Het micro genre Witch House
0 ontdekkers

2015-04-27 20:11:01 door (jeroen.steen.1)

Kort: Het micro genre Witch House is de belichaming van occult house. De voorspelling is uitgegroeid tot een actieve scene.

1 reacties

Ontstaan van Witch House

Toen Witch House voor het eerst genoemd was, bestond het nog niet echt. Het micro genre ontstond namelijk als een grap. De elektronische muziekartiest Pictureplane zocht samen met Shams naar een genre naam voor hun occult-gebaseerde house muziek.

In 2009 deed Pictureplane een voorspelling in een interview met Amerikaans muziekwebzine Pitchfork. Hij voorspelde dat 2010 het internetjaar voor Witch House zou worden.

Voorgeschiedenis en invloeden

Pictureplane vertelde dat hij een Witch House band was, net als "Shams" en "Modern Witch". Op diverse blogs werden steeds meer berichten geplaatst, waardoor het een soort internetmeme werd. Men begon het genre steeds vaker aan andere bands te koppelen, zoals aan Salem, aangezien ze ook semi-griezelige, "gothic-achtige" muziek maken.

De Witch House muziek werd soms ook wel genoemd: haunted-, black-, occult- house of shoegaze en zelfs rape gaze. De band Creep noemde het Rape gaze, omdat ze veel foto's maakten waarop ze verleidelijk keken. Sommigen noemen dit de "bedroom eyes" look, maar Creep noemde de starende blik "Rape gaze". Anderen hebben de opvatting dat "drag" een stretching techniek is, die lijkt op "chopped and screwed" of "glitch". Hierdoor lijkt het alsof wat rap is voor hip hop, gaze is voor Witch House.

Verdere invloeden zijn ook de gothic-bands uit de jaren '80, zoals: Cocteau Twins, The Cure, Christian Death en Dead Can Dance.

Noodzaak lexicale mysterie

Het bleek een esthetische noodzaak om meer mysterie aan het genre te verbinden. Het genre werd, zoals reeds voorspeld door Pictureplane, in korte periode populair.

Lexicale heksen tekens, zoals driehoeken en kruizen met Windings werden toegepast in de artiestennamen en tracks. Aangezien de artiestennamen hierdoor moeilijk te typen zijn, zorgt dit ook voor lastige vindbaarheid. Doordat men alleen de naam kan copy-pasten, lijkt het alsof de artiesten in rook onderduiken in een soort underground darknet.

Later kozen sommige artiesten er voor om toch een typebaardere naam te gebruiken, om beter gevonden te worden door de mainstream.

Kenmerken sound

Het genre kenmerkt zich door het langzame tempo en een lo-fi esthetiek. Deze esthetiek is bedoeld om een donkere, sinistere en/of occulte stemming op te roepen. Het bevat elementen van andere stromingen, zoals hiphop, dubstep, electro, idm, gothic en ambient.

Veel toegepaste instrumenten zijn synthesizers, drumcomputers, sequencers en samplers. De herkenbare samples van rap worden vervormd naar een unieke sound. Het genre maakt ook gebruik van gothic elementen. Naast de ghost vocals wordt de sound gecombineerd met house kicks en/of metal drums.

Kenmerken teksten

De teksten met de sound zijn soms met opzet angstaanjagend, zoals "cut me, fuck me, eat my flesh" in de tekst van Fraunhofer Diffraction met het nummer "Bloodlust". Daarnaast zijn de stemmen soms vervormd tot op het eerste oor ondefinieerbare lyrics. Hierdoor raak je in verwarring en je vraagt je af of het wel echt is, wat bijdraagt aan de griezelige intense beleving.

Kenmerken videoclips

Witch House omarmt aspecten uit het verleden zoals VHS en cassette. Een voorbeeld van deze old school tactiek is Mater Suspiria Vision die een limited editie had uitgebracht van 10 Betamax - en 10 VHS tapes, genaamd "On TV".

De meeste Witch House video's worden samengesteld door het hergebruik van cult elementen, zoals van oude zwart-wit films. Alhoewel de esthetica bedoeld is om mensen angst aan te jagen, kan het aanschouwen ervan geen kwaad; er kan je immers toch niks overkomen. Het is een muzikale ervaring, vergelijkbaar met een onschuldig spookhuis bezoek.

In de clip "Goth Star" van Pictureplane worden bepaalde voorbeelden van de Witch House esthetiek zichtbaar gemaakt. Sterling Crispin maakte deze clip waarin hij trachtte om een geest vast te leggen. Zijn doel was om de sfeer van een raadselachtige videoband op te roepen, die gevonden was, zonder enige uitleg wat er zich op de video afspeelt.

Hetzelfde is te zien in de clip "Mask" van Fostercare, waarin een meisje rond rent met een zombie masker op. In de clip "Pisces" van Ritualz wordt met een nostalgische mix getoond van fragmenten uit oude PC, Amiga, C64 en PS video spellen.

In de clip met muziek van White Ring met het nummer "IxC999", worden fragmenten getoond van "Les Vampires", een Franse misdaadfilmserie waarin een vrouw in een zwarte kattenpak rondsluipt.

Het muzikale duo Crystal Castles is bekend van hun chaotische liveshows. In hun clip "Baptism" is de Canadese zangeres Alice Glass dansend te zien voor afwisselende achtergrondbeelden. De zangeres wordt onder andere met opzet getoond met interlaced video effect. Vermoedelijk is de andere helft van het duo, Ethan Kath, getooid met een apart roze masker.

De unieke optredens van Tearist lijken op live performance art. Yasmine Kittles doet de mysterieuze vocals en niet-alledaagse percussie en William Stangeland Menchaca speelt op diverse synthesizers.

Witch House scene

De Witch House scene is actief op het Russische netwerk VK, Thumblr, Last.fm, Youtube, Soundcloud en op diverse forums. Het meest bekend Youtube kanaal met een verzameling en diverse mixen van Witch House muziek is "Nightmares and 808's".

Alhoewel de scene actief is, blijft het genre vooralsnog underground.

Ben je ook een artiest die Witch House muziek maakt? De redactie ontvangt graag aanvullende informatie en/of video's over deze kunstvorm.

Omslag foto: Fragment clip "Baptism" van Crystal Castles Thumbnail: Manipulatie van Foto Moonlightway

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

J. Steen 8 jaar geleden

Het blijft een intrigerend muziekgenre