Associaties voor serviesgoed

Toegevoegd op: 16-8-2017

Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ruimten naast keukens die worden gebruikt voor het afwassen en opbergen van serviesgoed en voor het wassen van etenswaren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een type stilleven met een overvloedige opstelling van dure levensmiddelen en serviesgoed. Een typisch banketje bevatte voorwerpen als kreeften, oesters, exotische vruchten en versierde taarten met hoge korsten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de stijl van het aardewerk dat voor het eerst in de late 18de eeuw werd vervaardigd door de koopman Numani Rozan in de buurt van Kuwana in Ise, en later Tokyo. Nu vindt de fabricage ervan plaats in en om Yokkaichi in de prefectuur Mie. De in deze stijl gemaakte producten zijn doorgaans serviesgoed voor de theeceremonie, schalen, kommen en kandelaars. Het aardewerk krijgt een bleekgeel melkachtig glazuur en wordt voorzien van driekleurige decoraties, hoofdzakelijk in de kleuren rood, groen en blauw of paars.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Groepen van bij elkaar passend serviesgoed en bestek voor elk van de aan tafel aanzittenden. Meestal twee of drie borden, kop en schotel, soms een kom en bestek bestaande uit minimaal een mes, vork en lepel, maar kan uit meer onderdelen bestaan.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Groepen van bij elkaar passend serviesgoed in verschillende maten, voor het gebruiken van een ontbijt (theepot, koffiepot, chocolademelkkan, roomkan, suikerpot, kop en schotels, borden, rekje voor geroosterd brood, soms ook tafelgerei en bestek).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote platte ronde schotels die op een voetstuk of verhoging zijn geplaatst om voedsel te dragen en te presenteren; komen het meest voor als serviesgoed in westers en Aziatisch keramiek en metaalwerk, en als keramisch begrafenisvoorwerp in precolumbiaanse kunst. Het voetstuk en de schotel kunnen zijn samengevoegd tot één stuk of afzonderlijke stukken zijn.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Makers van vaatwerk, serviesgoed, vazen en ander keramiekwerk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kommen variërend in vorm vooral bestemd voor het bevatten en serveren van suiker; gemaakt als los stuk serviesgoed dat samengaat met een melkkannetje, of als onderdeel van een thee- of koffieservies. Gebruik voor exemplaren met deksel 'suikerpotten'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verzamelnaam voor voorwerpen die worden gebruikt voor het opdienen van eten aan tafel, met inbegrip van verschillende soorten borden, bestek, potten en pannen, schalen en accessoires zoals onderzetters en servetringen, die niet persé tot het serviesgoed behoren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de keramische stijl die oorspronkelijk uit Thuringen, Duitsland komt, en vervaardigd wordt sinds het midden van de 18de eeuw. Bestaat hoofdzakelijk uit hard porseleinen serviesgoed, vaak in een barokke stijl.