Associaties voor schildpadden

Toegevoegd op: 16-8-2017

Orde van zee- of landreptielen, gewoonlijk met een schild bestaande uit een rugschild (carapax) en een buikschild (plastron) die uit de ribben ontstaan en vaak aan de zijkanten van het lichaam aan elkaar vastzitten, waardoor een stijf skeletachtig omhulsel ontstaat. De dieren hebben geen kruinoog en geen tanden in de kaken. De eerste voorbeelden zijn zeer oud, uit het Boven-Trias, 215 miljoen jaar geleden. Er zijn ongeveer 300 levende soorten waterschildpadden, moerasschildpadden en landschildpadden. Sommige soorten leven in het water of in de buurt van water, maar kunnen onder water niet ademen of eieren leggen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Taxon van reptielen die ongeveer 300 miljoen jaar geleden, in het Laat-Carboon, in hun schedel twee paren openingen achter de oogkassen ontwikkelden. Tot de diapsida behoren de dinosauriërs, krokodilachtigen, hagedissen, slangen, schildpadden en vogels. Sommige levende diapsida zijn één opening kwijtgeraakt (hagedissen) of beide openingen (slangen), of hebben een schedel die in hoge mate is veranderd (moderne vogels), maar vanwege hun afstamming worden ze toch als diapsida geclassificeerd. Er zijn ten minste 14.600 levende soorten diapsida.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Algemene term die verwijst naar leden van de orde der schildpadden die in zoetwater of brak water leven en niet op land of in zee.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Substantie die afkomstig is van de hoornplaten die de schilden van sommige schildpadden bedekken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Algemene term die verwijst naar leden van twee families en ten minste zeven levende soorten van de orde der schildpadden die worden onderscheiden van andere schildpadden omdat ze in zee leven en niet in zoetwater of brak water of op het land.