Associaties voor vervilt

Toegevoegd op: 16-8-2017

Door middel van verhitting of bevochtiging of door het uitoefenen van druk weefsels aaneenhechten of samen doen klitten. Gebruik 'vollen' voor het gecontroleerd samenpersen van weefsels, zodat deze dikker en compacter worden.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Herenhoeden gemaakt van bevervilt; gedragen van de 17e tot de 19e eeuw.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Herenhoeden in verschillende variaties gemaakt van bevervilt; wordt voornamelijk gebruikt voor een soort dat van de 17e tot de 19e eeuw werd gedragen. Voor hoge herenhoeden gemaakt van bevervilt wordt `hoge hoeden (beavers)' gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een dispersie van cellulosevezels in water, die wordt gebruikt als grondstof bij de productie van papier. Deze bevat plantaardige, minerale of kunstmatige vezels en vormt een matte of vervilte laag op een plaat als het vocht wordt verwijderd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Omvat termen voor materialen die tot stand zijn gekomen door middel van weven, vervilten, knopen, twijnen of andersoortige bewerking van natuurlijke of synthetische vezels zodanig dat zij bijeenblijven in een vorm of eenheid. Van oudsher worden (hout)vezelplaat, papier, papier-maché en papyrus niet tot de textielmaterialen gerekend. Hoewel dit ook vezelproducten zijn, worden ze beschouwd als een apart type materiaal. Voor artikelen gemaakt van textielmaterialen zie de descriptoren gegroepeerd onder 'textiel'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hoge hoeden gemaakt van bevervilt of een imitatie hiervan. Voor andere soorten herenhoeden van bevervilt wordt `kastoorhoeden' verkozen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Afwerkingsprocédé bij textielverwerking waarbij gebruik wordt gemaakt van gereguleerde krimp om een stof te produceren die dikker, compacter en stevig is. Bij zwaar gevold textiel worden de structuur en de afzonderlijke draden helemaal onzichtbaar, wat een viltachtig effect geeft. Gebruik 'vervilten' voor het toepassen van hitte, druk en vocht op weefsel om het samen te drukken.