Associaties voor vastheid

Staal dat koolstof, mangaan en kleine hoeveelheden van andere elementen bevat, en zeer sterk en corrosiebestendig is. Door contact met de lucht ontstaat een kiezelachtig, roestig uitziend oppervlak dat helpt corrosie te verminderen; deze oppervlaktelaag verkleurt na een aantal jaar naar een diep paarsbruin, waardoor deze staalsoort soms wordt gebruikt voor zichtbare structuuronderdelen van gebouwen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De kracht die nodig is om een staaltje te scheuren onder gestandaardiseerde omstandigheden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De betrekkelijke onafhankelijkheid van de waargenomen kleur van het voorwerp van veranderingen in kleur van de lichtbron.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Numerieke waarde die aan materialen wordt toegekend om hun vuurvastheid mee aan te duiden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een thermohardend plastic gemaakt van gegoten fenolformaldehydehars, met een hoge drukvastheid en een goede bewerkbaarheid.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eigenschap van materialen die de vastheid en stevigheid in substantie of omtrek aangeeft.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een metamorf gesteente dat voornamelijk bestaat uit korrelige kwarts die met silica is gecementeerd tot een homogene massa met een zeer hoge trek- en pletvastheid; wordt vooral gebruikt als een bouwsteen, als grind in de wegenbouw en als aggregaat in beton.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boomsoort die voorkomt in vochtige gebieden in het oosten van de VS, van de staat Maine in het noorden tot de kust van de Mexicaanse golf in het zuiden en de staat Oklahoma in het westen. Het hout is licht en zacht, maar sterk. Deze boom wordt soms als sierboom gekweekt. In de herfst krijgen de bladeren een schitterende scharlakenrode kleur. De kleurstof in de schors heeft een goede kleurvastheid voor wassen en een redelijke kleurvastheid voor blootstelling aan licht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Genus van drie soorten bladverliezende bomen en struiken. Twee soorten komen voor in Azië (S. tzumu en S. randaiense) en één in het oosten van Noord-Amerika (S. albidum). Er is ook één uitgestorven soort. Ze zijn commercieel interessant vanwege hun geurige olie, die men gebruikt in parfum, limonade en thee. Het zachte, lichte hout wordt gebruikt als timmerhout. Uit het hout wint men een kleurstof voor textiel die rozebruin tot grijs is en een goede kleurvastheid heeft.