Associaties voor lepel

Toegevoegd op: 16-8-2017

Zilveren lepels waarop boven aan de steel een beeldje van een apostel is aangebracht. Apostellepels waren bedoeld voor persoonlijk gebruik aan tafel en waren ca. 1490-1675 zeer populair in Engeland; ze werden ook op het Europese vasteland vervaardigd, vooral in Duitsland. Soms werden apostellepels gemaakt in sets van dertien, twaalf met de apostelen en de dertiende voorzien van een beeltenis van Jezus, de zogenaamde meesterlepel. Ook lepels met beeldjes van heiligen zijn wel apostellepels genoemd. In de 16de en 17de eeuw schijnen apostellepels geliefd te zijn geweest als doopgeschenk. In de 20ste eeuw werden pleetzilveren versies gemaakt voor gebruik als koffielepels.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die gedeeltelijk bedekt zijn, gedraaide handvatten hebben en worden gebruikt voor het voeren van peuters.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepeltjes die zijn bedoeld voor kleuters of om kleine beetjes voedsel aan een peuter te voeren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels met een lang handvat en een grote, diepe kom die worden gebruikt voor het bedruipen van voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels met een ronde kom die worden gebruikt voor het eten van bouillon en andere heldere soepen. Gebruik 'soeplepels' voor grotere lepels met een ronde of ovale kom die worden gebruikt voor het eten van soep.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tafelgerei voor het opdienen van punch, voor het overbrengen van de drank van punchkom naar de punchbekers; komvormige schep aan een steel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels ter grootte van koffielepels die een ronde kom hebben. Werden in de 19e eeuw geïntroduceerd als een apart deel van het couvert. Werden soms in sets en samen met een roerstaafje gemaakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels met lange handvatten, meestal met het volume van een theelepeltje, die worden gebruikt voor het afmeten van ingrediënten of bij het mixen van drankjes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die op bouillonlepels lijken maar groter zijn, een ronde kom hebben en worden gebruikt voor het eten van soepen a la creme.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die in grootte tussen een theelepel en een eetlepel liggen en worden gebruikt voor het eten van een dessert. Kunnen samen worden gebruikt met een dessertvork. Maken soms deel uit van een dessertbestek.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote lepels waarvan de inhoud drie maal zo groot is als die van een theelepel en die worden gebruikt voor het opdienen van voedsel en als standaardmaat voor recepten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepel die herinnert aan een gedenkwaardige gebeurtenis door middel van een gegraveerde tekst, al dan niet met een tafereel in de geest van de herinnering.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepelvormig gerei met een diep komvormig gedeelte en een relatief lang handvat dat wordt gebruikt voor het optillen, overbrengen of opdienen van room, soep, bowl of andere vloeibare stoffen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels ter grootte van een theelepeltje maar met een kom die taps toeloopt of een getande rand heeft. Worden gebruikt voor het eten van grapefruit en soortgelijk voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die op punchlepels lijken maar kleiner zijn en die worden gebruikt voor het overbrengen van warme grog uit een punchkom in drinkglazen. De term wordt met name gebruikt om te verwijzen naar de lepels die in het begin en midden van de 19e eeuw in Schotland werden gemaakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Spoons used to stir iced tea and similar beverages served in tall glasses, having a bowl similar in size to a teaspoon and an elongated handle.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels die voornamelijk worden gebruikt om jam uit een jampot te scheppen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels die voornamelijk worden gebruikt voor het opdienen van jus. Deze lepels zijn in het algemeen langer dan room- of sauslepels en maken soms deel uit van een bestekcassette.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Hangende klokken met binnenin bevestigde klepel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels ter grootte van chocoladelepels die worden gebruikt voor het roeren van koffie die in espressokopjes wordt geserveerd. Vaak decoratief en in sets verkocht.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine bekers van glas, zilver of ander materiaal en passend bij het theeservies; gebruikt om theelepels in te plaatsen op de theetafel. Gebruik 'lepelrekken' voor houders op een voet met een kolom in het midden, waaraan lepels kunnen worden gehangen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine bladen voor theelepeltjes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lange avegaars die aan het einde uitlopen op een getand lepelblad met één scherp uitsteeksel in de vorm van een tuit, en een ander dat omhoog is gebogen om de spaanders uit het boorgat weg te houden en op te vangen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boren in de vorm van een halve cilinder, die met een booromslag worden gebruikt om gaten voor pluggen te boren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Houders voor warm water met een speciaal gevormde opening, gebruikt om aan tafel de kommen van lepels te verwarmen. Er bestaan diverse prachtige vormen, veelal dierlijke vormen. Ze zijn meestal van zilver of porselein.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels met een lang, hol handvat die worden gebruikt voor het doorroeren van en nippen aan limonade of soortgelijke dranken in hoge glazen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels in verschillende, vaste maten, meestal samengebracht als setje, voor het afmeten van kleine hoeveelheden ingrediënten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Oudegyptische lepelvormige houders die gebruikt werden om make-up in te bewaren en bereiden. Deze houders werden gemaakt uit verscheidene materialen, zoals hout, albast of ivoor, en vaak gebeeldhouwd naar of versierd met symbolische beeldtaal.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Speciaal gerei dat aan de ene kant een lange, smalle buis heeft en aan de andere kant een lepelachtige kom. Worden gebruikt voor het verwijderen van het merg uit botten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels die meestal bestaan uit een uitgerekte kom met een lang, dun handvat en die voornamelijk worden gebruikt om (vloeibare) mosterd uit mosterdpotten te scheppen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels, in het bijzonder met doorboorde kom, die specifiek zijn bedoeld voor het opdienen van olijven. Gebruik 'mote spoons' voor lepels met doorboorde kom en een lang, spits toelopend handvat die worden gebruikt bij het serveren van thee.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat bestaat uit een hol lepelgedeelte met daaraan een lang handvat en voornamelijk wordt gebruikt voor het overbrengen van vloeistoffen, zoals drinkwater.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels met een scharnierend handvat zodat ze kunnen worden gevouwen voor opslag of reizen. Gebaseerd op een ontwerp uit de 15e eeuw. Werd later in sets met een mes en vork gemaakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die worden gebruikt voor het voeren van pap aan peuters.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een lang handvat en soms met een lepel aan het uiteinde voor het roeren van voedsel en dranken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Spoons distinguished by their bowls, which are either oblong or of conventional shape with a flat base; used to eat ice cream. IPSF.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels die voornamelijk worden gebruikt voor het opdienen van room. Deze lepels zijn in het algemeen kleiner dan juslepels en gaan vaak samen met een roomschotel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels die voornamelijk worden gebruikt voor het opdienen van sauzen. Ze zijn in het algemeen kleiner dan juslepels en maken soms deel uit van een bestekcassette.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Soort schepbak dat wordt gebruikt op diverse graafmachines.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Geperforeerd gerei, meestal met een handvat, dat wordt gebruikt voor het afromen van vloeistoffen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die voornamelijk worden gebruikt om voedsel uit een schaal, van een bord of iets dergelijks op te dienen. Gaan soms samen met een serveervork.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels, gemaakt van zilver, been, ivoor of hout, die worden gebruikt om snuif vanuit een snuifhouder naar de neus te brengen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tafelgerei voor het opdienen van soep, voor het overbrengen van de soep van terrine naar soepborden; komvormige schep aan een steel; gaat soms samen met een terrine of ze maken deel uit van een bestekcassette.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tafelgerei bestaande uit een komvormige schep aan een steel, voor het nuttigen van soep uit een soepbord. Gebruik 'bouillonlepels' voor soortgelijk maar kleiner tafelgerei met ronde kom, voor het eten van bouillon of heldere soep.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een algemeen type standaardlepel waarmee wordt gegeten, evenals naar alle lepels die deel uitmaken van een couvert, of eigenlijk naar alle lepels die bedoeld zijn om mee te eten, en dus niet om eten mee op te dienen. Tafellepels zijn iets groter dan theelepels.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die meestal maar niet altijd zijn geperforeerd en die worden gebruikt voor het afromen van vloeistoffen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Miniatuurlepels die voornamelijk worden gebruikt om zout uit een zoutvaatje of schotel te scheppen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Zeer harde legering van tin met antimoon en zink, vaak toegepast bij voorwerpen als lepels en snuifdozen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boot- of gootvormige ijzeren bellen zonder klepel, bespeeld door ze in de palm van de hand te houden en met een metalen staaf op de rand te slaan; oorspronkelijk ontwikkeld en bespeeld door de Ewe in Ghana.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Beschrijft de diverse soorten kunstwerken die zijn vervaardigd door de bewoners van het eiland Aua. De Aua-bevolking is vooral bekend om haar houtsnijwerk van menselijke figuren of hoofden, vaak met trekken van krokodillen en vissen. Dergelijk snijwerk is te vinden op lijmstokken, opscheplepels van kokosnoot, eetgerei, speren, dolken van obsidiaan, spleetgongs, kano's, bedden en architecturale elementen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Besnaarde cilindertrommels met dubbel vel, oorspronkelijk ontwikkeld en bespeeld door de Yoruba in Nigeria in combinatie met klokken zonder klepel ter begeleiding van zang en dans bij oogstfeesten. Zie 'bembés' voor de Afro-Cubaanse trommen met doorgaans enkel vel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Culinaire uitrusting met een min of meer platte vorm, zoals vorken en lepels, en zonder snijrand. Te onderscheiden van 'culinaire houders' en 'vaatwerk', zoals drinkglazen en schalen. gebruik de term 'meswerk' bij het verwijzen naar keukengereedschap met snijrand, in het bijzonder diverse soorten messen die bij het eten worden gebruikt. Schepwerk wordt tegenwoordig meestal in sets vervaardigd, met soortgelijke of verwante decoratieve patronen op het handvat. (Engelse term: de term kan ook verwijzen naar min of meer platte of ondiepe voorwerpen van aardewerk, zoals borden en kopjes).

Toegevoegd op: 16-8-2017

Koffer om besteksets in te bewaren en te vervoeren. Gewoonlijk is het bestek van metaal, dat soms is verzilverd. De koffer is vaak gemaakt van hout en heeft gewoonlijk een scharnierend deksel en aparte vakjes voor lepels, vorken en messen. Van binnen is de koffer doorgaans gevoerd met fluweel of een ander zacht materiaal.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boren met een houten kop met een lepel- of gutsvormig boorijzer, die draaien door middel van een houten spijl die door een gat bovenin de kop wordt gestoken.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Houten lepels met lange handvatten die worden gebruikt voor het verwijderen van boter uit een karnton.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Objecten die worden verzameld door liefhebbers, zoals speelgoed, miniaturen, lepels etc. In het algemeen niet van toepassing op verzamelingen kunst, postzegels, munten of meubilair.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Groepen van bij elkaar passend serviesgoed en bestek voor elk van de aan tafel aanzittenden. Meestal twee of drie borden, kop en schotel, soms een kom en bestek bestaande uit minimaal een mes, vork en lepel, maar kan uit meer onderdelen bestaan.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een soort servies voor het dessert dat wordt geserveerd als de laatste gang van een maaltijd, meestal bestaand uit dessertbordjes, dessertschaaltjes, dessertvorken, dessertmessen, dessertlepels en soms een opscheplepel en vingerkommetjes.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vorken die kleiner zijn dan eetvorken en voornamelijk worden gebruikt voor het eten van desserts. Hebben in het algemeen een kort handvat en twee, drie of vier tanden. Kunnen samen met een dessertlepel worden gebruikt. Maakt soms deel uit van een dessertbestek.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Japanse bronzen klokken uit het Yayoi-tijdperk, die in doorsnede de vorm hebben van een ellips met puntige uiteinden, met een zijaanzicht in de vorm van een hoog trapezium met een platte bovenkant en omringd door een wijde metalen boog voor de ophanging. Ze werden in één stuk gegoten en rijkelijk versierd en men vermoedt dat ze eerder voor rituele of symbolische doeleinden werden gebruikt dan voor alleen muzikale doelen. Een klein aantal van de bewaard gebleven exemplaren hadden waarschijnlijk klepels

Toegevoegd op: 16-8-2017

Idiofonen die zijn samengesteld uit twee klepelloze holle cilinders, gewoonlijk van metaal maar soms ook van hout, die verschillende toonhoogten hebben en die aan de bovenzijde door een handvat met elkaar zijn verbonden. Zij worden bespeeld door er aan de buitenkant met een stok op te slaan, meestal als onderdeel van een ceremonie.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Stam van voornamelijk worstvormige ongewervelde zeeorganismen met een plat uitsteeksel op de kop die langs de zijkanten gebogen is en soms de vorm heeft van een schep of lepel en een niet-intrekbaar voorste zuigorgaan vormt. De dieren ademen waarschijnlijk deels via de lichaamswand, maar vaak gebruiken ze de achterste darm als ademhalingsorgaan door water via de anus naar binnen te zuigen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verzamelingen van kook- en eetgerei die oorspronkelijk werden gebruikt door soldaten in het veld, meestal bestaand uit een bord, een beker, vork, mes en lepel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Dubbele klepelloze ijzeren bellen van de Ewe in Ghana, die aan een uitsteeksel aan de bovenkant worden vastgehouden en aangeslagen met een stok, vaak in paren, als begeleiding van dansen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Slaginstrumenten in de vorm van een zeer ondiepe, ronde metalen schaal, in verschillende afmetingen en meestal met een omgebogen rand, ze kunnen bijna plat zijn of een slagknobbel hebben in het midden. Men laat ze klinken door er halverwege tussen het midden en de rand met een (omwonden houten) klepel tegen te slaan of ,indien aanwezig, op de uitstulping; ze vibreren het sterkst in het midden en het zwakst aan de rand.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Houders voor het bewaren of opdienen van honing; soms met een bordje als onderzetter. Ze hebben meestal een deksel, met daarin soms een inkeping waar een lepeltje doorheen kan steken. Vaak in de vorm van een bijenkorf.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Personen die voorwerpen maken van dierlijke hoorn, bijvoorbeeld kammen en lepels.

Toegevoegd op: 16-8-2017

De hiërarchie Houders bevat descriptoren voor artefacten die zijn bedoeld als houder voor stoffen of objecten. Hieronder vallen descriptoren voor houders bedoeld voor gebruik in de keuken, voor de tuinbouw, voor persoonlijke verzorging, hygiëne en soortgelijke persoonlijke behoeften, evenals descriptoren voor houders die worden geassocieerd met liturgische handelingen, begrafenissen en andere ceremoniële activiteiten. Een descriptor voor een houder wordt opgenomen met betrekking tot het vroegste historische gebruik van het object, of daar waar de descriptor de breedste betekenis heeft. Oude vaasvormen zijn evenwel ondergebracht op basis van hun klassieke functie of context, hoewel de descriptor in sommige gevallen ook op pre- of postklassiek vaatwerk kan worden toegepast. Relatie met andere hiërarchieën: descriptoren voor apparaten die worden gebruikt voor metingen in descriptoren van standaardeenheden of vaste eenheden (bijvoorbeeld 'maatlepels') zijn opgenomen in de hiërarchie Meetinstrumenten. Grote en kleine keukenbenodigdheden en andere keukenapparatuur (bijvoorbeeld 'ijskasten', 'koffiezetapparaten') verschijnen in de hiërarchie Gereedschap en Uitrusting. Descriptoren voor artefacten die in sommige gevallen als houder kunnen worden beschouwd (bijvoorbeeld 'ladekasten') maar die binnen het kader van andere hiërarchieën vallen, bijvoorbeeld Interieurinrichting of Gereedschap en Uitrusting, zijn hier buiten beschouwing gelaten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vorken met een kom- of lepelachtig deel met aan het uiteinde drie of vier kleine tanden die worden gebruikt voor het eten van ijs en soortgelijk voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine potten voor het serveren van jam of confitures, meestal met een deksel dat vaak een inkeping heeft voor de steel van een jamlepel en een vaste bordachtige onderzetter. Is soms onderdeel van een ontbijtservies.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Puntig lepel-, spatel- of schepachtig gerei waarmee kaas wordt geschept.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Artefacten van uiteenlopende aard gemaakt van de gedroogde, uitgeholde bast van diverse soorten pompoenen. Het betreft bijvoorbeeld houders zoals flessen en drinkkalebassen, keukengerei zoals kommen en soeplepels, en muziekinstrumenten of componenten daarvan, zoals trommels en ratels. Kalebassen worden overal ter wereld gemaakt en gebruikt, met name in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Oude militaire toestellen waarmee zware projectielen, bijvoorbeeld grote stenen, werden gegooid; bestaan voornamelijk uit een lange rechtopstaande arm met een lepelvormige of slingerachtige houder om het projectiel te dragen aan de bovenkant, waarbij de onderkant vast is gemaakt aan stutten of een verplaatsbaar onderstel. De bovenkant wordt met een windas en touwen neergetrokken tot de arm parallel loopt aan de grond; wanneer er los wordt gelaten wordt het projectiel door de door torsie opgebouwde kracht weggeschoten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vijfsnarige boogharpen van de Barma in het zuiden van Tsjaad, met stemschroeven en kleine klepelklokjes die aan de kam en de klankkast zijn bevestigd.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Orkestbellen die lijken op de klepperbellen die rond de halzen van koeien en andere kuddedieren worden gehangen, maar zonder klepel Ze worden bespeeld door ze met een trommelstok aan te slaan.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vaten, met één lang handvat in een grote lusvorm, die fungeren als opscheplepel voor het opdienen van wijn uit een krater. De kyathos heeft een dunne wand en de vorm doet denken aan een theekop. Hij komt hoofdzakelijk voor als zwartfigurige vorm en is van oorsprong gekopieerd naar een Etruskisch voorbeeld.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Beschrijft de diverse soorten kunstwerken die zijn vervaardigd door de bewoners van het Massimgebied. De mannen van de Massim houden zich vooral bezig met het decoreren van attributen voor het kauwen van betelnoten, en het decoreren van houten kommen, roerlepels, kanopeddels, dansschilden en met ontwerpen versierde kammen. De vrouwen richten zich op het maken van aardewerk en rokjes van bananen- en kokospalmbladeren, en het weven van matten uit pandanbladeren.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lang, dun keukengerei waarvan één kant is gevormd als een lange, smalle, gegroefde lepel en dat wordt gebruikt voor het verkrijgen van het merg uit het mergbeen. Soms zijn beide kanten gegroefd en van twee verschillende breedtes zodat het kan worden toegepast op botten van verschillende afmetingen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei met een snijkant, vooral messen van allerlei vorm voor het snijden, hakken, verdelen en opdienen van voedsel. gebruik 'schepwerk' wanneer het vorken, lepels en soortgelijk keukengerei zonder snijkant betreft. Voor bestek inclusief tafelmessen, gebruik 'couvert'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine houders in verscheidene vormen, meestal van glas, keramiek of metaal (indien van metaal vaak met een glazen binnenbakje), voor het bewaren en serveren van mosterd. Zij hebben een deksel, vaak voorzien van een inkeping voor een mosterdlepel. Gebruik 'mosterdstrooiers' voor kleine vaatjes voor het strooien van mosterdpoeder.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels ter grootte van theelepels met een kom met gaatjes in een decoratief patroon. Daarnaast zijn ze voorzien van een lang handvat dat spits toeloopt en waarvan de functie nog onderwerp van discussie is. Ze worden gebruikt om stukjes theeblad en stofdeeltjes weg te scheppen van het oppervlak in een kop thee. Gebruik 'olijflepels' voor lepels met doorboorde kom die specifiek zijn bedoeld voor het opdienen van olijven.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Boren met een uitstekende rand of gekarteld blad, waarmee houtkrullen in de lepel of het holle gedeelte van de boor kunnen worden verzameld.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Verwijst naar een type oinochoai dat grote gelijkenis vertoont met de moderne kruik met één handvat, al heeft het vaak twee handvatten. Deze vorm werd gebruikt als opscheplepel om wijn te serveren en als drink- en maatbeker.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Decoratieve motieven die bestaan uit driedelige, gespleten lobben gevormd door inkepingen aan het einde van de afgeplatte steel van lepels en vorken; vooral gebruikt op bestek uit de 17e en 18e eeuw.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote kommen, meestal van zilver, keramiek of glas, waarin een drank zoals punch of limonade wordt bereid of geserveerd. Vaak horen er een opscheplepel en een stel punchkoppen bij.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine lepels met de inhoud van eenderde eetlepel die worden gebruikt voor het roeren van thee, koffie of soortgelijke dranken die in kopjes of mokken worden geserveerd en worden gebruikt als een standaardmaat voor recepten.

Toegevoegd op: 16-8-2017

IJslepels eindigend in een halve bolvorm; wordt gebruikt voor het uitscheppen van roomijs en vergelijkbare producten; kan voorzien zijn van een mechanisme dat het ijs losmaakt van de binnenkant van de schep. Voor gebruiksvoorwerpen die een relatief groot plat oppervlak van verschillende vorm hebben en die gebruikt worden om ijs te serveren gebruik: 'roomijs-serveergerei'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vaasachtige houders, normaal gesproken vervaardigd van glas, die worden gebruikt op de eettafel voor het serveren van stengels bleekselderie. Voor relatief lage en smalle schalen voor het serveren van bleekselderie wordt 'selderieschalen' gebruikt. Voor soortgelijke vaasachtige houders die ook worden gebruikt op de eettafel maar die vaak een geschubde rand hebben en bedoeld zijn voor lepels wordt de term 'lepelvaasjes' gebruikt. Voor vaasachtige houders die vaak vervaardigd zijn van glas maar soms van hout of been en die bedoeld zijn om spaanders, stukjes hout of gedraaid papier te bevatten om een vuur aan te maken, gebruik 'spaanderhouders'.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Gebruiksvoorwerpen in een veelheid van verschijningsvormen, uitgezonderd messen, vorken, lepels, tangen en scheppen; in het bijzonder platte schalen voor het opdienen van vast voedsel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote vorken die voornamelijk zijn bedoeld voor het opdienen van voedsel van dienbladen, schalen of soortgelijke voorwerpen. Gaan soms samen met een opscheplepel.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Handgrepen waarmee een gietlepel met gesmolten metaal door een of meer mensen kan worden gedragen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Een historische term voor een soort lepel met een lang handvat en een ronde schep. Dit was een gepatenteerd artikel aan het eind van de 19e eeuw.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Vaasachtige vormen die meestal van glas gemaakt zijn, maar soms van hout of been en die bedoeld zijn om spaanders, stukjes hout of gedraaid papier te bevatten om een vuur aan te maken. In vorm lijken ze op selderieglazen, hoewel ze niet bedoeld zijn om op de eettafel te gebruiken, maar eerder bij een open haard, olielamp of vergelijkbaar middel ter verlichting. Voor vergelijkbare vaasachtige vormen met een geschulpte rand die op de tafel gebruikt worden voor het bevatten van lepels wordt 'lepelhouders" gebruikt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat de functies van een vork en lepel combineert; heeft aan één kant tanden en aan de andere kant een kleine, ondiepe kom. Dit soort vorken werd gebruikt in de 16e tot de 18e eeuw voor het eten van gekonfijt fruit en bonbons.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Lepels die voornamelijk worden gebruikt om kristalsuiker uit een suikerpot of suikerbus te scheppen. Lijken op theelepeltjes maar hebben een grotere kom die schelpvormig kan zijn.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Tangen, meestal van zilver gemaakt, met klauwvormige of lepelvormige uiteinden waarmee suikerklontjes worden opgepakt.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Kleine, decoratieve lepels die voornamelijk worden gebruikt voor het scheppen of afmeten van verse thee uit een theeblik.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Keukengerei dat bestaat uit een platte, verticale rechthoek die aan een handvat vastzit en door kinderen wordt gebruikt om voedsel op hun vork of lepel te duwen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Populaire benaming voor lepels met een diepe kom die soms van zilver zijn gemaakt en kunnen zijn doorboord of versierd met fruitmotieven. Worden gebruikt voor het opdienen van bessen en andere saprijk voedsel. Vaak gemaakt door gewone opscheplepels aan te passen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Trommen bestaande uit een halve kalebas die op zijn kop in een groter vat op het water drijft; bespeeld door met lepels, stokken of handen op de drijvende kalebas te slaan; Afrika.Ook: trommen met zandlopervormige, aan beide uiteinden open klankkast; bespeeld door de trom tegen een wateroppervlak te stampen; Nieuw-Guinea.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Grote houten opscheplepels met gebeeldhouwde handgrepen, meestal in de vorm van een mensenhoofd, huisdier of ornament, die door de Dan en naburige volkeren in Liberia bij feestelijke gelegenheden worden gebruikt en als symbool van gastvrijheid en vrijgevigheid dienen.

Toegevoegd op: 16-8-2017

Beschrijft de diverse soorten kunstwerken die zijn vervaardigd door de bewoners van het eiland Wuvulu. De bewoners van Wuvulu zijn vooral bekend om hun houtsnijwerk van menselijke figuren of hoofden, vaak met trekken van krokodillen en vissen. Dergelijk beeldsnijwerk is aangetroffen op lijmstokken, opscheplepels van kokosnoot, eetgerei, speren, dolken van obsidiaan, spleetgongs, kano's, bedden en architecturale elementen.