Associaties voor positief

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische afdruktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen die een positief beeld opleveren als ze eerst worden blootgesteld aan een positief en dan worden ontwikkeld en afgedrukt, of een negatief beeld wanneer blootgesteld aan een negatief en dan worden ontwikkeld en afgedrukt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eénmalige positieve beelden verkregen zonder negatief.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Positieve fotografische transparanten gebruikt als tussenstap om duplicaten van negatieven te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Transparanten die in monochroom de densiteiten van één kleurschakering vastleggen, gewoonlijk in sets van drie films. Ze worden gebruikt voor het maken van een plaat of matrix om één kleur mee af te drukken, in register met de andere kleuren om een fotomechanische kleurenafdruk te maken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Orgels met lippijpen en toetsenbord, waarvan de blaasbalg wordt bediend door derden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's waarvan de tonen en kleuren overeenkomen met hun voorkomen in de natuur, meestal afdrukken op papier of dia's. Gebruikt ter onderscheiding van 'negatieven'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische procédés waarbij een positief wordt gevormd in de camera zonder tussenkomst van een negatief; ook positief-naar-positiefprocédés.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Natte collodiumprocédé, waarbij de opname op een natte collodiumplaat gemaakt wordt en het negatief na ontwikkeling wordt gebleekt en tegen een zwarte achtergrond geplaatst, waardoor de indruk van een positief ontstaat. Soms werd het beeld gemaakt op robijnglas.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's vervaardigd door een gebleekt glasnegatief tegen een donkere achtergrond te plaatsen, waardoor de afbeelding als een positief verschijnt; meestal in een passe-partout gemonteerd en vervolgens ingelijst of in een etui gezet.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die zich specialiseren in de vervaardiging van ambrotypieën. Dit zijn foto’s die zijn gemaakt door een negatief aan te brengen op glas met een donkere achtergrond waardoor het beeld er als een positief uit komt te zien.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Glasdia's met een positief kleurenbeeld bestaande uit een coating van aardappelzetmeelkorreltjes, geverfd in de complementaire kleuren oranje, rood, violet en groen, waar overheen een zwart-wit zilvergelatine emulsie is aangebracht. Autochroomplaten waren van 1907 tot 1931 in de handel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Positief kleurenprocédé, gebaseerd op het uitbleken van de niet gewenste kleurpartijen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst in specifieke zin naar foto's die zijn gemaakt op basis van een met de hand gekleurd positief beeldprocedé, zoals dat vanaf de jaren 80 van de 19de eeuw tot en met 1920 in gebruik was. Het bedoelde effect is dat van een schilderij op glas. Een albuminedruk wordt gehecht aan een gebogen stuk glas en het papier aan de achterzijde wordt tot aan de emulsielaag weggeschuurd. Dan wordt er een laagje olie aangebracht om het geheel doorschijnend te maken, waarna op de achterzijde de kleuren in detail worden aangebracht. Na het drogen wordt een tweede laag gebogen glas toegevoegd en met kleuren in brede banen beschilderd. Daarachter wordt een laag wit materiaal bevestigd, waarna het geheel aan elkaar wordt gelijmd. Het glas, de oplossingen en de kleefmiddelen waren tot aan de Eerste Wereldoorlog vrij in de handel verkrijgbaar. Het procedé was gebaseerd op 18de-eeuwse met de hand gekleurde gravures, de zogeheten mezzotintschilderijen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Foto's vervaardigd met het daguerreotypieprocedé waarbij een direct positief wordt verkregen op een verzilverde koperplaat. De foto's zijn vaak gevat in speciale etuis bekleed met rood fluweel of leer.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eenmalig procédé waarbij een direct positief wordt verkregen op een gepolijste verzilverde, aanvankelijk door jodiumdampen en later in combinatie met broomdampen lichtgevoelig gemaakte koperplaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische procédés vooral gebruikt voor instantfoto's of zelfontwikkelende foto's, waarbij het positief beeld wordt gevormd door onderontwikkelde zilverhaliden in het negatief. Het negatief wordt in contact gesteld met een ondergrond en met een ontwikkelingsagens, en het onbelichte zilver verstrooit zich op de ondergrond om het positief beeld te vormen. Bij het maken van kleurenfoto's met een instant-camera zitten er kleurkoppelaars in het negatief. Gebruik in dat geval 'dye diffusion transfer procédés' of 'internal dye diffusion transfer procédés'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor combinaties van fotografische beelden, of voor fotografische met andere afbeeldingen, zoals bouwtekeningen, die meestal worden gerangschikt tot een op zekere hoogte verenigd beeld. Voor foto's die voortkomen uit het afdrukken van twee of meer negatieven als één beeld wordt 'compositiefoto's' gebruikt. Gebruik de term 'collages' wanneer stukken foto of andere relatief platte materialen zijn vastgeplakt in een minder verenigde afbeeldingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Elektrische stroom door een electrolyt laten geleiden waarna positief en negatief geladen ionen naar de negatieve en positieve elektroden worden getrokken. De term wordt in de milieubescherming gebruikt voor het afbijten van aanslag op een oppervlak.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Het procédé waarbij elektronen aan neutrale moleculen of atomen worden onttrokken of waarbij deze juist naar neutrale moleculen of atomen worden overgebracht naar neutrale moleculen of atomen. De bedoeling hiervan is positief of negatief geladen deeltjes te doen ontstaan..

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een stijl in de Romeinse beeldhouwkunst, die in de 2de eeuw tot ontwikkeling kwam in afwijking van eerdere boetseertechnieken waarbij het oppervlak in positief werd bewerkt door vervorming van het materiaal. In plaats daarvan begon men in negatief te boetseren met gebruikmaking van gutsen, zwengelboren en andere technieken om scherpe contrasten tussen licht en donker te scheppen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Positief geladen ionen, die zo heten omdat ze tijdens elektrolyse worden aangetrokken door de kathode, de negatief geladen elektrode.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Diapositieven gebruikt in combinatie met een negatief of een ander diapositief om kleur of contrasten te veranderen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Zacht, wasachtig, licht, zeer kneedbaar, zilverwit, instabiel metaalhoudend element uit de alkaligroep. Natrium heeft symbool Na in het periodiek systeem, en atoomnummer 11. Natrium is het meest voorkomende alkalimetaal, en is het op vijf na meest voorkomende element op aarde. In de natuur komt natrium uitsluitend in verbindingen met andere stoffen voor. De stof heeft een sterke affiniteit voor zuurstof en andere niet-metaalhoudende elementen. Natrium is sterk reactief, verbrandt met een gele vlam, oxideert bij blootstelling aan lucht en reageert heftig met water. Natrium is het belangrijkste kation (positief ion) van extracellulaire lichaamsvloeistoffen. Natrium is een essentiële voedingsstof voor dieren; het draagt bij tot de instandhouding van het bloedvolume, reguleert de waterbalans in cellen en zorgt ervoor dat zenuwen blijven functioneren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die positief staan tegenover of instemmen met het wettelijk verbieden van het maken, verkopen of vervoeren van alcoholische dranken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Negatiefprocédés waarbij een stuk papier lichtgevoelig gemaakt wordt met zilverjodide of zilvernitraat en tussen de 10 en 60 seconden wordt belicht. Na afwerking werd het verkregen negatief met was behandeld om het transparant te maken. Door belichting (in contact) van een op dezelfde wijze lichtgevoelig gemaakt papier met dit negatief verkreeg men een positief. Te onderscheiden van 'photogenic drawings', waarbij de afbeelding niet wordt afgedrukt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Variant van het natte-collodiumprocédé waarbij een direct positief beeld wordt gemaakt op een dun blad gelakt metaal (meestal ijzer, nooit tin).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een methode om metaal of glas in een vorm te gieten. De holte hiervan, ook wel het positief van de te maken vorm genoemd, wordt in was gevormd en deze was wordt vervolgens gesmolten of weggebrand en tenslotte vervangen door gesmolten metaal of glas.