Associaties voor theater

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor ronde of ovale bouwwerken waarin de centrale opvoeringsplaats wordt omringd door stijgende rijen zitplaatsen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor ronde of halfronde ruimten met steil oplopende rijen stoelen, waar het publiek bijvoorbeeld lezingen of operaties kan bijwonen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Theaters waarbij het speelvlak midden tussen het publiek ligt. Naar het Franse 'theatre en rond'. Zie 'amfitheaters' voor soortgelijke openluchttheaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor vroege bioscopen, meestal klein en eenvoudig, waar men naar film- en soms variétévoorstellingen kon kijken voor weinig geld.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor het totaal van audio- en videoapparatuur van hoge kwaliteit, meestal met grootbeeld-televisietoestellen en surround-sound mogelijkheden, ontworpen en opgesteld om een theaterachtige omgeving te creëren; kan ook worden gebruikt voor ruimten die zijn bedoeld om plaats te bieden voor het bekijken van beelden met behulp van dergelijk apparatuur. Gebruik @'media rooms' voor huiselijke ruimten waar de nadruk ligt op een amusementssysteem met video, muziek en spelletjes.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Te gebruiken voor driedimensionale weergaven van theatergebouwen of van theaterruimtes als podia en proscaenia, al of niet op schaal gebouwd, bedoeld als decor om liefhebbervoorstellingen te spelen of alleen als model.Gebruik ‘poppenkasten’ voor draagbare constructies waarin uitvoeringen met poppenkastpoppen worden gegeven.Gebruik ‘papiertheaters’ voor speelgoed bestaande uit tweedimensionale voorstellingen van karakters alsmede decorstukken, rekwisieten of een podium of proscaenium, die moeten worden uitgeknipt en op een harde ondergrond moeten worden geplaatst zodat kinderen er voorstellingen mee kunnen spelen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor theaters die zijn ontworpen met voorzieningen voor openluchtproducties van uitvoerende kunsten.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Speelgoed dat bestaat uit tweedimensionale voorstellingen van karakters uit populaire toneelstukken en uiteenlopende combinaties van decorstukken, rekwisieten, toneel en voortoneel, gedrukt op vellen papier die zijn bedoeld om te worden uitgeknipt en op een stevige ondergrond zoals karton of hout te worden bevestigd, en te worden gebruikt voor optredens in een miniatuurtheater. De papiertheaters, die hun oorsprong vinden in Londen in het begin van de 19de eeuw, werden voornamelijk gemaakt in Engeland en Duitsland. Ook tegenwoordig worden ze nog in kleine aantallen gemaakt. Gebruik ‘poppentheaters’ voor draagbare constructies voor de uitvoerende kunsten, ontworpen voor de presentatie van poppenspellen. Gebruik ‘miniatuurtheaters’ voor driedimensionale voorstellingen van theaters of theaterruimtes zoals het toneel of het voortoneel, gebruikt voor optredens of uitsluitend als model.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor draagbare of verplaatsbare bouwwerken die zijn ontworpen voor het opvoeren van poppenspellen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Deze kunstvorm heeft momenteel nog geen definitie beschikbaar.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Instellingen die faciliteiten beheren voor het opvoeren van dramatische voorstellingen voor publiek.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Programma's of aanplakbiljetten waarop een theatervoorstelling wordt aangekondigd.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Alle verplaatsbare fysieke voorwerpen met uitzondering van kostuums, die op een film- of tv-set of op toneel worden gebruikt, zoals interieurelementen, decoraties en voorwerpen die door acteurs worden vastgehouden of aangeraakt.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Het ontwerpen van alle visuele aspecten van een toneelproductie, met inbegrip van de decors, de rekwisieten, de verlichting, de kostuums en de make-up.

Toegevoegd op: 5-6-2015

In de meest algemene zin verwijst deze term naar ontwerpers van alle visuele aspecten van een toneelproductie, met inbegrip van het decor, de rekwisieten, de belichting, de kostuums en de make-up. Vroeger verwees de term ook naar decorschilders, kunstenaars die toneeldecors schilderden.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Gedrukte of geschreven lijsten van de delen (aktes, scènes, gekozen stukken) waaruit een toneelvoorstelling is opgebouwd, inclusief de namen van de acteurs.

Toegevoegd op: 5-6-2015

De persoon die de eindverantwoordelijkheid heeft voor alle creatieve en technische aspecten van een theaterproductie.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor dramatische composities die zijn bestemd om door acteurs op een toneel te worden opgevoerd.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Te gebruiken voor de academisch georiënteerde bestudering van toneel, bestaande uit kritiek, geschiedenis, esthetiek van toneel en de bestudering van drama als een gespecialiseerde vorm van literatuur. Gebruik 'theater (vakgebied)' voor de professioneel georiënteerde bestudering en beoefening van toneel.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Theaters waarin een afwisselend programma van chansons, voordrachten, goocheltoeren, akrobatiek enz. vertoond wordt.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Voorwerpen zoals stoffen, schermen, gordijnen of canvas, gebruikt als passende achtergrond achter de onderwerpen van foto's, schilderijen of andere beeldende media, of achter acteurs en rekwisieten in een theatervoorstelling of -toneel.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Het duikelen, balanceren en springen als uitvoerende kunst, vaak met gebruikmaking van hulpmiddelen als stokken, eenwielers, slappe koorden, trampolines en trapezes. Meestal uitgevoerd op kermisterreinen, in circussen en in theaters. Gebruik 'turnen' voor de wedstrijdsport met lichamelijke oefeningen in kracht, lenigheid en evenwicht.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor zowel gebouwen met centrale podia, ringen of andere ruimten voor sporten en andere evenementen, als voor de centrale open ruimten in klassieke amfitheaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Gordijnen, meestal van geweven asbest en metaaldraad, die in theaters het toneel afsluiten van de toeschouwersruimte om bij brand te voorkomen dat vuur en rook zich verspreiden.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Theaterruimten buiten het toneel, waar zich werkruimten, kleedkamers en opslagruimten bevinden. In amfitheaters en arenatheaters omvat het vaak ruimten achter of onder de zitruimten.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Ruimten in theaters om plaatsen te bespreken.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Worden gebruikt voor kleine, vaak compacte verrekijkers die binnen worden gebruikt, bijvoorbeeld in het theater of bij concerten. Omvat ook kijkers waaraan een afneembare stok of handvat zit om ze vast te houden.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Hoger gelegen tonelen in Elizabethaanse en hedendaagse Europese theaters, omvattende chamber en tarrase in Elizabethaanse theaters, hoewel er enige controverse is over hoeveel deze voorkwamen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Podia in theaters, waarop voorstellingen worden gegeven.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Oorspronkelijk Japanse avant-gardedansvorm. De eerste Butoh-uitvoering werd in 1959 door Tatsumi Hijikata gegeven. De uitvoeringspraktijk van Butoh verschilt, en kan elementen uit de dans, het theater en de uitvoerende kunsten bevatten, afhankelijk van de uitvoerende groepen of personen. Centraal bij Butoh-uitvoeringen staan vaak een groteske uitbeelding en fysiek uithoudingsvermogen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

De in rijen oplopende, halfcirkelvormige zitruimten in antieke theaters en amfitheaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

De verzonken delen van upper stages in Elizabethaanse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor ruimten waarin zich aflees- en bedieningsapparatuur bevindt, zoals bijvoorbeeld in radio- en televisiestations, gehoorzalen en theaters, maar ook in ziekenhuizen en fabrieken.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Overheidsinstanties voor het toezicht en stimuleren van activiteiten op cultureel gebied, zoals muziek, dans, theater of beeldende kunst.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Complexen of ruimten voor verrichtingen en samenkomsten van culturele aard, zoals tentoonstellingen, muziek, sport- en spelbeoefening, theatervoorstellingen enz.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Een kritisch begrip omtrent de harmonie tussen de delen van een beeldend kunstwerk, literatuur of theater, en de goede smaak in het verband van het werk met de externe realiteit.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Doorgangen tussen de hoger en lager gelegen rijen zitplaatsen in Griekse theaters. Gebruik 'praecinctiones' voor gelijksoortige doorgangen in Romeinse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

In Griekse theaters, de draaiende driehoekige hulpmiddelen waarbij op elk van de drie voorpanelen een verschillend landschap is geschilderd.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar de periode en stijl die zich ontwikkelde van de eenwording van Japan in 1600 tot het eind van de shogundynastie in 1868. Tijdens deze periode leidde economische expansie tot de opkomst van een goed opgeleide handelsklasse die niet alleen nieuwe schilder- en blokdrukstromingen maar ook haar eigen vormen van literatuur en theater schiep. Er ontstond een grote diversiteit aan onderwerpen en stijlen in de beeldende kunst, waardoor veel 19de-eeuwse westerse kunstenaars zijn beïnvloed.

Toegevoegd op: 5-6-2015

De bovenverdiepingen van de scène-opbouw in de oude Griekse en Romeinse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar een internationale stijl van kunst, literatuur, muziek, dans en theater die, vooral in Duitsland, floreerde tussen 1905 en 1920. De stijl wordt gekenmerkt door het opgeven van de traditionele normen van realisme en proportie in het voordeel van de uiting van de emoties van de kunstenaar resulterend in verstoringen van de lijn, kleur en vorm. Periode 1910-1930.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Theaters die zijn ontworpen en toegerust voor het vertonen van speelfilms aan een publiek.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Systemen die zijn ontwikkeld voor het projecteren van speelfilms op een scherm. De werking van deze systemen berust op het sturen van een lichtstraal door bewegende, belichte film, waarna het beeld vergroot wordt geprojecteerd op een filmdoek in een theater, in een daarvoor geschikt formaat.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar de periode en stijl in de kunst, voornamelijk beeldhouwkunst en architectuur, ten tijde van de dynastie die werd gesticht na de dood van Nero in 69 n. Chr. Deze stijl wordt gekenmerkt door een grotere nadruk op diepte, picturale illusie, het gebruik van licht en schaduw en de bouw van grootschalige gebouwen zoals badhuizen en amfitheaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Japonnen bedoeld voor formele of semiformele gelegenheden gedurende de avond, bijvoorbeeld theaterbezoek.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor zowel ruimten als hele gebouwen bestemd voor een verscheidenheid aan activiteiten die op een podium voor een zittend publiek plaatsvinden. Voor ruimten en gebouwen die alleen voor theatervoorstellingen dienen wordt 'theaters' gebruikt; voor ruimten met vaste zitplaatsen, bestemd voor lezingen, wordt 'voordracht- of lezingenzalen' gebruikt.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Te gebruiken voor performances uit de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw die eenmalige, niet gerepeteerde gebeurtenissen waren, waarin vaak elementen van theater, muziek en de beeldende kunsten werden gecombineerd. Ze waren meestal nonverbaal, deels op toeval gebaseerd en vereisten deelname van het publiek. De belangrijkste componenten waren beeld, geluid, geur en beweging.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Lichten in een theater, met name het licht in de zaal, uitgezonderd de lichten bij de uitgang of lichten op of achter het toneel.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verlichtingsmiddelen met een lichtbron gebaseerd op het verhitten van calciumoxide (ongebluste kalk). Ze worden vooral in vuurtorens en bij theaterverlichting gebruikt.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Groepen van zakelijke ondernemingen van dezelfde soort of met dezelfde functie, zoals restaurants, winkels, theaters of hotels, die met elkaar zijn verbonden in een enkel systeem met een enkele eigenaar en een enkel management of bestuur.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Kamers om zich te verkleden, zowel in woonhuizen als in theaters, sportaccomodaties en clubhuizen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Genre waaronder theater-, literatuur- en improvisatievormen vallen waarvan het belangrijkste doel is mensen te amuseren en aan het lachen te maken. Tragedie wordt in het algemeen vaak ter contrastering gebruikt. Komedie kan een maatschappijkritische vorm krijgen door middel van satire en politieke of intellectuele spitsvondigheid, of kan puur spektakel zijn in de vorm van klucht of burleske.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Het vormgeven van kleding, accessoires en ensembles die zijn bedoeld om een uiterlijk te creëren dat karakteristiek is voor een bepaalde periode, persoon, plaats of ding, in het bijzonder (maar niet uitsluitend) voor theatervoorstellingen. Gebruik 'modevormgeving' voor het vormgeven van kleding en accessoires voor individuen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Waterverf die bestaat uit pigmenten met dierlijke lijm of caseïne als bindmiddel. Lijmverf wordt sinds de tijd van de oude Egyptenaren gebruikt voor het verven van muren en huizen en het schilderen van theaterdecors. Dit type verf is zelden gebruikt voor ezelschilderen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Informele zitruimten, zoals bijvoorbeeld in hotels en theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Half vrijhangende of hangende, metalen of metaal met glazen overkappingen boven de ingangen van gebouwen; in de 19e en 20e eeuw gangbaar voor luifels boven theateringangen. Gebruik 'luifels (bouwkundige elementen)' voor kleinere overkappingen van ingangen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Ruimten in woonhuizen, soms zonder ramen, voor thuisamusementssystemen, speciaal voor het kijken en luisteren naar vooraf opgenomen materiaal zoals video's, muziek of spelletjes, ook wanneer dit met de computer gebeurt. Voor ruimten die zijn ontworpen voor audio-video apparatuur van zeer hoge kwaliteit, bedoeld om een bioscoop-achtige omgeving te creëren, wordt 'huistheaters' gebruikt.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Het vormgeven van kleding, accessoires en ensembles voor individuen. Gebruik 'kostuumvormgeving' voor het vormgeven van kleding, accessoires en ensembles die zijn bedoeld om een uiterlijk te creëren dat karakteristiek is voor een bepaalde periode, persoon, plaats of ding, vooral (maar niet uitsluitend) voor theatervoorstellingen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Een aantal rijen kleine schijnwerpers met spiegelreflectors. Ze worden in het theater gebruikt voor grensverlichting, voetlichten en algemene toneelverlichting.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar de Britse stijl die tussen de jaren 30 en 50 van de 20ste eeuw van invloed was op zowel beeldende kunst, literatuur, theater en film. De stroming werd beïnvloed door het surrealisme. De stijl kenmerkt zich door emotionaliteit en theatraliteit en werken die de kwetsbaarheid van het menselijke lichaam en persoonlijke, visionaire landschappen verbeelden.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Japanse dwarsfluiten van het No theater, gemaakt van drie tot zes aan elkaar gebonden korte stukken bamboe. Net zoals de 'ryuteki' met zeven vingergaten op gelijke afstanden, een balansgewicht bovenaan, een roodgelakte boring en een omhulsel van schors of twijn. In tegenstelling tot bij de 'ryuteki' is een korte buis in de boring aangebracht, tussen het mondstuk en het eerste vingergat, is bovenaan een metalen versiering aangebracht en is de rode lak, waarmee de boring bedekt is, bij mondstuk en vingergaten ook aan de buitenzijde aangebracht.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Cilindertrommen uit Japan, veel gebruikt in de theatervorm kabuki. De trommen hebben twee aan elkaar geregen trommelvellen en worden bespeeld met stokken.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar de regionale stijl van Oost-Java. Beeldhouwkundige werken volgen overwegend de Wajang-stijl die de Balinese volkstraditie van wajangpoppentheater weerspiegelt, en die wordt weergegeven op reliëfpanelen in Oost-Javaanse tempels uit de 13de en 14de eeuw. In textielproducten, met name in batik, wordt deze stijl gekarakteriseerd door het veelvuldige gebruik van een rode verfstof die bekend is als Turks rood. Na de komst van de islam op Java representeerde de bouwstijl een synthese tussen Oost-Javaanse en oude, pre-hindoeïstische Balinese tradities, gekenmerkt door iconografie, gelaagde daken en de candi bentar-ingang tot de externe binnenhof van een tempel. Decoratieve kunsten in deze stijl worden gekenmerkt door verse en gedroogde bloemen als versiering op kleding, vergulde kammen en complexe sieraadontwerpen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Uitvoerende kunst die theater en muziek combineert en waarin sommige of alle rollen worden gezongen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Te gebruiken voor live presentaties door kunstenaars in het bijzijn van (aktief betrokken) publiek. Overschrijden van grenzen (provocatie), het unieke (eenmalige) karakter en het ontwikkelen van het kunstwerk in de tijd (real-time) zonder vooropgezette regels zijn daarbij algemene kenmerken. De term performance kunst wordt vanaf 1970 gebruikt om duidelijk te maken dat het werk door beeldende kunstenaars gemaakt is en ter onderscheiding vanvergelijkbare gebeurtenissen in het theater. Kruisbestuiving van de kunstvormen is fundamenteel bij performance.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Halfcirkelvormige ruimten vóór de scaena in antieke theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar het werk in de Ukiyo-e-stijl van een school van prentkunstenaars in Osaka tussen het midden van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw. De stijl is nauw gerelateerd aan het kabukitheater en kenmerkt zich door prenten in groot formaat van hoofden of van acteurs die in de volle lengte worden afgebeeld. De prenten verschenen in de jaren 40 van de 19de eeuw. In de Meiji-periode (1868-1912) werden veel panorama's en historische prenten gepubliceerd, maar de stijl was aangepast aan de conventies van de scholen in Tokyo.

Toegevoegd op: 5-6-2015

In theaters uit de oudheid, uitstekende constructies of vleugels aan weerszijden, met de scaena of achtergrond het toneel aan drie kanten omsluitend.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Zij-ingangen in antieke Griekse theaters, tussen het publiek en scaena, die toegang verschaffen aan de toeschouwers.

Toegevoegd op: 5-6-2015

In moderne theaters, de volledige hoofdvloerruimte voor toeschouwers.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt om de begane grond van theaters aan te duiden, vooral het gedeelte aan de achterzijde. Eerder in een Engelse en historische context dan een moderne Amerikaanse.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Personen die optreden als portiers en begeleiders, verantwoordelijk voor het naar hun plaatsen escorteren van bezoekers in een theater, kerk, gerechtszaal of andere plaats van samenkomst.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Tsjechische avant-gardistische beweging uit de jaren twintig van de 20ste eeuw, aangevoerd door Karel Teige en de groep DevÄ›tsil. Poëtisme was een poging om alle kunsten van literatuur tot architectuur met elkaar te verenigen en werd beïnvloed door de andere Europese avant-gardistische beweging uit die tijd, zoals de futuristische, constructivistische, dadaïstische en surrealistische bewegingen. Poëtisme ging uiteindelijk op in de Tsjechische surrealistische beweging in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Teige's theorieën omvatten niet alleen de conventionele kunsten literatuur, schilderkunst, theater en architectuur, maar ook epicurisme, jazzmuziek, het circus en amusement zoals vuurwerk. Al deze zaken werden beschouwd als 'poëzie voor de zintuigen'.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Een uiteenlopende verzameling dans-, literatuur-, muziek- en theatervormen of andere kunstvormen, bedoeld voor en toegesneden op een groot publiek. Belangrijk voor het concept is het gebruik van hedendaagse technologieën voor de reproductie en televisieprogramma's, gedrukte media, fotografie, digitale compact discs, films, radio en commerciële marketing voor de distributie. Het concept weerspiegelt ook veranderingen in stijl of rages, nostalgische of kritische oplevingen van eerdere perioden, populaire instellingen, de aanpassing van andere vormen van elitaire kunst en volkskunst en de popularisering van buitenlandse cultuurvormen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Doorgangen tussen hoger en lager gelegen rijen zitplaatsen in Romeinse theaters. Gebruik 'diazomata' voor soortgelijke doorgangen in Griekse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Boeken die zijn geproduceerd en gepubliceerd door privédrukkerijen. Gebruik 'pressbooks' voor handleidingen voor theatereigenaars, met name in de jaren 30 en 40 van de 20ste eeuw, met adviezen over het maken van reclame voor een speelfilm die in hun theater wordt vertoond.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Tonelen van oude Romeinse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Omlijstende bogen, in de meeste moderne theaters, waar de achtergrond van het toneel door te zien is voor het publiek.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Delen van theaterpodia die dichtst bij het publiek zijn en meestal buiten het gordijn uitsteken. Voor het acteeroppervlak van oude Griekse en Romeinse theaters, gebruik "proscaeniums".

Toegevoegd op: 5-6-2015

Tonelen van oude Griekse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor rijen of rangen van boven elkaar opgestelde objecten, zoals stoelen in een amfitheater, balken of roeispanen op galeien.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Delen van theaters achter het toneel, gebruikt als kleed- en opslagruimte, als artiestenfoyer en soms als inner stages.

Toegevoegd op: 5-6-2015

In oude Griekse en Romeinse theaters, de constructies die naar het publiek gekeerd zijn en die de achtergrond vormen waarvoor de opvoeringen plaats vonden, en die tevens de spelers ruimte boden achter de plaats waar ze toneelspeelden.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor de gevels van de toneelopbouw van oude Griekse en Romeinse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Schaduwtheater is een vorm van poppenspel waarbij platte schaduwpoppen worden bewogen tegen een wit doorschijnend scherm of laken waarop licht schijnt, zodat de schaduwen van de poppen er op vallen. Het publiek ziet de schaduwen van de poppen terwijl er een verhaal wordt verbeeld. De wetenschappers zijn het niet eens over de oorsprong, maar Egypte en Oost-Azië zijn het waarschijnlijkst.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor overkappingen, als bescherming tegen de regen of de zon, van openluchttheaters of amfitheaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor wigvormige gedeelten met zitplaatsen in antieke theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar de internationale intellectuele stroming die zich eerst voordeed in de literatuur aan het einde van de 19de eeuw en zich vervolgens verspreidde naar de schilderkunst en het theater. De stroming was van invloed op de Europese en Amerikaanse literatuur van de 20ste eeuw. De stroming beïnvloedde ook latere bewegingen zoals het surrealisme, en kenmerkt zich door een complexe synthese van psychologie, mystiek, occultisme en linguïstiek die wordt gebruikt om de traditionele relatie tussen weergave en betekenis op de proef te stellen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Amfitheaters in de openlucht die in de nazitijd in Duitsland zijn gebouwd voor Völkisch-bijeenkomsten en voor theatervoorstellingen en propagandabijeenkomsten. Er waren plannen voor ongeveer 1200 theaters, maar er werden er slechts 40 daadwerkelijk gebouwd.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor de altaren die in het midden staan van het orkestra in een Grieks theater.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Een theaterproductiesysteem gebaseerd op een duurzame verbintenis met acteurs, en vaak met een vaste locatie of theaterstructuur. Professionele toneelgezelschappen kwamen tot ontwikkeling tijdens de Renaissance, met het verstedelijkingsproces in de grote Europese landen als stuwende kracht. Tegenwoordige toneelgezelschappen werken nog op basis van hetzelfde model als de vroegste vormen: een groep acteurs, scenarioschrijvers en technici die zich wijdt aan het verzorgen van toneelvoorstellingen.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Te gebruiken voor de professionele studie die is gericht op de bestudering van toneel, waarbij training, oefening en studie tijdens het beoefenen van het toneel gebeuren. Gebruik 'theaterwetenschap' voor de academisch georiënteerde bestudering van theater.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Personen die met bewegingen, gebaren, gezichtsuitdrukkingen, gesproken teksten en intonaties een fictief personage ten tonele voeren in een theater of voor een film- of televisieproductie.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Delen van theaters die het toneel en de ruimte erboven omvatten.

Toegevoegd op: 5-6-2015

De acteerruimten van upper stages, gelegen voor de chambers van Elizabethaanse theaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Te gebruiken voor delen van theatergebouwen die boven het podium uitsteken en de toneelzolders en de apparatuur boven het podium omhullen. Meestal te vinden in prosceniumtheaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Genre dat doorgaans te vinden is in de literatuur en in het theater. Menselijke gebeurtenissen, zoals geboorte, dood, aftakeling, veroudering, rampspoed, liefde, huwelijk en familie, waarmee individuen en groepen te maken krijgen, worden op serieuze wijze behandeld. Het genre, dat zijn oorsprong vindt in het oude Griekenland, ontwikkelde zich in een strakke vorm, met een koor, een heroïsch personage en mythen, waarbij de nadruk zwaar op universele ethiek of thema's lag. In de loop der tijd is het criterium voor wat een tragedie is, veranderd. In de 19de en 20ste eeuw wordt een tragedie gekenmerkt door psychologische corruptie, ontgoocheling, isolatie en persoonlijke verantwoordelijkheid.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Wordt gebruikt voor de verhoogde podia waarop de Romeinse magistraten zaten, meestal in basilieken of theaters, kan ook bij uitbreiding worden gebruikt voor de verhoogde platformen of stoelen gereserveerd voor leidinggevende functionarissen. Voor platformen binnenshuis die worden gebruikt als eervolle of belangrijke plaatsen voor hoogwaardigheidsbekleders of sprekers wordt 'podia' gebruikt.

Toegevoegd op: 5-6-2015

De bovenste delen van tiring houses in Elizabethaanse theaters, mogelijk gebruikt als muziekgalerijen en voor geluidseffecten.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Personen in de traditionele uitvoerende kunsten, zoals muziek, theater en dansen. Gebruik 'performance-kunstenaars' voor personen die performance-kunst maken.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst in algemene zin naar een kunstgenre dat ontstond in de Edo-periode (1600-1868) en dat met name bekend is geworden door de houtgravures; de afdrukken werden gemaakt op losse vellen of fungeerden als boekillustraties. Het genre genoot een brede populariteit onder de bourgeoisie. Belangrijkste inspiratiebronnen waren de bordelen en kaboekitheaters. Doorgaans wordt de stijl gekenmerkt door een mengelmoes van realistische verhalende episoden uit de Kamakura-periode en de gerijpte decoratieve stijl van de Momoyama- en Edo-periode. Diverse scholen hebben in de loop van deze periode hun eigen stijl en specifieke themakeuze ontwikkeld.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar de stijl en beweging in de schilderkunst gebaseerd op ideeën van de in Uruguay geboren schilder en theaterontwerper Rafael Barradas, die een reactie vormt op de principes en ideeën van het futurisme. De beweging benadrukte het trillen en glinsteren van oppervlakken en platte vlakken door middel van gemanipuleerde kleuren en licht. Deze stijl beïnvloedde later de werken van filmmaker Luis Buñuel en schilder Salvador Dalí.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Toegangen tussen de rijen stoelen van theaters of amfitheaters.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Constructies met deuren die toegang geven tot de hoofddeuren van een gebouw, waardoor een sluissysteem ontstaat met twee stellen deuren, of draaideuren, bijvoorbeeld in kerken, theaters, banken, schone kamers in laboratoria, schepen, enzovoort. Bij beveiligde systemen moet de buitendeur eerst dicht zijn voor men de binnendeur opent. Ook als deze veiligheidsmaatregel niet wordt toegepast (bijvoorbeeld in kerken), beschermt het systeem de binnenkant van het gebouw tegen licht en geluid van buiten en tegen wind en regen. Het verschil tussen een voorhal en een portaal is erin gelegen dat een portaal deel uitmaakt van het grondplan en met het gebouw is geïntegreerd, terwijl een voorhal een aparte constructie is die aan de hoofdingang is vastgemaakt.

Toegevoegd op: 5-6-2015

Verwijst naar een stijl die wordt geassocieerd met Wajang-poppenspelen, met als kenmerkende elementen het gebruik van een theaterruimte, symboliek, iconografie en episodes uit Javaanse en Arabische legenden, en uit hindoe- en moslimteksten, toegepast in reliëfbeeldhouwwerk en in kunstnijverheid.