Associaties voor violet

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een transparant violet pigment gemaakt van synthetisch purpurine. Niet blijvend genoeg voor gebruik door kunstenaars, doordat het donker of zwartig wordt bij langdurige blootstelling aan licht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een ruw brecciëmarmer met scherpe, hoekige rode, roze en witte fragmenten in een matte, roodbruine matrix.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Variabele paarse kleur die lijkt op het pigment mangaanviolet, dat bestaat uit een dubbelzout van fosforzuur met mangaan en ammonium.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een reeks paarsachtige kleuren die lijken op de kleur van het synthetische ijzeroxidepigment dat bekendstaat als 'Mars violet'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Variabele donkerpaarsachtige kleur die lijkt op verfstoffen die worden gemaakt met nigrosine, een koolteerderivaat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Standaard kleurbenaming volgens de UCL (Universal Color Language) voor een reeks violette kleuren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lampen die een belangrijk deel van hun stralingsvermogen uitstralen in het ultraviolette deel van het spectrum.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Elektromagnetische straling met een golflengte die korter is dan die van zichtbaar licht en langer dan die van röntgenstraling.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleur die dat deel van het spectrum weergeeft dat zich tussen rood en blauw in bevindt, met een golflengte tussen 380 en 420 nanometer. De term kan verwijzen naar alle in helderheid en verzadiging variërende kleurschakeringen binnen deze groep kleuren. Voorbeelden van de kleur violet in de natuur zijn de kleur van de pruim of van het bloeiende viooltje, waaraan de kleur zijn naam ontleent. Violet is een secundaire pigmentkleur (ontstaan door vermenging van blauw en rood). Het violet uit het kleurenspectrum kan niet nauwkeurig worden geproduceerd in het RGB-kleurenmodel (gebruikt voor computerbeeldschermen).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hout van de boom behorende tot het genus Dalbergia, inheems in Zuid-Amerika, voornamelijk Brazilië. Het spinthout is wit van kleur met duidelijk begrensd, veelkleurig kernhout. De kleuren variëren van violetbruin tot bijna zwart, met violetbruine, zwarte, zwartviolette of goudgele strepen. Vanwege het kleine formaat van de bomen zijn de toepassingen van het hout beperkt tot decoratief werk, zoals inlegsels en draaiwerk.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een paarse of blauw-violette variant van kwarts.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Glasdia's met een positief kleurenbeeld bestaande uit een coating van aardappelzetmeelkorreltjes, geverfd in de complementaire kleuren oranje, rood, violet en groen, waar overheen een zwart-wit zilvergelatine emulsie is aangebracht. Autochroomplaten waren van 1907 tot 1931 in de handel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wordt gebruikt voor het blootstellen van iets aan straling: röntgenstralen, ultraviolet licht of een ander type straling.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Eén van de drie primaire additieve kleuren; dat deel van het spectrum dat zich bevindt tussen groen en violet, met een golflengte tussen ongeveer 420 en 490 nanometer, het kortste golflengtebereik van de drie primaire kleuren. De term kan verwijzen naar alle in helderheid en verzadiging variërende kleurschakeringen binnen deze groep kleuren. Voorbeelden van de kleur blauw in de natuur zijn de kleur van een heldere lucht overdag.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een brecciëmarmer dat grijsachtig violet is met opvallende felrode of goudgele strepen en langwerpige witte, gele of rode fragmenten. Het marmer is afkomstig van het eiland Skyros en is genoemd naar Septimius Bassus, die in de oudheid aan de Via Tusculana in Rome een villa bezat die weelderig was gedecoreerd met deze marmersoort.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lichtemissie die het gevolg is van energieabsorptie door een stof uit bronnen zoals zichtbaar licht, infrarood licht, ultraviolet licht, elektriciteit, kathodestraling of röntgenstraling, en die vrij lang na het stopzetten van de energievoorziening aanhoudt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Wetenschappers die gespecialiseerd zijn op het gebied van de fotochemie, de tak van de scheikunde die zich bezighoudt met de chemische effecten van straling, voornamelijk zichtbaar en ultraviolet licht, en met de directe productie van straling als gevolg van chemische veranderingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tak van de scheikunde die zich bezighoudt met de chemische effecten van straling, voornamelijk zichtbaar en ultra-violet licht, en met de directe productie van straling door chemische veranderingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Luminescentie die wordt voortgebracht door de absorptie van infrarode straling, zichtbaar licht of ultraviolette straling.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar de kleuren die worden waargenomen door de drie typen kegeltjes, de sensorische cellen van het netvlies in de ogen van gewervelde dieren. Ieder type kegeltje bevat een specifiek type pigment: het eerste type kegeltje absorbeert rood licht, het tweede type groen licht en het derde type blauwviolet licht. Uitgestraald of gereflecteerd/geabsorbeerd licht van een bepaalde kleur stimuleert alle drie de typen receptoren in verschillende mate. Het patroon van de betreffende reacties bepaalt welke kleur wordt waargenomen door de hersenen, die vier psychologische primaire kleuren herkennen (blauw, geel, rood en groen).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Ultraviolette lampen die een belangrijk deel van hun stralingsvermogen uitstralen in de UV-A en de UV-B - spectrum.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fotografische techniek waarbij de kenmerken van de oppervlakteconductie van een voorwerp of een stof vast te leggen door het op een fotografische film te leggen, die dan wordt blootgesteld aan het blauwe en ultraviolette licht van een corona die door een hoogspannings- en hoogfrequentiestroom wordt voortgebracht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Bepaling voor de beschrijving van een kleur met elke intensiteit of waarde, met boventonen van groen, blauw of violet.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleuren die meestal worden geassocieerd met lucht of water, bijvoorbeeld groen, groenblauw en violet, die een koele indruk geven en doorgaans lijken terug te wijken. Het optische verschijnsel waarbij warme kleuren meer op de voorgrond lijken te treden dan koele kleuren, wordt van oudsher door Europese en oosterse schilders benut om een ruimtelijk effect en diepte te suggereren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lampen waarin licht wordt geproduceerd door middel van een elektrische boog tussen twee elektrodes in een geïoniseerde kwikdampatmosfeer. Ze geven een blauw-groen licht af, dat rijk is aan ultraviolette straling.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een veldspaatachtig mineraal, diepblauw of violetblauw van kleur, dat behoort tot de sodalietgroep. Het is het belangrijkste onderdeel van de lapis lazuli.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Elektromagnetische straling met een golflengte tussen ongeveer 4000 (violet) en ongeveer 7700 (rood) ångström, die kan worden waargenomen door een onversterkt menselijk oog.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gemaakt door submicroscopische metalen deeltjes te vermengen met het glas. Wanneer ultraviolet licht door een negatief op het glas valt, slaan de deeltjes uit de oplossing neer en aangezien in de schaduwgebieden van het negatief het licht verder in het glas doordringt dan in de sterk verlichte gebieden, wordt een driedimensionaal, gekleurd beeld verkregen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De kleur van textiel die is geverfd met mauve kleurstof, meestal een lichte tint paars variërend tussen lila en violet, maar het kan ook verwijzen naar donkerpaarse tonen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Reeks heldere blauwe of violette kleuren die lijken op de kleuren van de blauwe en violette varianten van de verfstof methyl.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een allotropische vorm van zuurstof (O3), een blauwachtig giftig gas met een kenmerkende scherpe geur. Het is een sterk oxiderend middel, dat ontstaat uit moleculaire zuurstof door elektrische ontlading en in de bovenste atmosfeer door ultraviolet licht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Deel van de bovenste atmosfeer van de aarde dat een relatief hoge concentratie ozon bevat. De ozonlaag absorbeert een groot deel van de ultraviolette straling van de zon die de aarde bereikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vermindering van de concentratie ozon in de ozonlaag als gevolg van luchtverontreiniging. De verdunning van de ozonlaag en het verschijnen van een zichtbaar 'gat' boven het zuidpoolgebied zijn onderwerp van uitvoerige openbare beleidsdiscussies, media-aandacht, nationale wetgeving en internationale verdragen. Ozon in de stratosfeer beschermt levende organismen op aarde tegen de schadelijke gevolgen van de ultraviolette straling van de zon. Zelfs een relatief kleine vermindering van de hoeveelheid ozon kan resulteren in de toename van het aantal gevallen van huidkanker bij mensen en in genetische schade aan vele organismen. Het verbod op de productie of het gebruik van chloorfluorkoolstofverbindingen in de Verenigde Staten en veel andere landen is tot nu toe wellicht het meest zichtbare positieve gevolg van dit debat.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een witte of bleekgele marmersoort, purperachtig geaderd, naar verluidt de favoriet van keizer Hadrianus. Het woord pavonazzo betekent pauwblauw, violet of paars in het Italiaans. Het oude marmer is ook bekend als Frygisch marmer, omdat men denkt dat het afkomstig is uit Frygië in Klein-Azië.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kalotten die door gewijde officianten in de katholieke kerk worden gedragen. De kleur is afhankelijk van de functie: wit is voor de paus, rood voor kardinalen, violet voor bisschoppen en zwart voor alle anderen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Genus van ongeveer 25 middelgrote tot grote boomsoorten die inheems zijn in de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. De bomen zijn waardevol vanwege het harde hout dat bij blootstelling aan ultraviolet licht donker paarsachtig bruin wordt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleuren die ontstaan door vermenging van twee primaire kleuren, in het bijzonder oranje, groen en violet.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Koele bruine kleur met boventonen van violet of olijfkleur, variërend van licht tot middelmatig. Verwees oorspronkelijk naar de kleur van sepia-inkt, die van inktvissen afkomstig is en bij pentekeningen wordt gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De verandering van de lichttransmissie-eigenschappen van glas als gevolg van langdurige blootstelling aan zichtbaar of ultraviolet licht. Aantasting kan blijken uit een verandering van de kleur van het glas, doordat licht een reactie veroorzaakt tussen ijzer en mangaanoxiden in het glas. Deze onomkeerbare verandering kan een diepe paarse kleur zijn, maar is vaker een subtiele kleurverandering in roze, violet of geel. Gesolariseerd glas heeft meestal een kleur variërend van roze tot violet, omdat het mangaan bevat. In elk geval sinds de 2de eeuw voor Christus is mangaan gebruikt als een ontkleuringsmiddel voor glas, om de groenachtige tint als gevolg van ijzersporen te verminderen. Als mangaan echter wordt blootgesteld aan ultraviolet licht kan foto-oxidatie ontstaan, waardoor mangaandioxide wordt gevormd die violet van kleur is. Sinds de 20ste eeuw worden selenium en cerium ook gebruikt als bleekmiddelen, die bij foto-oxidatie een gele tot gouden tint afgeven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De kleuren die worden gevormd wanneer een lichtstraal door lichtbreking uiteenvalt in zijn samenstellende delen. De kleuren van de regenboog die overeenkomen met de elektromagnetische golven van het zichtbare spectrum (violet, blauw, groen, geel, oranje en rood); het sturen van wit licht door een prisma maakt deze spectrale kleuren zichtbaar.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Elke substantie die de ultraviolette stralingsenergie absorbeert en deze tot een ongevaarlijke vorm afbreekt; wordt gebruikt om de lichtgevoeligheid van plastic en rubber te verlagen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Fluorescerende lampen, beschikbaar in twee soorten, met fosforescerende stoffen die ultraviolet licht uitstralen. Gebruikt voor het met ultraviolet licht onderzoeken van voorwerpen en voor een groot aantal wetenschappelijke experimenten. Zwarte lampen met filters produceren donkerviolet licht met een golflengte van rond de 404,7 nm. Zwarte lampen zonder filter produceren lichtblauw licht met een golflengte van rond de 360 nm.