Depri-park Dismaland
0 ontdekkers

2015-08-28 15:17:04 door (jeroen.steen.1)

Kort: Dismaland is een "bemusment park" met hedendaagse maatschappelijke thema's. Het pop-up festival omart kunst, amusement met een knipoog naar Disney.

2 reacties

Foto: Plattegrond van Dismaland
Thumbnail: Logo van Dismaland

Organisatie

De beroemde graffiti kunstenaar Banksy heeft in Weston-super-Mare, Engeland, een parodie gemaakt op de Disneyland-pretparken. Zijn versie "Dismaland" bevindt zich op het terrein van het voormalige zwembad Tropicana.

Het antipretpark werd in het geheim opgebouwd. Men dacht dat de locatie gebruikt werd als filmset voor een Hollywood thriller-film. "Dismal" is "troosteloos" in het Engels, wat totaal in contrast staat met een traditioneel attractiepark.

Opening

Het themapark werd geopend op 22 augustus en is nog te bezichtigen tot en met 27 september 2015. De pop-up tentoonstelling bevat creaties van 50 internationale kunstenaars, waaronder Damien Hirst en Banksy. Voor het park is een promotie video gemaakt met een klassiek gezin. Bij binnenkomst zijn er memorabilia, zoals: brochures, plattegronden en programmaboekjes beschikbaar.

Tickets

Aan de deur, maar ook via de Dismaland website zijn beperkt tickets verkrijgbaar. De wachttijden voor het park lopen soms op tot vier uur, wat bijdraagt aan een ellendige ervaring die Banksy bereikt bij de bezoekers. Op de Dismaland website wordt gewaarschuwd voor ongelijke vloeren, veel strobe-verlichting en ongeschikt taalgebruik op het park.

Figuranten

Voordat je kunt binnentreden op het park, behoor je eerst door een screening van meerdere surveillanten te lopen. Deze surveillanten vragen streng: "Hoe lang ben je?" en "Heb je vuurwapens of unicorns bij je vandaag?". Andere figuranten lopen droevig rond met jassen met op de achterkant "Dismal". Verder zijn er ook verkopers van zwarte ballonnen met daarop de tekst: "Ik ben een imbeciel". Niets wordt aan het toeval overgelaten om de bezoekers een verwarrende ervaring te bezorgen.

Attracties

Het themapark is een spiegel op de maatschappij, door grote thema's aan te snijden gecombineerd met typische Disney-elementen.

Als eerste zie je een feeën kasteel en een vijver met de kleine zeemeermin digitaal vervormd. Er is ook een draaimolen met een opgehangen paard en een "slager" zittend op lasagne dozen. Na een gruwelijk ongeluk is de overleden assepoester uit haar koets geslingerd, bij dit beeld staan paparazzi te fotograferen. Sommige banken zijn angstaanjagend, zoals een bank met daarop een sculptuur van een vrouw die wordt aangevallen door zeemeeuwen. In de op afstand bestuurbare bootjes zitten vluchtelingen, en er is ook een disco skelet in een botsauto.

Memorabilia

Door de opzettelijk gecreëerde schaarste worden er op eBay inmiddels programmaboekjes voor 30 euro en posters voor 60 euro aangeboden. Kortom, om in Banksy begrippen te blijven: Dismaland wordt harteloos aanbevolen.

Lees ook:

 

Altijd al een creatieve kerstboom willen hebben? Knustel hem nu zelf voor de feestdagen.

 

Het micro genre Witch House is de belichaming van occult house. De voorspelling is uitgegroeid tot een actieve scene.

 

Maritiem kunstenaar Ludo is ontwerper van varende jachten,
waarvan in essentie elk jacht een sculptuur is.

 

De 16e editie van de festivalweek Art Rotterdam is weer in het zicht.
Dit jaar is er een nieuwe sectie kunst te beleven, namelijk Intersections.

Alleen leden mogen reageren, wordt nu lid.

J. Steen 6 jaar geleden

W. Steen 8 jaar geleden

Dolgraag zou ik eens een bezoeker van dit park interviewen. Zou haar/zijn TV kapot zijn? Is er overigens al een van onze leden naar dit evenement geweest? Gaarne je ervaring delen op KSART.