Associaties voor tule

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hellende platte blokken op de soffiet van de Dorische kroonlijst, meestal versierd met rijen van elk zes guttae. Ze komen voor op elke triglief en elke metope van de fries.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Schriftelijke verslagen van wat er werd gezegd en gedaan tijdens vergaderingen of conferenties.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verslagen van bijeenkomsten van een vereniging of andere organisatie, die meestal worden gepubliceerd en waaraan vaak samenvattingen of verslagen van gehouden lezingen worden toegevoegd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boeken waarin de notulen van een vergadering worden vastgelegd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Textiel gemaakt van dunne zijde, polyamide of kunstvezel waarvan de mazen zeshoekig zijn; wordt gebruikt voor hoeden, sluiers, balletpakken en damesjurken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gemengde kantsoort die bestaat uit een zeer lichte ondergrond in mechanisch vervaardigd tule waarop gracieuze motieven worden uitgevoerd in klos- of naaldkant. De motieven zijn meestal fijne en elegante bloempjes en blaadjes, maar ook personages of andere motieven kunnen worden gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Witte liturgische doek, meestal rechthoekig en van versierd kant of tule, die tijdens de doopplechtigheid als symbool van zuiverheid over de dopeling wordt gelegd. Niet te verwarren met een communiedoek of een benedictiedoek die in vorm overeen kunnen komen. De versiering kan hierover uitsluitsel geven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kantsoort waarbij elementen en motieven uit klos- en naaldkant worden samengebracht en verwerkt tot een harmonisch geheel, eventueel met mechanische gedeelten zoals linten en tulegrond.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lid van een lichaam of bestuur, belast met het voeren of leiden van de correspondentie, het houden der notulen enz.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hangende ornamenten in de vorm van afgeknotte kegels, die te vinden zijn aan de onderkant van mutules en regulae van Dorische entablementen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een van de twee belangrijkste soorten met de hand vervaardigde kant; 'naaldkant' is de tweede soort. Kloskant kenmerkt zich door de manier waarop de kant wordt gemaakt: door draden die op spoelen of klossen zijn gewonden, om elkaar heen te draaien en in elkaar te vlechten. Het werk wordt met spelden vastgehecht op een kussen, waarop meestal een patroon met voorgeprikte gaatjes is aangebracht. Door met beide handen de klossen om elkaar heen te slaan en van de ene kant naar de andere te werken, ontstaat een twist, passement of stof, tule genaamd. Gewichten van lood of been worden gebruikt. Kloskant is waarschijnlijk aan het begin van de 16de eeuw ontstaan in Vlaanderen. In die tijd werd kloskant vaak gebruikt voor fraises en halsboorden, en kenmerkt deze zich door rijen scherpe punten op een smalle band.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kant waarbij men het patroon maakt met stroken of linten op een baan van draad of tule. De kwaliteit kan men beoordelen door te kijken of het lint plat is en een continue ronding heeft (wat men alleen kan bereiken door klossen te gebruiken), dan wel kant-en-klaar is, in welk geval het lint bij de buigingen en hoeken is vastgenaaid en er onvermijdelijk plooien in komen. De beste lintkant produceerde men in de zeventiende eeuw in Genua met klossen. Kant-en-klaar lintkant maakte men in de jaren tachtig van de negentiende eeuw in België en Frankrijk, bijvoorbeeld het zogenaamde Renaissancekant.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Zeer wijde rokken, kort of lang, die van oudsher worden vervaardigd van net of tule en gedragen door ballerina's.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gesystematiseerde samenvattingen van wetten, genotuleerde zaken, uitspraken, en andere juridische documenten.