Associaties voor ruimtevaartuig

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor ruimtevaartuigen die door één of meer mensen worden bewoond en hen in leven kunnen houden, waarbij de mensen normaal gesproken het voertuig besturen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor ruimtevaartuigen die zijn ontworpen voor herhaalde missies.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimtevaartuigen die niet van binnenuit door mensen worden bestuurd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor bemande of onbemande voertuigen die zijn ontworpen om in een baan rond de aarde of richting een ander hemellichaam te worden gebracht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar kaarten van het oppervlak van andere planeten dan de aarde, of van het oppervlak van manen, sterren of andere hemellichamen. Moderne kaarten van dit type zijn gebaseerd op coördinatensystemen die vergelijkbaar zijn met het lengte- en breedtesysteem dat voor de aarde wordt gebruikt. Meestal worden dergelijke moderne kaarten samengesteld op basis van fotografische waarnemingen met op de aarde gestationeerde apparatuur of met instrumenten aan boord van een ruimtevaartuig. De term kan ook verwijzen naar kaarten van sterren en het uitspansel, waarbij dan wel overlapping optreedt met 'sterrenkaarten'; meestal wordt de term 'astronomische kaarten' echter algemeen gebruikt voor alle afbeeldingen die met behulp van moderne technologie zijn vervaardigd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor kunstmatige ruimtevaartuigen in een omloopbaan die zijn ontworpen om elektromagnetische signalen tussen communicatiestations te reflecteren en opnieuw uit te zenden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lanceerinrichtingen die worden gebruikt voor het lanceren van ruimtevaartuigen in een baan rond de aarde of in de ruimte.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gesloten ruimten of compartimenten, hetzij aan boord van vaartuigen afgescheiden door schotten en ontworpen als privé-accommodatie voor officieren, de bemanning of de passagiers. Deze kunnen ook aan boord van vliegtuigen en ruimtevaartuigen aanwezig zijn, ontworpen voor de bemanning, passagiers of vracht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor speciaal ontworpen onbemande ruimtevaartuigen die zijn bedoeld om in een baan om een hemellichaam te blijven. Gebruik 'ruimtesondes' voor onbemande ruimtevaartuigen die zijn ontworpen voor missies waarbij ze niet in een omloopbaan worden gebracht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar het nemen van foto's vanuit een luchtvaartuig. De term kan ook in het algemeen worden gebruikt voor foto's die vanuit de lucht worden genomen, bijvoorbeeld foto's die zijn genomen door camera's die op luchtvaartuigen, raketten, satellieten om de aarde en andere ruimtevaartuigen zijn bevestigd. Het doel van fotografie vanuit lucht- of ruimtevaartuigen is meestal het verzamelen van informatie over landschapselementen ten behoeve van militaire en andere verkenningen, of voor het vastleggen van dimensionale eigenschappen van het land voor het onderzoeken of in kaart brengen van een locatie. Gebruik 'ruimtefotografie' om specifiek te verwijzen naar fotografie buiten de atmosfeer van de aarde en 'astrofotografie' voor de fotografie van astronomische verschijnselen. Gebruik 'luchtaanzichten' als de nadruk ligt op fotografische gezichten vanuit een luchtvaartuig of een ander hoog standpunt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de techniek van het gebruiken van foto's voor het meten, onderzoeken of in kaart brengen van het oppervlak van de aarde, vooral door gebruik te maken van luchtfoto's. Deze worden gemaakt met camera's die op vliegtuigen, raketten, rond de aarde cirkelende satellieten en andere ruimtevaartuigen zijn bevestigd. Bij deze techniek wordt gewoonlijk gebruik gemaakt van een overlappende reeks foto's die zijn genomen vanuit een vliegtuig dat een systematisch vliegpatroon volgt op een vaste hoogte.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Te gebruiken voor militaire transportvoorzieningen met wielen, voor gebruik op land; omvat geen vaartuigen, luchtvaartuigen of ruimtevaartuigen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Onbemande ruimtevaartuigen die zijn ontwikkeld voor missies waarbij ze niet in een omloopbaan worden gebracht, maar naar andere planeten of de verre ruimte in worden gestuurd; gebruik 'kunstmatige satellieten' voor onbemande ruimtevaartuigen die voor hun missie in een omloopbaan worden gebracht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tak van de techniek die zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen, testen en produceren van luchtvaartuigen, ruimtevaartuigen, projectielen, raketvoortstuwingssystemen en ander materiaal dat zowel binnen als buiten de atmosfeer van de aarde functioneert.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bemande ruimtevaartuigen die meestal bestaan uit een opnieuw te gebruiken satelliet, die na elke missie aan de grond komt op een landingsbaan, opnieuw bruikbare startraketten en een vervangbare brandstoftank.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hulp- of hoofdaandrijving van luchtvaartuigen, raketten of ruimtevaartuigen die wel of niet kunnen worden gescheiden van het moederschip wanneer hun brandstof is verbruikt.