukken vervaardigd door met keukenzout bestreken papier door middel van zilvernitraat lichtgevoelig te maken en in contact te belichten onder een negatief tot het beeld gevormd is. Gebruik 'kalotypieën' voor met zilverjodide of zilvernitraat lichtgevoelig gemaakte en daarna met was bewerkte papiernegatieven. Gebruik 'photogenic drawings' voor papiernegatieven vervaardigd door het afdrukken van een zilverafbeelding.